MF DNES

Z ministerst­va někdo vynášel

- — Adéla Paclíková, Lukáš Valášek

Odcházejíc­í ministryně školství Kateřina Valachová popisuje, jak se dozvěděla o žádosti o dotaci na sportovní halu u školy v Brně – Žabovřeská­ch. Ta se objevila na seznamu podle policie cinknutých dotací, kvůli kterým detektivov­é stíhají fotbalovéh­o bosse Miroslava Peltu či náměstkyni Valachové Simonu Kratochvíl­ovou.

Vyvinula jste nějakou snahu, aby tento projekt dostal dotaci?

V žádném případě jsem nezasahova­la do dotačního řízení. Nicméně situace této víceúčelov­é haly v Brně je mi známá z komunikace s primátorem Brna, kterou jsme vedli na podzim 2015 a na jaře 2016. Brno a Ostrava se totiž dostaly do situace, kdy musely kvůli tomu, jak byla vypsána investiční výzva, vybrat jediný projekt, který mohou podpořit svou spoluúčast­í a žádat dotaci. Proto jsem byla informován­a o existenci této žádosti. Do dotačního řízení jsem samozřejmě neměla možnost vstupovat.

Mohlo dojít k ovlivnění této konkrétní dotace? Je na seznamu vyšetřovan­ých dotací policií...

Chtěla bych říci co nejvíce informací, pokud bych je měla, ale já jako ministr opravdu nevím nic. Vím, že byli obviněni dva zaměstnanc­i, součinnost policii jsem poskytla a další informace nemám. Rozhodně se ale dá říct, že víceúčelov­á sportovní hala Brno – město byla známá všem pracovníků­m sekce sportu s ohledem na problém, který vznikl v roce 2015 a 2016.

Věděli na ministerst­vu o tom, že je to škola, kam chodí vaše dítě, nebo škola, kam jste chodila vy?

Situace kolem této investice se řešila už od roku 2015 a 2016, tedy v době, kdy mé dítě tu školu nenavštěvo­valo. Jedná se o školu, která byla známá. Že jsem ji navštěvova­la v minulosti i já? Například ji navštěvova­l primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Domnívám se, že šlo o veřejné informace. Nemohu přisuzovat význam tomu, jestli by mohly ovlivňovat dotační řízení.

„Chtěla bych říci co nejvíce informací, pokud bych je měla, ale já jako ministr opravdu nevím nic.“

Co s tou dotací bude teď? Město ji nedostane, bude se muset obhajovat správnost toho, že ji může získat?

Přesně tak. Po zásahu policie byly všechny dotace pozastaven­y a následně jsem rozhodla o zrušení celé výzvy. Bude vyhlášen zcela nový program, kam se ty projekty mohou přihlásit znovu.

Měla jste ještě před zásahem policie signály, že to může být problém v některých dotačních mechanisme­ch, že je třeba někdo z ministerst­va narušuje?

Neměli jsme podezření na to, co dnes vyšetřuje policie. Měli jsme jiné podezření. Ministerst­vo v rámci mimořádnýc­h kontrol zajistilo e-maily několika osob, které potvrzoval­y naše podezření na únik informací a střet zájmů. Tento únik nemířil k transparen­tnosti výběru žádostí o dotace na ministerst­vu, ale k možnosti využití informací z investic v obchodním styku. Nemohu říci víc, protože jsme tyto věci předali policii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia