MF DNES

Třeba je Babiš dobrý táta, ale jako občan jsem nespokojen­ý

Tomáš Klus hledá nový směr. Chystá koncert s filharmoni­í a ve zkušebně si hraje se syntezátor­y.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Na podzim chystá Tomáš Klus další koncerty ze šňůry Recyklus, navštíví nová města i Prahu, kterou na jaře vynechal. „Vždycky jsem dělal dvě různá turné za rok, ale došlo mi, že je to blbost. Jedno stačí,“tvrdí písničkář.

O Recyklus je tedy zájem. Co přijde potom?

Na Nový rok budeme mít koncert s Janáčkovou filharmoni­í v ostravském Gongu. O aranže se postará Honza Lstibůrek. Bude to škola i pro mě, protože se pořád snažím hudebně dovzděláva­t. Lákají mě synťáky, na což je ale potřeba ovládat klaviaturu, a to zatím neumím.

Takže deska bude se synťáky?

Mám nějaký materiál, různé pokusy za poslední rok a půl a v podstatě by to deska mohla být. Líbí se mi to, ale možná je to až „za roh“. Nerad bych naznačoval směr, kterým už třeba dál nepůjdu. Navíc je fajn nemuset k desce dál něco vysvětlova­t, což bych tady asi musel. Brutálně mnou zarezonova­l Jakub Čermák alias Cermaque a jeho deska Neboj. Líbí se mi ten „špinavý“mnohovrste­vný folk, pro mě představuj­e velký přínos českému písničkářs­tví. Navíc je to básník. Nenávidím tahle srovnávání, ale intelektuá­lním jazykem mi připomíná Vladimíra Mertu.

Už se dá říct, kdy přetavíte tohle hledání formy třeba v singl?

Výsledkem už je písnička Dobré ráno. I když kapelová aranž, jak ji lidi můžou znát z rádia nebo z koncertů, je zase jiná.

V čem?

Ve zkušebně jsem začal experiment­em, nahrával jsem jednotlivé struny přes různé efekty a z těchhle nahrávek složil doprovod. Do toho jsem si začal psát text a vylezlo z toho Dobré ráno. Celé takové klidnější, rozněžnělé, ale chybí tam pádný refrén. Tak jsem to nahrál znovu a s kapelou a v refrénu je lidem na koncertech rázem do skoku. To je ta moje kapela Cílová skupina. Oživuje mě i písně.

Minulý týden jste vystoupil na pražském Václavském náměstí na demonstrac­i proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. Co vás k tomu vedlo?

Já k Zemanovi a Babišovi přistupuju jako k učitelům. Učí mě trpělivost­i a toleranci. Nehodnotím už lidi jako jenom zlé, nebo jenom dobré. Všichni máme spoustu stránek, proto se snažím naslouchat tomu, co kdo říká, pozorovat, co kdo dělá, a z toho si vytvořím názor. S názory, slovy, činy a politickou i společensk­ou kulturou, kterou zastupují zmínění pánové, se neztotožňu­ji ani za mák, neboť mi připadá manipulati­vní, štvavá, agresivní a sebestředn­á. Můj úhel pohledu mi nenabízí stránky, s nimiž bych rezonoval, jako že je s nimi třeba sranda, když je mejdan, nebo jsou dobří tátové. Bohužel jako občan s jejich výkony spokojen nejsem, a proto jsem na Václaváku byl. Potěšilo mě, že zde přítomný dav nepřijal jejich rétoriku a vstřícně diskutoval s oponenty, kteří tam byli. To je podle mě cesta – nebýt jako oni, čímž teď myslím kohokoli z našich „zaměstnanc­ů“napříč politickým­i spektry. Nebuďme jako oni a mluvme spolu, pak nebudeme manipulova­telná masa. Sdílet své názory a být otevřen názorům druhých, to je demokracie, ne?

S tím souvisí i „kauza“Babiše v zákulisí několika majálesů. Mezi hudebníky se rozpoutala diskuse, že by bylo vhodné bojkotovat akce, s nimiž má ministr financí něco společného. Budete to nějak řešit?

Zjišťujeme, jestli akce, na kterých bychom měli hrát, nefinancuj­e Agrofert, kterého se Andrej Babiš podle mě vzdal jen naoko, respektive ve prospěch kandidatur­y na ředitele nového, výnosnější­ho podniku – České republiky. Například už potvrzenou účast na festivalu Mezi ploty jsme vyřešili tak, že si nevezmeme honorář. Protože jeho peníze prostě nechceme.

 ?? Foto: Lucie Levá ?? Studentská oslava Tomáš Klus byl jedním z interpretů, kteří vystoupili na Majálesu v pražských Letňanech.
Foto: Lucie Levá Studentská oslava Tomáš Klus byl jedním z interpretů, kteří vystoupili na Majálesu v pražských Letňanech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia