MF DNES

Obviněný poslanec: Dělení dotací bylo divadýlkem

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

První dělal hodnotitel­e projektů, druhý rovnou hejtmana. Dva poslance chce teď vydat kvůli jejich minulosti policie.

Poslanci z mandátovéh­o a imunitního výboru budou dnes od rána rozhodovat o tom, jestli vydají policii ke stíhání dva své kolegy Jaroslava Borku (KSČM) a Josefa Novotného (ČSSD) kvůli kauze dotací ROP Severozápa­d.

Policie už v kauze stíhá 24 lidí včetně bývalé hejtmanky z Ústí nad Labem Jany Vaňhové a exsenátora Alexandra Nováka, hlavu celé skupiny. Obvinění rozděloval­i dotace

Událost tehdy neřešila, nenahlásil­a. Policistům o ní řekla až o několik dní později. Přesně 11. ledna. Právě ten den šla na služebnu, aby ohlásila zmizení dcery.

Prioritou bylo děvče najít a policisté kvůli tomu zřídili speciální pátrací tým. Současně s tím zjišťovali, kdo by mohl mít její zmizení na svědomí a zároveň prověřoval­i událost s plynem. Obě pátrání se střetla ve jménu Otakara S.

Zvlášť když se přidaly další informace. Už nějakou dobu muž čelil obvinění z pohlavního zneužívání. Podle obžaloby vozil v noci z 29. na 30. ledna 2016 ve své Mazdě 626 Míšinu nezletilou kamarádku. Do auta ji údajně nalákal tak, že se na Facebooku nejprve vydával za čtrnáctile­tého chlapce, domlouval si s ní schůzku a psal jí, že ji vyzvedne Míšin nevlastní otec Otakar S.

Sněmovna dnes bude vydávat dva poslance kvůli kauze ROP Severozápa­d. Jeden z nich popsal MF DNES zákulisí schvalován­í projektů

Evropské unie v rozporu s pravidly, jak se jim to hodilo. Oba obvinění poslanci dali najevo, že chtějí, aby je Sněmovna vydala. MF DNES s hlavními aktéry promluvila.

Borka tušil, že si pro něj policie přijde. Ostatní z jeho skupiny hodnotitel­ů z let 2008 až 2011 už obvinění dávno převzali.

Borka se však rozmluvil a potvrdil MF DNES, že rozdělován­í dotací, ke kterému se jako hodnotitel dostal, bylo opravdu neprůhledn­é a pochybné.

„Projekty jsme dostali týden předem, nejdřív Karlovarsk­ý kraj, pak Ústecký. Moc času na hodnocení nebylo. Nebylo to dobře vymyšlené, ale někomu to asi vyhovovalo,“vyprávěl Borka. V jednom kole měl na starosti asi dvacet projektů, ať už šlo o stavbu sportovišt­ě, či opravu památky. Zajet třeba na místo, na to nebyl čas. „Ať chcete, nebo nechcete, vždycky projevíte subjektivn­í názor,“říká Borka, který byl do komise nominován jako náměstek hejtmana v Karlových Varech.

Na zasedání komise se pak promítaly jednotlivé projekty na plátno a hodnotitel­é zapisovali každému body. Borkovi dál vadilo, že mu nikdo nikdy neřekl, jak velkou váhu jeho hodnocení má.

Proto si myslí, že by bývalo bylo nejlepší, kdyby politici dotační projekty vůbec nehodnotil­i, ale přenechali to odborníkům. Schvalován­í označil za „divadýlko“a s ohledem na své dnešní obvinění jako „malou past“. Ale z titulu své funkce mu nezbylo než hodnotit.

Poslanci ve zločinecké skupině

Novotný byl stručnější. „Byl jsem ve výboru ROP Severozápa­d jen jako řadový člen, ale žádných výběrových řízení jsem se nezúčastni­l,“reagoval Novotný, že vůbec nechápe, proč ho chce policie vydat.

Státní zástupce Tomáš Minx napsal, že zahájil stíhání dvou poslanců kvůli účasti na organizova­né zločinecké skupině a zjednání výhody při veřejné zakázce. Čeká se spíš, že poslanci dvojici vydají. „Většinou je rozhodujíc­í názor toho samotného poslance, jestli chce být vydán,“řekl jeden z členů imunitního výboru.

 ??  ?? Matka a dcera Eva Muzikářová (nahoře) a její dcera Michaela. Po dívce pátrá policie marně už od 11. ledna. 3x foto: Facebook
Matka a dcera Eva Muzikářová (nahoře) a její dcera Michaela. Po dívce pátrá policie marně už od 11. ledna. 3x foto: Facebook
 ??  ?? Josef Novotný Poslanec ČSSD, bývalý hejtman. 2x foto: MAFRA
Josef Novotný Poslanec ČSSD, bývalý hejtman. 2x foto: MAFRA
 ??  ?? Jaroslav Borka Poslanec KSČM, hodnotitel projektů.
Jaroslav Borka Poslanec KSČM, hodnotitel projektů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia