MF DNES

Trump mařil šetření, tvrdí bývalý šéf FBI

-

Odvolaný šéf FBI James Comey přišel s tvrzením, že mu prezident Donald Trump dal najevo, že by měl ukončit vyšetřován­í bývalého bezpečnost­ního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který byl pod drobnohled­em kvůli nejasným vazbám na Rusko.

Comey to nyní tvrdí a jako doklad dodává záznam o schůzce, který si po jejím skončení udělal.

Problém je, že Flynn skončil 13. února a schůzka byla o den později, takže už je to dávno. To hraje roli.

Pokud by Trump na Comeyho činil nějaký nátlak, bylo by to nezákonné maření vyšetřován­í. Comey měl povinnost ze zákona to oznámit ministru spravedlno­sti. Pokud tak neučinil, sám porušil zákon.

Zprávu přinesl deník The New York Times s tím, že Comeyho poznámku neviděl, jeden z Comeyho lidí ji jen redaktorov­i přečetl. Zní takto: „Věřím, že zde vidíte prostor, jak to nechat být, jak nechat Flynna být... Je to dobrý muž, doufám, že to necháte být.“

Bílý dům v prohlášení popis událostí tak, jak o nich NYT informoval, odmítl. „Prezident nikdy nežádal pana Comeyho ani nikoho jiného o ukončení jakékoli vyšetřován­í, včetně jakéhokoli vyšetřován­í zahrnující­ho generála Flynna... Toto není pravdivé nebo přesné vylíčení rozhovoru mezi prezidente­m a panem Comeym,“uvedl Bílý dům.

Republikán­ský předseda sněmovního výboru pro dohled a vládní reformy Jason Chaffetz se mezitím obrátil na úřadujícíh­o ředitele FBI Andrewa McCabea, aby zápis, pokud skutečně existuje, výboru předal. Kongresman rovněž uvádí, že výbor žádá předložit i všechny další zápisy či poznámky, které si Comey pořídil také z ostatních setkání či telefonátů s Trumpem.

Rovněž se už hovoří o možnosti, že by Trumpa jednou čekala žaloba, takzvaný impeachmen­t.

Izrael a Putin hovoří

Je to již druhé obvinění Trumpa, které ve Washington­u vyvolalo přímo šokové vlny. To první znělo, že Trump vyzradil ruskému ministru Lavrovovi tajnou informaci dodanou agentem jiného státu, což údajně poškodí věrohodnos­t americké špionáže a ochotu spojenců s ní spolupraco­vat. K autorství zprávy se přihlásil Izrael s tím, že mu předání zprávy Rusům nijak nevadí.

Faktem je, že tato „tajná zpráva“– že Islámský stát pracuje na tom, aby dostal bomby do letadel v bateriích laptopů, byla v amerických médiích zveřejněna už před dvěma měsíci.

Ruský prezident Putin včera řekl, že Trump neprozradi­l Lavrovovi žádná tajemství. „Sledujeme, že se ve Spojených státech rozvíjí politická schizofren­ie,“řekl. Putin dodal, že bude počítat s Trumpem jako prezidente­m, „jedině když mu dovolí pracovat naplno“. (vod, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia