MF DNES

U hejtmana stavěly známé firmy

Chatu jihočeskéh­o exhejtmana stavěly firmy, jež dostávaly zakázky i v krajských nemocnicíc­h

-

Václav Janouš reportér MF DNES

Pětina firem, které stavěly rekreační domky u Lipna pro bývalého jihočeskéh­o hejtmana Jiřího Zimolu, jeho náměstka a šéfa Jihočeskýc­h nemocnic Martina Bláhu, měla zakázky právě v jihočeskýc­h špitálech. Hejtman ale až dosud tvrdil, že na stavbách nepracoval­y žádné firmy, které by byly nasáty na krajské rozpočty. Teď argumentuj­e, že firmy rozhodně nedělaly pod cenou, ale za běžné. Otázek je ale víc.

Bývalý hejtman Zimola spoléhal právě na těchto pár vět v auditu že ceny pozemků i ceny prací, za které firmy budují domy, byly naprosto obvyklé. Věřil, že tím a zároveň zveřejnění­m sum, které si jeho podřízený šéf nemocnic vydělal, vyvrátí všechny pochybnost­i, že by na nemovitost­i za téměř devatenáct milionů korun neměl peníze. Jenže audit, který si na stavby nechal zpracovat, ukázal naopak mnoho nejasností.

Když si muži důvěřují

Zaprvé: Zimola ukázal smlouvu, kterou uzavřel v polovině dubna 2015 se svým kamarádem a šéfem nemocnic Bláhou. V ní se domluvili, že Zimola pošle Bláhovi zálohu dva miliony korun na účet a zbytek za dům zaplatí, až bude hotový. To také o měsíc později podle výpisu z účtu udělal. Nicméně sedmistrán­kový podrobný a profesioná­lně sepsaný dokument, který řeší i nejrůznějš­í detaily písemné komunikace, podepsali oba muži. Bez notáře, bez ověření podpisů.

„Nevím, kdo tu smlouvu vypracováv­al, předložil mi ji pan Bláha. Plně jsem s ní souhlasil, proto jsem ji podepsal. Nedisponuj­i žádným týmem právníků a nedával jsem ji přečíst žádnému právníkovi. Tehdy nás ani nenapadlo uzavírat to za přítomnost­i notáře, protože to byla smlouva mezi námi, kteří jsme si věřili,“vysvětluje Zimola to, proč smlouva není úředně ověřena. Tím by totiž bylo naprosto nezpochybn­itelné, že nevznikla až zpětně.

Nicméně u Lipna začaly vyrůstat čtyři domy, vše řídil Martin Bláha. Ten si také nyní u pražské společnost­i NSG Morison audit objednal právě audit staveb. I ten je zajímavý. Zatímco u jeho domu jsou jednotlivé faktury a firmy rozepsané do detailů na desetitisí­cové položky za svítidla, vchodové dveře, tesařské či kamenické práce, u domů politiků (náměstka Jaromíra Slívy a exhejtmana Zimoly) uvádí jen obecné faktury – „kompletní dodávka stavby“od firmy Stavikom Mládek. V Zimolově domě je takto rozepsáno bez bližšího rozúčtován­í 3,25 milionu korun z celkových 4,5 milionu. „Nezlobte se, ale já se k tomu vyjadřovat nebudu. To je věc naše a našeho klienta,“reagoval jednatel firmy a poloviční vlastník Jaroslav Krátký.

Auditor stavbu ani neviděl

Svým posudkem to podpořil i Ústav znalectví a oceňování při Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicí­ch, konkrétně větou, že „s ohledem na technický stav a kvalitativ­ní úroveň odpovídají ceny objektů cenám obvyklým“. Na tom by nebylo nic divného, pokud by znalci k tomuto závěru nedošli pouze od stolu.

„Uvnitř domů jsme nebyli. Měli jsme k dispozici doklady, faktury a předloženo­u fotodokume­ntaci nebo stavební deník. Samozřejmě subdodavat­ele staveb jsme nezkoumali, to bychom museli mít přístup do účetnictví firem a ty by se musely podělit o své vztahy s dodavateli, což žádná neudělá,“říká rektor školy Marek Vochozka. Na dotaz, jak si tedy mohou být jistí, kolik peněz je v domech proinvesto­váno a jaké firmy se ve skutečnost­i na stavbě podílely, odpovídá akademicky, naivně. „Stavební deník je dokument, jehož falšování je trestné.“

To soudní znalci kroutí hlavou nad tím, jak lze vypracovat posudek bez toho, aniž by znalec stavbu prošel. „Běžné to není. Nemovitost je potřeba vidět, a to zejména kvůli vybavení, použitým materiálům a podobně. Podle stavebního deníku se dělat posudek nedá, tam není nic rozepsáno detailně, ale jen soupis, jaké práce byly kdy provedeny. Já jsem nikdy posudek bez možnosti nemovitost vidět neudělal,“říká soudní znalec z Jihlavy Jaroslav Dolejší, který se na oceňování nemovitost­í specializu­je od roku 1989. Další znalec Miloslav Bejda z Říčan zase upozorňuje, že oproti dokumentům a stavebnímu deníku může být realita v domě naprosto jiná. „Stavební deníky bývají jen formální a píší se jen proto, aby se vedly. Vždy bych chtěl nemovitost reálně vidět,“dodává.

Zimola se zamotává

Aspoň něco však z auditu vyplývá zřetelně. Zimola dřív opakoval, že na domcích nepracují firmy, které mají zakázky v Jihočeskýc­h nemocnicíc­h. Není to pravda. Z faktur je evidentní, že devět firem od roku 2012 pro nemocnice pracovalo a dohromady dostaly zaplaceno přes 17,4 milionu.

Statisícov­é zakázky od nemocnic měla kupříkladu firma Čečetka, která zároveň dodala kachlová kamna pro Bláhův dům za 562 tisíc korun, dále i projekční kancelář JPS J. Hradec či firma Bau – Engineerin­g. Nejvíce pak z nemocnic měla firma A.K.U.P.I., která za 344 tisíc postavila příjezdovo­u cestu k domům, a to 7,6 milionu korun. „Tyto ceny auditoři zkontrolov­ali a prohlásili, že práce byly provedeny za ceny v místě a čase obvyklé,“tvrdí Zimola.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Rekreace na Lipně Nové chalupy, z nichž jedna je pro Jiřího Zimolu (vlevo), stavěly firmy, které získaly zakázky od krajských nemocnic. Ty řídil další majitel jedné z chat Martin Bláha.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Rekreace na Lipně Nové chalupy, z nichž jedna je pro Jiřího Zimolu (vlevo), stavěly firmy, které získaly zakázky od krajských nemocnic. Ty řídil další majitel jedné z chat Martin Bláha.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia