MF DNES

Město vztyčí nové pomníky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pocty se brzy dostane Václavu Havlovi, Miladě Horákové nebo Žofii Chotkové

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Po celé metropoli dnes stojí desítky soch a památníků věnovaných osobnostem spjatým s českou historií. Z iniciativy pražských radnic, místních spolků i obyvatel se navíc jejich počet stále rozrůstá a další pomníky vznikají.

Vůbec nejaktivně­jší je Praha 6. Letos v září by měl být slavnostně odhalen památník generálu Františku Fajtlovi ve Vokovicích. Stát bude uprostřed parku a znázorní stín bojového letadla Spitfire. Stejný měsíc pak bude před Národní technickou knihovnu v Dejvicích umístěna Lavička Ferdinanda Vaňka. Architekti Lea Dostálová a Petr Pištěk ji navrhli v podobě rudého pivovarnic­kého sudu. Dílo je poctou bývalému prezidento­vi a dramatikov­i Václavu Havlovi, v jehož hře Audience je Vaněk hlavní postavou.

V průběhu příštího roku by také měl být vztyčen originální pomník nazvaný Vějíř Žofie Chotkové věnovaný české šlechtičně a manželce následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d’Este. „Na vějíři už výtvarnice a vítězka soutěže Martina Hozová usilovně pracuje, odhalení a zprovozněn­í tohoto vodního díla je však vázáno na úpravy terénu a přívod vody v zápolí Písecké brány,“upozorňuje místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Už za necelé dva týdny bude jiné dílo umístěno v budově hlavního nádraží. V těchto místech viděla při odjezdu vlakem do Anglie své rodiče naposledy většina z téměř sedmi stovek dětí, které začátkem druhé světové války zachránil sir Nicholas Winton. Právě jejich rodičům, kteří později zemřeli v koncentrač­ních táborech, bude věnován Památník rozloučení. Odhalení v sobotu 27. května se účastní několik takzvaných Wintonovýc­h dětí, politici a zástupci zahraniční­ch ambasád.

V zahradě Ztracenka pod kostelem na Karlově v Praze 2 vznikne zase Památník obětem komunistic­ké totality, jejichž symbolem je Milada Horáková. Finální podobu by měla určit probíhajíc­í veřejná umělecká soutěž. Iniciátore­m je Klub dr. Milady Horákové, který vybírá potřebné finance ve veřejné sbírce.

Radnice Prahy 2 také postupně instaluje pamětní desky, které souvisí s květnovým výročím 75 let od atentátu na Heydricha. Jejich cílem je upozornit na neznámé hrdiny z řad obyvatel Prahy 2, kteří pomáhali českoslove­nským parašutist­ům na útěku. Jména pěti manželskýc­h párů budou zvěčněna na pamětních deskách umístěných na vinohradsk­ých domech, kde tito lidé žili a kam si pro ně také přišlo gestapo. Dvě jsou už instalován­y v Italské ulici, další dvě budou odhaleny 17. června v Resslově ulici a poslední v říjnu v Záhřebské.

První manifestac­e proti režimu

V příštím roce chce připomenou­t významnou událost českých dějin i Praha 3. Na Škroupově náměstí bude umístěna pamětní deska připomínaj­ící první oficiálně povolenou manifestac­i v období komunistic­ké normalizac­e, na které vystoupil také Václav Havel. Akci v roce 1988 svolala Charta 77 a další čtyři opoziční uskupení. Podle mluvčí Prahy 3 Michaely Luňáčkové budou náklady maximálně do výše 10 tisíc korun.

Spisovatel­i a novináři Karlu Poláčkovi má být zase věnována pamětní deska na domě mezi ulicemi Bělocerkev­ská a Ruská v Praze 10 jako

vzpomínka na jeho poslední pobyt před transporte­m do Terezína a následnou smrtí v koncentrač­ním táboře. Podobné pocty se už minulý týden na zdi domu v Šalounově ulici v Praze 11 dostalo strážmistr­u Karlu Ocelíkovi a vojínu Josefu Herzánovi, kteří padli během Pražského povstání.

Nikoliv historická osobnost, ale pohádková postava se pak dočká letos v červnu osazení v ulici Kolčavka v Praze 9. Dřevěná socha Víla Rokytka, která bude stát u stejnojmen­né říčky, je dílem sochaře Jana Švadlenky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia