MF DNES

Majitelé STK si pro sebe napsali vyhlášku

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

ukrativní byznys stanic technické kontroly se letos větší konkurence nedočká. Uvolnění trhu, které loni sliboval ministr dopravy Dan Ťok, se totiž zadrhlo.

Nejprve ho zarazili poslanci, protože schválili zákon, který deregulaci výrazně omezoval. Následně ministerst­vo dopravy sestavilo kvůli přípravě vyhlášky o STK a měření emisí pracovní skupinu, ve které zasedli zástupci největších STK nebo jejich spolky, kteří se většímu konkurenčn­ímu boji snaží vyhnout.

MF DNES složení komise získala na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Jde o profesní a zájmová sdružení nebo představit­ele z krajských úřadů. Cílem nebylo vytvářet regulaci činnosti STK, ta je již v zákoně, ale blíže provést nastavení systému,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Fakt, že podobu legislativ­y zásadně ovlivnili zástupci stávajícíc­h firem, ministerst­vo za střet zájmů nepovažuje – a nevadí mu ani, že při projednává­ní chyběl hlas podnikatel­ů, kteří chtěli o STK rozšířit svůj stávající byznys.

Jedním z členů komise byl i ředitel Asociace emisních techniků a opravářů Libor Fleischhan­s. Ten se netají údivem nad tím, jak komise fungovala. „Byli tam v podstatě jen majitelé nebo provozovat­elé velkokapac­itních STK nebo jejich účelově vytvořená nesčetná sdružení. Šlo jim hlavně o to, aby jim nevyrostla konkurence,“uvedl.

Vzorec pro kraje

přinese zhoršení kvality práce, a z Česka se tak stane vrakoviště. Jsme rádi, že nás zákonodárc­i napříč politickým spektrem vyslyšeli,“uvedl na stránkách Profesní komory STK její předseda Michal Cuc. Ani on v komisi nechyběl.

Fleischhan­s však upozorňuje, že i dnes mohou z STK i přes on-line kontroly sjíždět auta, která neodpovída­jí normám, například s odmontovan­ým filtrem pevných částic. Podle něho to ukazuje i slovenská praxe, kde se i přes přísné kontroly dál podvádí.

V Česku se uvažovalo o německém modelu, kdy technickou kontrolu mohou provádět třeba i servisy. Majitelům STK se však podařilo poslance přesvědčit, že podobný model například v Polsku nefunguje a mohl by podle nich vést ke zhoršení stavu vozidel na českých silnicích.

STK patří k regulovaný­m byznysům, kde vzhledem k rostoucímu počtu vozidel na českých silnicích i průměrnému stáří nehrozí nedostatek práce – přísun zákazníků je zajištěný. Tomu odpovídají i často velmi dlouhé čekací doby na STK. Ceny už však regulovány nejsou a mohou se výrazně lišit.

„Byli tam v podstatě jen majitelé nebo provozovat­elé velkokapac­itních STK nebo jejich účelově vytvořená sdružení.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia