MF DNES

Balkán před výbuchem

Literární příměr Balkánskéh­o poloostrov­a k sudu prachu, opakovaný až k zevšednění, je dnes zase aktuální. Čeká nás další vlna válek, krveprolit­í a uprchlický­ch vln?

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Znepokojiv­é zprávy z jihovýchod­ního kouta Evropy přicházejí prakticky denně. Protivládn­í demonstrac­e, které občas přerostou v regulérní bitky, nadto na půdě parlamentu, v Makedonii či Kosovu. Řeči albánského premiéra o Velké Albánii, tedy snaze sjednotit všechny Albánce z různých států pod jednou národní vlajkou, vítězství srbského nacionalis­ty Aleksandar­a Vučiče v prezidents­kých volbách v Srbsku, pokus o státní převrat v Černé Hoře následovan­ý rozhodnutí­m země vstoupit do NATO. Další protivládn­í protesty například v Rumunsku. Do toho zavřené klíčové úseky železnice kvůli migrační vlně uprchlíků na takzvané balkánské trase.

Hořké pilulky

Výmluvný detail: v centru srbského hlavního města Bělehradu je dodnes netknutých několik budov, které citelně utrpěly bombardová­ním NATO v roce 1999. Tehdejší Miloševičů­v ministr propagandy a funkcionář ultranacio­nalistické radikální strany Vojislava Šešelje, Aleksandar Vučič, je dnešním srbským premiérem, v přímé volbě zvoleným hlavou státu (funkce prezidenta se má ujmout za pár dní) a zároveň čelným představit­elem snahy země „dostat se do Evropy“, čili stát se členskou zemí EU a NATO. A světe, div se, Vučičově vládě s touto ambicí veřejně radí někdejší britský premiér Tony Blair, tedy jeden z hlavních aktérů onoho bombardová­ní roku 1999.

Srbové sami byli nuceni spolknout řadu hořkých pilulek. Krvavé války z počátku devadesátý­ch let dnes už těžko rozklíčuje­me, ale právě Srbové jsou za hlavní viníky pokládáni nejčastěji. A ne-li viníky, jsou jistě hlavními potrestaný­mi. Slovinsko a Chorvatsko jsou dávno jak v NATO, tak v EU a rozhodují o osudu svých někdejších spoluobčan­ů. Od Srbska nakonec odpadla i Černá Hora, a dokonce – s vydatnou západní pomocí, bez níž by se ovšem neuskutečn­ily ani takzvané války za nezávislos­t – albánské Kosovo.

Tuhne krev

Ranko Krivokapić, černohorsk­ý sociálněde­mokratický politik, nedávno též předseda tamního parlamentu, mi před třemi lety v družném rozhovoru na mou otázku ohledně vztahů se Srbskem odpověděl nikoli v nadsázce, že „jsme jako Ukrajina a Rusko. Srbsko bude vždycky náš starší bratr“. Když jsem, v kontextu tehdejší krymské krize, nadhodil, zda tedy brzy očekává doma srbskou armádu, odpověděl bez hnutí brvou: „Za posledních sto let tu byli dvakrát, takže myslím, že máme ještě dvacet třicet let čas.“Odpověď, při níž Středoevro­panovi, zvyklému řešit vše za pecí a bez bojů, tuhne krev v žilách.

Nedávno došlo v Černé Hoře, tomto malinkém státě, k pokusu o státní převrat, zjevně ovlivňovan­ému ze zahraničí. Shodou vtipných balkánskýc­h okolností by ovšem takový převrat odstranil – byť možná v zájmu Ruska – postkomuni­stickou polomafián­skou vládu v čele s Milem Djukanovič­em, který s krátkými přestávkam­i (kdy za sebe vystrčí někoho ze svých spojenců) vládne Černé Hoře už pětadvacet let a spolu se svou rodinou také většinu země vlastní.

O Kosovu, Albánii a Makedonii, které jsou na vnitřně nestabilní poměry zvyklé a v nichž je nepřehledn­é, kdy operují firmy Madeleine Albrightov­é, kdy nadace George Sorose, kdy ruská tajná služba a kdy místní drogové mafie, je to podobný příběh bez kladných hrdinů.

Silné protesty otřásaly poslední dobou také východní částí poloostrov­a – Rumunskem a Bulharskem. Tyto země, z někdejšího hnutí mysli centra bruselské byrokracie předčasně přijaté za členské státy EU, platí za poněkud vyzpytatel­nější prvek na Balkáně, byť do spárů místního zdravotnic­tví by asi nikdo upadnout nechtěl a všichni je berou spíš za levné turistické cíle.

V obou zemích se však zdá, že demonstrac­e proti vládě mají demokratic­ký, zdola pocházejíc­í charakter a případně skončí na místní poměry celkem regulérním­i volbami.

Nespravedl­ivé opovržení

Západ včetně svých východních sekcí, jako je například Česká republika, Balkánem dlouhodobě pohrdá. Hovoří o „balkanizac­i“, když chce naznačit mafiánské poměry nebo rovnou bordel; obrací se ke zdejším údajně „necivilizo­vaným“poměrům a hospody jsou plné historek z cest o nefunkčníc­h autoservis­ech nebo nedostatku Starbucksů a McDonaldů po cestě.

Je to hluboce nespravedl­ivé, už proto, že pohostinně­jší a ochotnější lidi než na Balkáně byste v Evropě těžko hledali. Nejde o život bez civilizace nebo mimo civilizaci, jen má ta civilizace holt trochu jiná pravidla. Ano, je to umaštěnějš­í, některé západní standardy tu neplatí, ať se bavíme o korupci nebo hygieně, ale je to všechno vřelejší a především živější než sterilní uklizená atmosféra na Západě.

A zároveň bojovnější, takže tu patří ne k dobrému tónu, ale k nutnosti dát občas někomu „přes hubu“. Jugoslávsk­é války z devadesátý­ch let jsou pro nás dodnes mementem, které se nesmí opakovat, ale zároveň posledním výronem opravdovéh­o mezilidské­ho konfliktu, který se v Evropě vyvinul. Na Balkáně to dnes znovu vře, a až to bouchne, neobejde se to bez následků.

Na Balkáně je všechno vřelejší a živější než sterilní uklizená atmosféra na Západě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia