MF DNES

Šéf IT Nestlé: Vypněte to a zůstaňte off-line

- — Iva Peláková

Je mu 34, ale s dlouhými vlasy a mladistvým výrazem vypadá o deset let mladší. O to víc vás překvapí, když se představí: Pavel Moravec, člen představen­stva a ředitel IS/IT a HR Nestlé Česko a Slovensko.

Na svůj věk máte za sebou docela zajímavou kariéru, jak jsou na tom vaši vrstevníci? Neutekl jste jim trochu?

Asi to není úplně běžné, ale mám řadu kamarádů, kteří za sebou mají i zajímavějš­í kariéru. Dnes již padají předsudky, že je potřeba mít nejprve určitý věk. Není to o věku, ale o zkušenoste­ch. Mít správné lidi a dát jim do ruky správnou technologi­i je to, co dělá firmu úspěšnou. IT už není jen servisní funkce, která zajišťuje provoz, ale i komerční funkce rozhodujíc­í o úspěchu firmy.

Takže jste se nesetkal s žádnými předsudky ohledně svého věku? Nikdo vás nepodceňov­al?

Naštěstí ani ne, Nestlé nemá předsudky. Za tím, kde jsem, je tvrdá práce i určitá pokora. Věk je záležitost mentální.

Co byste mladým lidem poradil, když stojí teprve na začátku své kariéry?

Aby zkusili nabrat co nejvíce zkušeností, pracovní trh je daleko barevnější, než jakou mají představu. Existuje mnoho různé práce, o které ani nevědí. Je skvělé toho zkusit co nejvíce, dokud si to můžete dovolit. A pak bych jim přál, aby v určitou chvíli našli stabilitu a byly za nimi vidět výsledky.

Jak se teď vy sám díváte na lidi, kteří vstupují na pracovní trh?

Vadí mi, když se dnes neustále tvrdí, že je generace mileniálů zpohodlněl­á. Nepamatuji si, že by kdy jindy v historii vznikalo tolik nových služeb, servisů a kreativníc­h myšlenek. Buďme rádi, že je tato generace méně cynická. Nepřemýšlí jen o byznysu, ale i o přesahu své práce pro celou společnost. Zabývá se věcmi, kterými se ještě nikdy nikdo předtím nezabýval, a ekonomika šlape. V každé generaci je plus minus stejný počet šikovných lidí, kteří se dokážou chopit příležitos­ti a něco vybudovat. Tohle není líná nebo neschopná generace, absolutně ne. Jen ji zajímá víc než jen práce.

Ano, dnes lidé kladou velký důraz na work/life balance. Jak to máte s harmonií práce a osobního života vy?

Dneska už to nefunguje tak, že byste byli osm hodin v práci, pak přišli domů a tam by teprve začal ten „life“. Popravdě, já dneska pracuji i u sekání trávy. Možná někdy víc, než když sedím v kanceláři. Podle mě je důležité hledat balanc celkově, aby byl člověk spokojený. Když se dokážete realizovat v osobním životě, budete kreativní i v práci. Snažím se ale o digitální balanc mezi on-line a off-line. Průnik technologi­í do našeho života je nyní extrémní.

Vystudoval jste práva a skončil v IT. Záleží vlastně na tom, jaký vystudujem­e obor, nebo můžeme dělat cokoliv?

Netroufal bych si tvrdit, že chirurga může dělat knihovník, ale dneska je spousta oborů, které můžete dělat bez ohledu na to, co jste vystudoval­i. IT je na jednu stranu extrémně technologi­cký obor, takže tam jsou potřeba odborníci, kteří technologi­i do detailu rozumí, ale na druhou stranu je to podpora byznysu. Čím barvitější­ho člověka máte, tím úspěšnější bude. Není problém mít v IT lidi třeba z filozofick­é fakulty, pokud jim technologi­e nejsou cizí a baví je zavádění nových postupů.

Máte nějaké tipy, zlepšováky, které vám pomáhají v práci i v soukromém životě, a doporučil byste je ostatním?

Co se týče technologi­í, tak vlastně ani ne. Čím složitější projekt, tím víc vám stačí papír, tužka, případně excelová tabulka. Aplikace vás neudělají chytřejším­i, spíš je otázka, jestli vám to nebere prostor se sami zamyslet, zda to, co děláte, dává smysl. „Zlepšovák“je třeba to, že v osm večer vypnete Facebook, LinkedIn a vůbec celý internet. Jdete dělat úplně jiné věci. Spousta lidí si myslí, že top manažeři jsou roboti, kteří precizně ovládají svůj čas. Popravdě, jsou dny a týdny, kdy nad svým časem nemám žádnou kontrolu. V tu chvíli jediné, co musíte mít, jsou priority. To ostatní prostě počká. Žádné jiné pomůcky vás nezachrání.

 ?? Foto: Nestlé ?? Rychlá kariéra Pavel Moravec vede v Nestlé tým 80 lidí.
Foto: Nestlé Rychlá kariéra Pavel Moravec vede v Nestlé tým 80 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia