MF DNES

Nejzadluže­nější obci svítá naděje. Zbavila se obřího dluhu

- — Jitka Dolanská

Stát odpustil zadluženým Pramenům na Chebsku dluh ve výši necelých 22 milionů korun. Ten po obci vymáhal Státní pozemkový úřad. Zánik největší pohledávky vůči státu umožní Pramenům, aby přišly o nálepku nejzadluže­nější obce v republice.

„Samotný dluh, který byl přibližně čtyři miliony korun, už byl splacen. Těch dvaadvacet milionů jsou úroky a pokuty za neuhrazení pohledávek. Zkusili jsme požádat, aby úřad upustil od jejich vymáhání. A podařilo se. Největší překážka, bránící požádat ministerst­vo financí o návratnou finanční výpomoc, zanikla,“uvedla starostka Pramenů Michala Málková.

Pokud obec s žádostí o vratnou půjčku od ministerst­va uspěje, dojde k odblokován­í obecního účtu a Prameny budou moci začít znovu hospodařit se svým majetkem. Tedy s tím, který ještě zbyl, protože kvůli dluhům Prameny už o téměř vše přišly. Včetně budovy radnice. Starostka Málková věří, že relativní „volnost“Prameny získají možná už koncem roku. „Stěžejní pro nás bude spravit kanalizaci. To je ta největší bolest. Z děravého potrubí tečou při deštích splašky po silnici a lidem do sklepů,“popisuje starostka a věří, že obec konečně dosáhne i na nejrůznějš­í dotační programy. Třeba na sekání bolševníku, kterého v okolí rostou lány.

Věřitelé z Ruska

I když se podaří získat půjčku od státu, Prameny ještě nemají vyhráno. Největším nestátním věřitelem obce se totiž stala firma Real Aspekt s ruskými majiteli, která skoupila pohledávky za přibližně 62 milionů korun. Jeden z majitelů Dmitrij Vajner řekl, že společnost hodlá v Pramenech postavit dětskou lázeňskou léčebnu a možná i stáčírnu minerálek. „S prodejem našich dluhů jsme nemohli nic udělat. Mohl je koupit kdokoli, my jsme neměli šanci do toho nějak vstupovat. Já jsem pouze dostala oznámení o převodu,“krčí rameny starostka.

Prameny dostal v 90. letech minulého století do problémů ambiciózní plán na stavbu stáčírny minerálníc­h vod a sanatoria. Projekt se zadrhl a obec nebyla schopna dostát svým závazkům. Dluhy postupně narostly až k astronomic­kým 100 milionům korun. Vedení obce se podařilo jednáním a prodejem majetku částku snížit. Bez pomoci státu je šance na to, že Prameny budou fungovat s čistým štítem, prakticky nulová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia