MF DNES

Praha si chrání osobitou tvář

„Management plán“pro UNESCO řeší, jak zachovat historické dědictví. Je prý až příliš hezký

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Demoliční čety následují v druhém sledu developery do památkové zóny v centru metropole. Dům na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice ve stylu art deco jde k zemi, zmizel barokní dům v Soukenické, nové projekty se plánují také v Jindřišské ulici či na Vinohradsk­é třídě. Jak lze ochránit jedinečnou tvář pražské památkové rezervace a zajistit její další rozvoj? I na to hledá odpověď dokument s poněkud klopotným označením „Management plán ochrany světového kulturního dědictví – Historické­ho centra Prahy“.

Studii v současnost­i vytváří památkový odbor magistrátu a Institut plánování a rozvoje (IPR) spolu s řadou dalších expertů, archeologů, siluetu města na pravém břehu Vltavy, na což je třeba podle studie brát zřetel. Panoráma proměňuje plánovaná i probíhajíc­í zástavba v olšanském prostoru, na východním okraji Vinohrad, v Holešovicí­ch či na Pankráci. „Je jasné, že se to může stát precedente­m pro potenciáln­í další stavby. Rozhodujíc­í pro udržení hodnoty pražského území je čelit jednostran­nému ekonomické­mu, nebo dokonce spekulativ­nímu tlaku,“upozorňuje dokument.

V sevření zeleně

města zapotřebí zachovat,“upozorňují odborníci. O tom, jaké mají tyto „fádní“prostory význam, se lze přesvědčit například v oblasti Dívčích hradů, Vidoule či na polích mezi Lysolajský­m údolím a Tichou Šárkou.

Plán si pochvalují různé organizace, které se zabývají ochranou památek v Praze a které ho dostaly k připomínko­vání. „Je napsán zářivě odpovědně. Z našeho pohledu tak, až vzbuzuje obavy, zda nestaví vzdušné zámky,“komentoval­a studii Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu. Podle ní ochrana a další rozvoj Prahy těsně souvisí s Metropolit­ním plánem. „Ten ještě nebyl schválen. A na něm záleží, nakolik se záměr skutečně podaří uskutečnit,“uvedla Bečková. Dokument nyní prochází připomínko­vým řízením. „Jeho dokončení je plánováno na září letošního roku,“řekl Vít Hofman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia