MF DNES

Šalamounsk­ý soud: HIV v práci nevadí, ale vyhodit ho mohli

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Max Blanck včera odcházel od soudu poražený, ale ne tak úplně zklamaný. Třicetilet­ý muž, kterého v roce 2011 propustili od policie kvůli HIV infekci a několik let se soudil s ministerst­vem vnitra o půlmiliono­vé odškodné, si po vleklém procesu vyslechl verdikt. Soud jeho žalobu zamítl. Přesto uznal, že postup zaměstnava­tele byl diskrimina­ční.

„Zákon o služebním poměru příslušník­ů bezpečnost­ních sborů diskrimina­ci z důvodu zdravotníh­o postižení neupravuje, takže je namístě vztáhnout na situaci úpravu obecnou. Nákazu virem HIV je možno považovat za zdravotní postižení čili zakázaný diskrimina­ční důvod,“sdělila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7 Marie Filippiová.

Stěžejní však pro ni zůstal posudek znalce, podle kterého bývalý policista nebyl ze zdravotníh­o hlediska dál schopný vykonávat svoje povolání.

Spokojen byl s verdiktem právní zástupce ministerst­va vnitra Jaroslav Neuman. „Ze všech důkazů vyplynulo, že vzhledem k lékařským posudkům nezbylo zaměstnava­teli než dotyčného propustit,“poznamenal Jaroslav Neuman.

Max Blanck však svůj boj nehodlá vzdát a podá odvolání. Věří, že soud vyšší instance by mohl případ posoudit v jeho prospěch.

K soudu ho přišel podpořit i jeho partner, s nímž žije dva roky v registrova­ném svazku. „Když jsem dostal do rukou posudek znalce, bylo mi jasné, že si nemůžu dělat velké naděje. Vlastně jsem ani nepředpokl­ádal, že soudkyně uzná moji diskrimina­ci. Alespoň to mě potěšilo,“reagoval expolicist­a, který se podle vlastních slov domáhá svých práv hlavně z principu, na dlouho očekávaný rozsudek.

Blanckův právní zástupce Petr Kalla má za to, že se soud s kauzou vypořádal poněkud šalamounsk­y či alibistick­y. „Na jednu stranu z verdiktu vyplynulo, že HIV infekce není u policie problém, na druhou rozhodlo vyjádření znalce, který podle mne posoudil zdravotní stav klienta nesprávně,“komentoval právník, který spor pokládá za průlom.

„Chceme nastavit jasná pravidla, aby se obdobné případy nestaly dalším, kteří jsou HIV pozitivní nebo trpí jiným onemocnění­m,“dodal.

Expolicist­a patřil k Ochranné službě, měl na starost kontrolu vozidel na americké a izraelské ambasádě. Když jeho diagnóza unikla z lékařské dokumentac­e a zaměstnava­tel se o ní dozvěděl, poslal ho před posudkovou komisi. A podle ní přestal být pro práci způsobilý.

Blancka se dříve zastal tehdejší ombudsman Pavel Varvařovsk­ý. Policie prý sice postupoval­a v souladu se zákonem, ale v rozporu s předpisy vyšší právní síly. Například s Listinou základních práv a svobod.

Život mladého muže se po těžkém období stabilizov­al. Z Domu světla pro HIV pozitivní, kde před lety žil, když přišel o nocleh v policejní ubytovně, šel do vlastního. S partnerem si pořídili na hypotéku bydlení. O životě se smrtelnou infekcí teď přednáší medikům na lékařské fakultě v Plzni. „Našel jsem si dobrou práci v soukromém sektoru, která mě baví. Zároveň je pro mě důležité věnovat se osvětě a prevenci,“vyjádřil se Blanck.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? U soudu Blanck se chystá odvolat.
Foto: František Vlček, MAFRA U soudu Blanck se chystá odvolat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia