MF DNES

Vládní krize končí: Babiše střídá Pilný

Z Babiše bude řadový poslanec. Sobotka přijal nového kandidáta ANO na ministra financí, stačí už jen prezidentů­v podpis.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES Více čtěte na str. 2

Dva týdny poté, co premiér Bohuslav Sobotka navrhl demisi své vlády a začalo jedno z nejbouřliv­ějších politickýc­h období v novodobé české historii, se situace uklidňuje. Leccos naznačila už slova šéfa ANO Andreje Babiše, když včera v poledne přicházel na schůzku se Sobotkou.

Zatímco ještě začátkem tohoto týdne si nechtěl připustit, že by měl z vlády odejít, včera působil smířlivě.

„Ukončíme tenhle ne úplně pozitivní příběh naší vlády. Chceme urychleně, aby ta krize skončila, abychom neotravova­li lidi,“přiznal před setkáním se Sobotkou. Předsedovi ČSSD se podařilo Babiše přimět k ústupku, na jaké šéf ANO není zvyklý.

Žádná náměstkyně, žádný kolega z vlády a bývalý podřízený z Agrofertu. Na ministerst­vo financí jako svého nástupce Babiš vytipoval muže, který v minulosti kritizoval některé poměry v hnutí a k šéfovi ANO nevzhlíží – na rozdíl od mnoha svých spolustran­íků – s nekriticko­u úctou.

Pokud se už nestane nic překvapivé­ho, Babiš do týdne odejde z vlády, ministrem financí se stane poslanec ANO Ivan Pilný. A z předsedy ANO a druhého nejbohatší­ho Čecha bude řadový poslanec.

„Zeman to nebude protahovat“

Tah je teď na prezidentu Miloši Zemanovi, který se dnes vrací z Číny. Zeman doposud odvolat Babiše z vlády nechtěl, Sobotkovu návrhu se vzpouzel, byť mu ústava ukládá ho bez zbytečných průtahů přijmout. Ale během týdne, kdy byl prezident v Číně, se situace zcela změnila.

Zatímco před sedmi dny tady byl Sobotka opakující, že Babiš musí z vlády kvůli korunovým dluhopisům a nejasnému zbohatnutí odejít, a Babiš opakoval, že neodejde, přičemž odmítal připustit, že by za sebe měl hledat náhradu, teď mluví šéf ANO úplně jinak.

„Pana prezidenta požádám, aby mě odvolal a vyhověl návrhu na jmenování pana Pilného,“říkal včera. A podle informací MF DNES i proto prezident už dál nebude situaci protahovat a Babišovo odvolání přijme brzy, možná už tento týden.

„Navrhne-li ho premiér a bude-li tam souhlas koaličního předsedy, tedy ANO, nevidím problém. Nerozpadne se koalice pro porušení koaliční smlouvy, je znám krok B,“prozradil zdroj MF DNES z Hradu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Premiér ho bere Poslanec ANO, předseda hospodářsk­ého výboru Sněmovny Ivan Pilný, včera premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) přesvědčil, že ministerst­vo financí zvládne.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Premiér ho bere Poslanec ANO, předseda hospodářsk­ého výboru Sněmovny Ivan Pilný, včera premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) přesvědčil, že ministerst­vo financí zvládne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia