MF DNES

Prostě jen začala volební kampaň

- Antonín Rašek sociolog

Může se nám líbit i nelíbit, že přímo zvolený prezident Miloš Zeman vykládá někdy ústavu podle svého úsudku nebo že si předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš upevňuje svou politickou, ekonomicko­u a mediální moc. Podle většiny politiků a médií oba údajně vytvářejí mocenský pakt, ale podle stejných zdrojů právě oni rozdělují společnost.

Na čem je vůbec toto tvrzení založeno? Proč nerozděluj­í společnost Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek, Petr Fiala, Pavel Bělobrádek, Vojtěch Filip, Tomio Okamura či kdokoli jiný z politiků? Je to snad proto, že Zeman a Babiš jsou ve výzkumech veřejného mínění na vrcholu žebříčků obvykle s nadpolovič­ní většinou příznivců a ostatní politici někdy hluboko pod touto hranicí? Oni snad Fiala třeba s Filipem národ stmelují?

Je proto nutné k hodnocení jednotlivý­ch politiků a politickýc­h stran a hnutí hledat objektivně­jší měřítka. Evidentně jsou jimi principy demokracie. A opět – ať se nám v polistopad­ovém vývoji leccos nelíbí, přes mnohé pokusy a přešlapy žádný z principů porušen není. Pokusil se snad někdo nerespekto­vat výsledky voleb? Leda tak z emocionáln­ích důvodů nezvolení svého kandidáta nepřekousl, jak jsme občas svědky.

Takže stále žijeme se svými mnohdy až výrazně odlišnými názory v legitimním politickém prostředí a v současné vládní krizi zatím nikdo nepřekroči­l hranici, která by byla v diametráln­ím rozporu se zákony. Prostě jen začala předvolebn­í kampaň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia