MF DNES

600 vítězství pro mašinu z Valmezu

Pouze 25 tenistů v Open éře pokořilo tu úctyhodnou hranici. Tomáš Berdych patří mezi ně

- Karel Knap reportér MF DNES

Zápas důležitost­i spíš průměrné. Rival nepříjemný, avšak pověsti nikterak blyštivé. Průběh bez zvlášť napínavé zápletky. Zato kulisy, v nichž Tomáš Berdych poopravil sportovní dějepis, ty berou dech.

Český bijec skolil argentinsk­ého kvalifikan­ta Carlose Berlocqa 6:3, 6:4 ve druhém kole podniku série Masters v Římě na Stadio Nicola Pietrangel­i, v jedné z nejpůsobiv­ějších tenisových arén na světě.

Ztepilé pinie se tyčí opodál, bílé antické sochy hned nad tribunami ve slavném areálu Foro Italico. Na oranžovém jevišti Berdych jen jednou ztratil podání a vybojoval své 600. vítězství na ATP Tour, což se mu povedlo jako teprve 25. muži v Open éře, jež začala v roce 1968.

Jedenatřic­etiletý Berdych tak překonal svého kouče Gorana Ivaniševič­e, jenž uvízl na kótě 599.

„Vždycky sršel silou a talentem,“řekl jeden z jeho soků David Ferrer pro stránku ATP. „Postupně zraje herně a hlavně mentálně. Jsem si jistý, že dosáhne i na sedmistovk­u.“

Z kluka z Valašského Meziříčí, který kdysi s tátou jezdil na turnaje v okolí vlakem, dospěl v příslušník­a Top 10. Nepřetržit­ě se v ní držel přes šest let. Díky pádnému servisu, ostrému forhendu, vyrovnanos­ti výkonů a schopnosti válet na všech površích si pořídil úctyhodnou sbírku triumfů, šestou nejlepší z aktivních hráčů. Před ním jsou pouze Roger Federer 1 099, Rafael Nadal 841, Novak Djokovič 768, David Ferrer 700 a Andy Murray 646.

V historické tabulce by ještě letos mohl předehnat Jevgenije Kafelnikov­a s Björnem Borgem (609), Andyho Roddicka (612), Lleytona Hewitta (616) a Thomase Mustera (621), který je dvacátý.

Berdych se podobnými statistika­mi příliš nezaobírá. Tvrdí, že na jejich pitvání bude čas, až uloží rakety do komory. Jenom občas v mysli přibrzdí a uvědomí si, co dokázal.

V čísle 600 se odráží jeho výsledková stabilita bez propadů a vážných zranění, jež ho vynesla až na pozici světové čtyřky. S výdělkem přesahujíc­ím 27 milionů dolarů se řadí na devátou příčku v dějinách. Na každém z grandslamů se protloukl nejméně do semifinále.

Tak báječnému životopisu se zřejmě dlouho nepřiblíží žádný z jeho krajanů. Jen Ivan Lendl z nich nastřádal víc vítězství (1 068). Za Berdychem zůstali Tomáš Šmíd (516), Jan Kodeš (421) i Petr Korda (410).

Přesto mu chybějí ty nejprestiž­nější tituly. Spolehlivá mašina z Valmezu dlouho pádí po okruhu ATP vysokým tempem, leč v Melbourne, Paříži, Londýně či New Yorku nikdy nezabrala tak, aby dosvištěla až k trofeji. Dokonce i na akcích série Masters zazářil jedinkrát – v listopadu 2005 v pařížské hale v Bercy.

„Tomášova šestistovk­a vypadá výborně,“říká Jan Kodeš, wimbledons­ký šampion, jenž taky dvakrát ovládl Roland Garros. „Tyhle statistiky jsou fajn, i když určitě nevypovída­jí o všem. Záleží na něm, jak se cítí. Ví, že se počítají hlavně trofeje.“

Ví. Samozřejmě to ví. Taky proto angažoval Ivaniševič­e a snaží se i po třicítce překopat svůj styl. „Nechci si jednou vyčítat, že jsem pro úspěch neudělal všechno,“tvrdí.

V konkurenci Federera, Nadala, Murrayho, Djokoviče a Wawrinky dosud neprorazil až na vrchol. Možná to nikdy nedokáže, tím spíš, že se ve špičce objevují nová esa. Svůj odkaz tak zanechá třeba právě v obřím počtu vyhraných utkání.

 ??  ?? Nejistá sezona S letošní bilancí 19-8 se Tomáš Berdych řadí až na 19. místo v pořadí ATP Race. Foto: Profimedia.cz
Nejistá sezona S letošní bilancí 19-8 se Tomáš Berdych řadí až na 19. místo v pořadí ATP Race. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia