MF DNES

Jednal jako profesioná­l, řekli o střelci z Klánovic

-

krajinou, která aglomeraci obklopuje.

Zmíněný Vídeňský les v pražském případě nahrazují brdské Hřebeny, na něž se lze napojit přes Zbraslav či údolí Berounky. Podobnou „spojku“k přírodě mohlo hrát též údolí Botiče na jihovýchod­ním okraji. „Praha se již pásem rozvolněné zástavby izolovala od významné oblasti Českého krasu i povodí Botiče na jižním okraji města,“zdůraznila studie. Souvislý zelený kruh okolo hlavního města je dnes již jen nerealizov­atelným snem. Prahu sevřela obchodní centra, sklady logistický­ch středisek a nová předměstí. Přesto dosud lze kontakt s přírodou udržet z konečných stanic MHD.

Podle dokumentu náleží neodmyslit­elně k tváři hlavního města i obyčejná pole, která se v současnost­i přehlížejí či zastavují. „Přesto je pole pro pocit historický­ch kořenů

Za nenapravit­elného označil psycholog při středečním jednání u Městského soudu v Praze 49letého recidivist­u Oldřicha Konráda. Ten je obžalovaný nejen z vraždy hledače pokladů v Klánovické­m lese, ale i z předchozí loupeže. Při ní podle spisu postřelil do nohy muže, jehož před zásahem do břicha zachránil jen výskok.

Hlavní líčení včera pokračoval­o výpověďmi svědků a expertů, psychologa, psychiatra a soudního lékaře. „Výstřely šly bez varování. Ten člověk jednal cílevědomě, jako profesioná­l. Vůbec jsem nevěděl, že mám kulku v těle,“popsal při výslechu svědek událost z Vánoc 2013 v Dolních Počernicíc­h. Tehdy na ulici pronásledo­val Konráda, který vyloupil dům jeho souseda.

Během honičky Konrád vytáhl pistoli ráže 6,35 mm a na pronásledo­vatele vypálil. „V podstatě to odpovídá, chtěl bych se svědkovi omluvit,“ komentoval Konrád svědkovu výpověď. Muž se k němu tehdy postavil bokem a nadskočil. Kulku tak dostal do nohy. „Kdyby neposkočil, hrozil zásah břicha, jater či ledvin. Následkem mohly být masivní krevní ztráty ohrožující jeho život. V důsledku výstřelu mohlo dojít i k ochrnutí nohy,“popsal možná rizika patolog Jiří Hladík.

„Resocializ­ace obžalované­ho je prakticky vyloučena,“konstatova­l psycholog Jiří Klose. Při vraždě hledače pokladů v Klánovické­m lese Konrád jednal podle znalce iracionáln­ě. „V tom okamžiku byl přítomen afekt. Naopak po činu v rámci zahlazován­í stop jednal naprosto chladnokre­vně,“uvedl psycholog.

Oldřich Konrád si nyní odpykává trest za sérii vloupání do domů napříč Českem, nyní mu za vraždu hledače pokladů v Klánovické­m lese z 11. června 2014 hrozí doživotí, o které sám žádá. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia