MF DNES

BÍLÝCH MUŽŮ Ř

-

ekla byste, že se na filmovou akademii jednou vrátíte jako doktorka? Ne, a ani to nebyla moje ctižádost, nikdy jsem neměla akademické ambice. Když jsem v roce 1971 opouštěla FAMU, měla jsem strach, že už tu nikdy nebude žádná svoboda. Zavřeli mě do vězení za podporu českých disidentů, a když jsem z něj vyšla, byla jsem jako štvanec. Zpátky do Polska jsem už nemohla a do Českoslove­nska jsem taky nepatřila.

Byla tehdejší doba před ruskou okupací v něčem podobná dnešku? Myslím, že lidstvo se zase dostává do etapy, kdy ho nudí svoboda. Bohatým se svoboda znudila a chudší v ní pro sebe nevidí perspektiv­u. Jsme v nebezpečné době, nacionalis­mus a autoritářs­tví jsou na vzestupu a vývoj se může pohnout směrem, který může být osudný. Nepřipadá to tak jen vám, bohaté kosmopolit­ní intelektuá­lce? Jsem pozorovate­lka světa, žiju střídavě v Americe, ve Francii a v Polsku, hodně cestuju a točím na různých místech. Potkávám lidi, kteří mají různé zázemí a různou perspektiv­u, nejsem jen v buňce newyorskýc­h nebo kalifornsk­ých intelektuá­lů, polských demokratů nebo francouzsk­é bohémy. Z rozhovorů s nimi a ze svého pozorování jsem došla k tomu, co jsou tři největší problémy současnost­i.

Které to jsou? První je globalizac­e. Mezinárodn­í korporace mají dneska větší sílu než národní státy. To způsobuje, že zaměstnane­c i občan se cítí bezmocný a nemá pocit, že má demokratic­ký vliv na základní parametry svého života. Neonaciona­lismus je reakcí na globalizac­i, protože lidé prostě potřebují nějaký prostor, kde si myslí, že jsou nejdůležit­ější, a kde rozhodují naši lidé o tom, co se děje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia