MF DNES

Dal jim léky na spaní a pustil plyn

Po školačce z Ústí nad Labem policie pátrá už 127 dní. Nové informace naznačují, kdo jí mohl ublížit a proč.

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

kuchyni bytu v ústecké ulici Na Vlnovce už několik hodin syčí plyn. Uniká ze sporáku a z trouby. Ve vedlejší místnosti spí Eva Muzikářová s dcerou Michaelou a partnerem Otakarem S. Všichni tři spí tvrdě, omámeni léky. A plyn v bytě se hromadí víc a víc.

Je polovina prosince 2016 a Otakar S. je právě na návštěvě v bytě své partnerky v Ústí nad Labem. V jednu chvíli nepozorova­ně sype prášky na spaní do čaje, podává ho ženě a dceři a čeká, až léky zaberou. Pak otočí na maximum plynové hořáky na sporáku a v troubě. Napije se také a uléhá.

Ještě předtím se projevuje zodpovědně, vypíná jističe elektřiny. Ví, že plyn je výbušný a elektrický zkrat by mohl vyhodit do vzduchu pavlačový dům i s dalšími obyvateli. To ale nechce riskovat, zjevně má jiný cíl: zabít partnerku, její dceru a sebe. Domnívá se, že až plyn naplní celý byt 1+1, všichni se otráví.

Jenže se přepočítal. „Zemní plyn je výbušný, ale není jedovatý,“říká Jaroslav Beránek, znalec se specializa­cí na paliva a plynárenst­ví.

Odborníci udávají, že pokud se plyn nahromadí tak, že ho je ve vzduchu nejméně pět procent, vzniká výbušná směs. Koncentrac­e bývá jiná v různých částech místnosti. „Plyn je dvakrát lehčí než vzduch, a proto se drží pod stropem,“vysvětluje Beránek.

Podle znalce, z jehož posudku vycházejí policisté, byla koncentrac­e plynu v bytě Muzikářový­ch nad čtyři procenta. „No, to bylo na hraně,“poznamenáv­á Beránek.

Pokud se vzduch dostatečně nasytí plynem, stačí jiskra při zapnutí lednice nebo lehké zajiskření při rozsvícení světla a může dojít k explozi. Tomu však Otakar S. zamezuje tím, že vypíná jističe a znemožňuje přívod elektřiny do bytu.

Přesto mají obyvatelé domu v ulici Na Vlnovce podle znalce Beránka štěstí. „Stačí, aby někdo škrtl zápalkou nebo potáhl z cigarety, a k výbuchu mohlo dojít,“dodává.

Plyn se v bytě Muzikářový­ch hromadil několik hodin. Než Eva Muzikářová vstala, rozevřela závěsy a otevřela okna, aby vyvětrala.

Nikomu to neřekla

V autě ji osahával na intimních místech, a přestože věděl, že jí ještě nebylo ani 15 let, nabídl jí zhruba 2 000 korun za to, že s ním bude mít pohlavní styk. Dívka to odmítla. Tak to stojí v obžalobě, Otakar S. vinu vždycky popíral.

Jenže Míšina kamarádka nebyla jediná. Bývalá Otakarova partnerka MF DNES popsala, že v roce 2013 údajně osahával její dceru, jíž bylo tehdy jedenáct let. „Prý ležela na břiše a on ji hladil od pasu po nohách dolů,“řekla žena. Tehdy to neřešila. Zvlášť když se krátce nato Otakar S. sbalil a odešel. Našel si novou partnerku: Míšinu matku.

Policie ho vyslýchala několikrát, Otakar S. nikdy nevysvětli­l, proč v prosinci pustil v bytě plyn. Při výslechu odmítl mluvit. Možná chtěl navždy umlčet svědky svého chování a tajemství si odnést s sebou. Možná v tom hrála roli žárlivost. Otakar S. údajně špatně snášel, že se Eva Muzikářová scházela ještě s jedním mužem, jenž si nechal říkat Sataan.

Krátce před incidentem s plynem Míša umístila na Facebooku fotografii matky se Slovákem Sataanem, jak se drží za ruce a líbají. A okomentova­la ji slovy „rodiče konečně spolu“. Předtím napsala: „Nesnáším je, nesnáším! Mámu a toho…“Zda myslela Otakara S., není jasné.

Každopádně ten se stal okamžitě hlavním podezřelým. Obvinit ho z pokusu o vraždu už policie nestihla. „Předešel nás,“řekl jeden z policistů. „A definitivn­ě,“dodal. Otakar S. se 30. ledna oběsil.

Michaela Muzikářová je pohřešovan­á už 127 dní, policie po ní stále pátrá, i když už ne tak intenzivně a ne v takovém počtu jako dřív.

 ??  ?? Otčím Otakar S. se chlubí svaly. O druhou paži přišel po zásahu proudem.
Otčím Otakar S. se chlubí svaly. O druhou paži přišel po zásahu proudem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia