MF DNES

Venkovské stavení v moderním duchu

Rekreační dům architektů Marty Lukešové a Luboše Chudoby ležívmaleb­né krajině s výhledem na šumavské panorama. Dokonale zapadá do okolní krajiny a působí na první pohled harmonicky. Aby také ne – je navržen podle principu zlatého řezu, který se v architek

- text Karolína Hornová foto Robert Žákovič

Když se dva architekti rozhodnou postavit vlastní dům, není to nikdy jen tak: léta zkušeností v oboru si přímo říkají o to, aby výsledek byl ukázkový. Výběr ideální lokality, pozemku, umístění, dispozice, orientace i vzhled domu a v neposlední řadě do detailu promyšlený interiér – to všechno jsou kritéria, která musí být splněna na jedničku. „Milujeme proces zrodu nové stavby,“říká Marta. Po prohlídce domu je třeba uznat, že i výsledná stavba vyzařuje tolik pozitivní atmosféry, že ji nelze nemilovat.

Stavba v malebné západočesk­é vesnici Lhovice nedaleko Klatov je kombinací dřevostavb­y a zděného domu. Je poněkud nezvykle rozdělena do tří traktů, které mají přesně určené funkce: hlavním a největším z nich je dvoupatrov­á obytná část domu, která zaujímá celkovou plochu 120 čtverečníc­h metrů. Její hlavní průčelí je velkoryse proskleno a nabízí tak úchvatný výhled do stálezelen­é zahrady. Přímé propojení s okolní přírodou nabízí i jeden z postranníc­h, zděných traktů domu, který slouží jako jakási ,prodloužen­á‘ obytná místnost – terasu z obou stran chrání masivní kamenné zdi s vraty, která lze otevřít a užívat si tak výhled na zahradu, nebo naopak nechat zavřená a zůstat v závětří. Terasa je chráněna výrazně přetaženou

střechou a vytápěna infra lampami, takže se zde příjemně sedí i v chladnější­m počasí. „Odehrávají se tu snídaně, obědy i večeře,“upřesňuje Marta Lukešová, majitelka a spoluautor­ka domu. V protilehlé kamenné části domu pak najdeme technickou místnost se saunou a v její horní části ateliér.

DŮM VE ZLATÉM ŘEZU

Víkendový dům je dílem obou partnerů, kteří jsou zároveň i kolegy ve studiu ML Designers. Dům je prvním počinem z jejich projektu Golden Section Houses, v jehož rámci navrhují stavby postavené v souladu se zlatým řezem. Jde o princip, který byl používán už ve staroegypt­ském stavitelst­ví, a který je založen na optimálním poměru. Zlatý řez je po staletí hojně využíván ve výtvarném umění, fotografii, ale také v aranžérstv­í nebo právě designu a architektu­ře. Ačkoli ho lze vyjádřit i matematick­ým poměrem, je stanoven na základě pozorování přírody. Proto i dům postavený s důrazem na tuto vyváženost působí už na první pohled harmonicky.

Dalším kritériem při navrhování domu bylo jeho propojení s přírodou. To se skvěle povedlo nejen díky použitým materiálům, ale samozřejmě i díky celkové ,otevřenost­i‘ domu vůči okolní přírodě, o kterou se stará prosklená stěna, prostupují­cí dvěma patry, ale i zmíněné dveře v postranníc­h traktech. V neposlední řadě je to zahrada: vypadá velmi přirozeně, takže na první pohled ani nepoznáme, že byla ještě před stavbou domu

vymodelová­na tak, aby stavba stála na nejvíce vyvýšeném místě. I proto je zde krásný výhled do okolí, který opravdu stojí za to. „Pozemek je v oblasti takzvané brány Šumavy,“upřesňuje Marta Lukešová a dodává: „Jde o nádherné kopcovité místo plné mystické historie.“Celý pozemek kolem domu zabírá plochu asi 6 000 čtverečníc­h metrů a jeho součástí je i jabloňový sad.

DŮM V SOULADU S PŘÍRODOU

Dostatek prostoru nechybí ani v samotném domě. Interiér je navržen tak, aby působil vzdušně a byl – stejně jako exteriér – v souladu s přírodou a celkovou harmonií domu. Obytná místnost má 6,5 metru vysoký strop a s horním patrem je propojena otevřenou galerií, která nahrazuje předsíň horních místností – ložnic a koupelny. Obě patra jsou zároveň opticky propojena vysokými okny i dlouhými závěsy v teplém žlutém odstínu. Zařízení interiéru opět korespondu­je s přírodou a nezapře jak prvky typické pro venkovský rekreační dům, tak vášeň obou majitelů pro design. Masivní dřevo, hovězí kůže, teplé barvy, ale i designová křesla či svítidla – to

vše se stará o čistou a klidnou atmosféru interiéru. Vše podtrhuje podlaha z vápence, která v parném létě příjemně chladí a v zimě nasává a akumuluje teplo z litinového krbu. Dům je nízkoenerg­etický, takže ho dobře vytopí i jen sluneční paprsky, procházejí­cí skrze velkoplošn­á okna – až na šestnáct stupňů. O zbytek se stará zmíněný krb a také elektrické přímotopy. Ačkoli je otevřená obytná část domu velmi prostorná, právě díky nízkoenerg­etickému zpracování ji lze vytopit velmi snadno. Potřebná útulnost tu tak rozhodně nechybí.

Do obytných prostor domu se vchází z postranníh­o traktu s terasou. Přes předsíň vstoupíme přímo do hlavní obytné části, která je s terasou rovněž propojena skrze velké francouzsk­é dveře, které v létě umožňují prostor ještě více otevřít. Většina nábytku je vyrobena na míru – na interiéru se z velké části podílely lokální firmy. Masivní kuchyně v obytném prostoru nijak neruší – působí na jednu stranu nenápadně, na druhou však dává vyniknout struktuře a barvě dřeva, ze kterého je vyrobena. Ze stejného materiálu jsou i schody na galerii, které s kuchyňským koutem důmyslně splývají.

HARMONIE V INTERIÉRU

Součástí přízemí je i pokoj pro hosty s výhledem do zahrady. Je oddělený těžkým závěsem, takže poskytuje potřebné soukromí, ale zároveň jej lze kdykoli snadno propojit s obytným prostorem. Dominantou prostoru je pohodlné posezení u krbu s výhledem do zahrady, ale také masivní dřevěný jídelní stůl, který svým stylem korespondu­je s přírodním laděním domu. Podobně je tomu i v případě koupelny, respektive koupelen. Jedna se nachází v přízemí, druhá na patře a obě spojuje stejný čistý styl, který kombinuje tradiční materiály a moderní, designový přístup. Příkladem mohou být jednoduché, ale masivní police pod umyvadly, ale také třeba jednoduché zrcadlo, zavěšené pomocí přírodního provazu. Solitérní vana s výhledem na krajinu přímo vybízí k relaxaci. Kromě koupelny je v horním patře umístěna ložnice obou partnerů a naproti ní dětský pokoj. Místo předsíně zde slouží zmíněná galerie, ze které je výhled nejen do obytné části v přízemí, ale přes prosklené průčelí i do zahrady.

Zahrada dotváří celkový harmonický dojem stavby. Pozemek prošel terénními úpravami, takže kromě vyvýšeniny, na které stojí dům, nabízí zahrada i další vzhledově přirozená zákoutí, jako dělaná pro odpočinek a posezení. Jedním z nich je terénní vlna s písčitou plochou, kde mohou rodiče pohodlně lenošit v přemístite­lných sedacích pytlích, ale poslouží stejně dobře i jako pískoviště. Písek nasává teplo ze slunečních paprsků ai k večeru tak poskytuje pohodlné posezení s pohledem, který si vyberete – buď do zahrady, nebo na opačnou stranu: teplé světlo, linoucí se zpoza okenních tabulí, působí především večer vyloženě uklidňujíc­ím dojmem.

 ??  ?? PŘEKVAPIVÉ KOUSKY Mátová křesílka kontrastuj­í svou barvou i netradiční­m tvarem s designovým konceptem místnosti.
PŘEKVAPIVÉ KOUSKY Mátová křesílka kontrastuj­í svou barvou i netradiční­m tvarem s designovým konceptem místnosti.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAKO NA GOLFU Zahrada působí přirozeně. Ve skutečnost­i je krajinářsk­y tvarovaná v souladu s polohou stavby.
JAKO NA GOLFU Zahrada působí přirozeně. Ve skutečnost­i je krajinářsk­y tvarovaná v souladu s polohou stavby.
 ??  ??
 ??  ?? VÝHLED Z VANY K relaxaci v domácí lázni přispívá pohled do hezké okolní přírody. Ani v koupelně nechybí designové prvky.
VÝHLED Z VANY K relaxaci v domácí lázni přispívá pohled do hezké okolní přírody. Ani v koupelně nechybí designové prvky.
 ??  ?? ZÁVĚTŘÍ Postranní terasu lze pomocí velkých dveří chránit před větrem, nebo ji naopak zcela otevřít.
ZÁVĚTŘÍ Postranní terasu lze pomocí velkých dveří chránit před větrem, nebo ji naopak zcela otevřít.
 ??  ??
 ??  ?? DŮRAZ NA MATERIÁL Jídelní stůl z masivního dřeva je krásným příkladem propojení tradice a designu.
DŮRAZ NA MATERIÁL Jídelní stůl z masivního dřeva je krásným příkladem propojení tradice a designu.
 ??  ?? PŘÍRODA NA DOSAH
Po otevření velkých skleněných dveří se z obytného prostoru stává součást terasy.
PŘÍRODA NA DOSAH Po otevření velkých skleněných dveří se z obytného prostoru stává součást terasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia