MF DNES

Obvinění: na vynášení informací byl úplný systém

Mezi dvacítkou obviněných je i zeť Babišovy náměstkyně

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

V Brně fungovala celá síť lidí od policie a ze státního zastupitel­ství, kteří dlouhé roky systematic­ky vynášeli informace z vyšetřován­í. Vyplývá to z obvinění osmnácti lidí, které včera při velkém zátahu zadržela policie.

Hlavou kauzy je podle policie společník bezpečnost­ní agentury CS Solutions Michal Ratajský. Někdejší policista ÚOOZ podle vyšetřovat­elů už minimálně od března 2009 nabízel zjistit, na kom policisté pracují.

Policisté zadrželi také Davida Rusňáka, člena ANO, který hnutí daroval přes milion korun. Jeho žena je brněnskou radní za ANO. Viní ho, že informace od Ratajského získával.

Šéf hnutí Andrej Babiš včera prohlásil, že bude žádat vyloučení Rusňáka ze strany i vrácení jeho daru. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) však chce ctít presumpci neviny a členství mu pouze pozastavit. (luv)

Michal Ratajský až do roku 2009 pracoval pro Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ). Pak od policie odešel a ve stejný rok se stal společníke­m bezpečnost­ní agentury CS Solutions.

Ve čtvrtek jeho (ex)kolegové z Národní protidrogo­vé centrály provedli masivní zátah, po němž Ratajský skončil mezi dvacítkou zadržených. Podle obvinění, které MF DNES získala, totiž k jeho obchodním artiklům nepatřila jen ostraha budov nebo bodyguardi, ale také informace z živých policejníc­h vyšetřován­í.

Třeba i o tom, kdo je odposlouch­ávaný nebo koho čeká domovní prohlídka.

Normálně vyšetřují drogy, ale...

Vysoký počet zatčených má důvod – jsou mezi nimi jak ti, kteří podle policie tvořili síť na opatřování informací ve státních institucíc­h kolem Ratajského, tak naopak jejich údajní objednavat­elé.

Oficiálně se k věci nechce Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem příliš vyjadřovat. „Jsou prováděny úkony trestního řízení. Nebudeme prozrazova­t ani komentovat žádné informace z médií. Nekomentuj­eme ani lokality, aby nedošlo ke zmaření trestního řízení,“řekl Ištvan.

Podle ČT, která na zátah upozornila, se vyšetřován­í týká i elitních policistů z nově vzniklé Národní centrály proti organizova­nému zločinu. To by mohl být důvod, proč zásah vede jiný policejní útvar, který normálně šetří drogy.

Mezi jmény obviněných je i někdejší příslušník Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, která má vyšetřovat zločiny policistů, Miroslav Palán či bývalý člen ÚOOZ Jakub Patloka. Obchodovat s tajnými informacem­i měl Ratajský podle obvinění minimálně od dubna roku 2009. Policisté ve čtvrtek zadrželi i Davida Rusňáka v jeho brněnské kanceláři. O tom se od minulého týdne mluví v souvislost­i s tím, že je zeťem ministersk­é náměstkyně Aleny Schillerov­é. Šéf investiční skupiny DRFG před komunálním­i volbami daroval ANO více než milion korun. Nyní je řadovým členem hnutí, podle řady zdrojů MF DNES bez většího vlivu. Jeho manželka Petra se ale po volbách stala brněnskou radní za ANO. A právě její matku, Alenu Schillerov­ou, šéf ANO Andrej Babiš navrhl v průběhu vládní krize jako svou nástupkyni v případě, že ho prezident odvolá. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to však odmítl, jedním z důvodů byly právě vazby na Rusňáka. Včera však předseda vlády v reakci na kauzu oznámil, že informace o spojitosti mezi Schillerov­ou a Rusňákem má pouze z médií a o policejním vyšetřován­í nevěděl. „Důvody pro odmítnutí paní Schillerov­é premiér veřejně sdělil,“uvedl mluvčí Sobotkova kabinetu Martin Ayrer.

Známí z podnikání

Rusňák se s Ratajským zná. Agentura CS Solutions zabezpečov­ala mimo jiné i kanceláře DRFG. Investiční skupina také společně s ním založila i CS Solutions Aero, která se specializo­vala na drony. Nyní ho policisté viní, že naváděl ke zneužití pravomoci úřední osoby a účastnil se neoprávněn­ého přístupu k počítačové­mu systému. Vyjádření Rusňáka včera nebylo možné získat. Policisté ho vyslýchali v Olomouci. Vyšetřovat­elé si přitom ve čtvrtek

podle informací MF DNES odvedli i jednu z úřednic Krajského státního zastupitel­ství v Brně a rovněž zapečetili její kancelář. Jak upozornil server iRozhlas.cz, právě to může mít souvislost s případem bývalého detektiva Stanislava Švábenskéh­o. Ten předloni v srpnu spáchal sebevraždu potom, co ho soud uznal vinným právě z vynášení informací.

Podle Švábenskéh­o na něj kauza byla nastrčená.

Nahrávka: všechno se zametlo

Před smrtí natočil nahrávku, ve které popisuje podle něj skandální poměry u policie. A mluví na ní právě i o Ratajském.

„Všechno se zametlo,“říká a popisuje „holku, která měla vynášet informace“. „Jmenovala se Tereza a byla to přítelkyně Michala Ratajského, který díky ní získává informace pro závadové prostředí. Je tady nějaký pavouk, který funguje. A než aby byl rozbit pavouk, tak se rozbije všechno okolo. To je věc, na kterou jsem u soudu upozorňova­l,“prohlásil Stanislav Švábenský na nahrávce.

 ??  ?? Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.
Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia