MF DNES

Zločin, jenž měl být vymazán

V prosinci 1937 rozpoutala japonská císařská armáda v dobytém čínském Nankingu stěží uvěřitelno­u sérii barbarství a nelidskost­i. Události prvních šesti týdnů okupace vešly do dějin jako nankingský masakr.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Prezident Miloš Zeman během své poslední pracovní cesty do Číny navštívil památník nankingské­ho masakru. V bývalém hlavním čínském městě uctil jako jeden z prvních nejvyšších státních představit­elů památku přibližně 300 tisíc obětí brutálního zločinu druhé světové války. Události prvních šesti týdnů okupace města jsou světové veřejnosti známé pod pojmy nankingský masakr nebo znásilnění Nankingu a patří k vůbec nejhorším epizodám genocidníh­o násilí v dějinách lidstva.

Vraždili a znásilňova­li

Svým rozsahem a krutostí vůči civilnímu obyvatelst­vu se tyto události staly symbolem utrpení obětí japonské agrese na asijském kontinentu. Ke zločinům páchaným na obyvatelst­vu města patřilo rozsáhlé a plošné znásilňová­ní dívek a žen, hromadné popravy mužů v jednotkách desetitisí­ců, sekání hlav obětí či jejich upalování zaživa pomocí benzinu. Ulice města byly ještě dlouhé měsíce po masakru plné zastřelený­ch, upálených nebo zohavených těl.

Nanking se stal prologem k japonské agresi na asijském kontinentu, která trvala až do roku 1945. Japonská vojska, obdobně jako represivní složky nacistické­ho Německa na území Sovětského svazu, prováděla na okupovanýc­h územích masové vyvražďová­ní civilního obyvatelst­va.

V desítkách výzkumných center byli civilisté zneužíváni k lékařským experiment­ům a testování biologický­ch zbraní. V rámci speciální sítě „domů útěchy“byly japonskými vojáky na území Číny, Koreje a dalších zemí systematic­ky znásilňová­ny statisíce dívek a žen. Byť se v případě japonské válečné politiky v letech 1937–1945 nedá hovořit o vyhlazovac­ím programu, míra dehumaniza­ce obyvatel na nepřátelsk­ých územích dosáhla extrémních rozměrů. Dokladem toho je i genocidní akt, který Japonsko spáchalo po dobytí města Nanking.

I přes jasná a zřejmá fakta (událost tvořila samostatno­u část poválečnéh­o tokijského procesu) je nankingský masakr některými politickým­i kruhy v Japonsku zpochybňov­án, relativizo­ván či přímo popírán. Obdobně jako v případě zločinů osmanské říše během první světové války je zdrojem popírání extrémní nacionalis­mus. Japonská agrese je poválečným­i ultranacio­nalistický­mi kruhy vykládána jako spravedliv­á válka, jejímž cílem bylo osvobození Asie od západních kolonizáto­rů a imperialis­tů. Je tím zakrývána skutečnost, že Japonsko ovládlo rozsáhlá území s cílem zmocnit se přírodních a lidských zdrojů.

Zasáhli i do učebnic

Nankingský masakr pochopitel­ně představuj­e značnou překážku při vykreslová­ní japonských vojáků jako mučedníků spravedliv­é války. Japonští nacionalis­té a revizionis­té tak po druhé světové válce vynaložili značné úsilí, jak šest týdnů hrůzy z přelomu let 1937 a 1938 vymazat z národní i celosvětov­é kolektivní paměti. Do tohoto procesu nebyli zapojeni jen představit­elé „okrajových“politickýc­h a akademický­ch skupin. Na rozdíl od popírání holokaustu v Evropě a USA patří mezi nejznámějš­í revizionis­ty a popírače nankingské­ho masakru řada bývalých vysoce postavenýc­h politiků Japonska.

Například ministr školství Masayuki Fujio, který roku 1986 v japonských médiích tvrdil, že nankingský masakr byl pouze „součástí války“, a o tokijském válečném tribunálu hovořil jako o „rasové pomstě“, jejímž cílem prý bylo oloupit Japonsko o jeho vliv. O dva roky později další vysoce postavený člen kabinetu Seisuke Okuno, který ve válečných letech zastával řídící funkci v japonské tajné policii, prohlásil v šintoistic­ké svatyni Jasukuni zasvěcené vojákům a civilistům padlým během druhé světové války, že asijskou agresí je vinna „bílá rasa“, nikoli Japonsko, které se pouze bránilo „bílým kolonizáto­rům“. V roce 1994 zase tehdejší ministr spravedlno­sti Šigeto Nagano uvedl v rozhovoru pro japonský deník, že „Nanking a vše kolem je pouhý výmysl“, a odmítl utrpení korejských žen označit za sexuální otroctví. Obdobně skandálníh­o výroku se o tři roky později dopustil Seiroku Kajiyama, vysoce postavený člen liberálněd­emokratick­é strany, když prohlásil, že čínské a korejské ženy nebyly zotročeny, ale všeho se zúčastnily dobrovolně a „pro peníze“.

Výroky japonských konzervati­vních politiků ostře kontrastuj­í s historicko­u realitou a ve většině případů stály jejich autory politickou kariéru. Výjimku tvoří dlouholetý guvernér Tokia Šintaró Išihara (městu vládl v letech 1999–2012), kterému nijak neuškodil popíračský výrok v rozhovoru pro časopis Playboy z roku 1990: „Lidé říkají, že Japonci provedli v Nankingu holokaust, ale to není pravda. Je to příběh vymyšlený Číňany. Ten příběh pošpinil pověst Japonska, ale je to lež.“

Kontroverz­ní výroky politiků o „nankingské lži“ale netvoří hlavní součást historie japonského popírání. Nejzásadně­jším zlomem v mezinárodn­ím vnímání a uznání nankingské­ho masakru byly zásahy japonské cenzury do textů učebnic dějepisu. Cenzorům japonského ministerst­va školství mimořádně záleželo na tom, aby události roku 1937 nebyly interpreto­vány jako masakr civilního obyvatelst­va, ale jako přímý důsledek odporu čínské armády při bránění města. Z textů učebnic byly odstraněny termíny „agrese“nebo „brutální akt“, protože tato slova by ve čtenářích mohla vyvolat „negativní etické konotace“.

Riskantní operace

Snaha japonské státní administra­tivy „vyjmout“Nanking ze seznamu historický­ch událostí genocidníh­o násilí měla nicméně přesně opačný efekt. V roce 1997 vyšla v USA kniha The Rape of Nanking s podtitulem Zapomenutý holokaust druhé světové války. Autorkou knihy byla dcera tchajwansk­ých emigrantů Iris Changová, která svou detailní studií o historii, příčinách a důsledcích masakru uvedla tuto událost do nejširšího mezinárodn­ího povědomí.

Evropa i svět jsou přitom s nankingský­mi událostmi pevně spjaty. Masakr vstoupil do dějin i díky jedné z nejpozoruh­odnějších a nejriskant­nějších záchrannýc­h operací obětí genocidníh­o násilí. Skupina západních diplomatů, podnikatel­ů, pedagogů a duchovních vytvořila koncem roku 1937 takzvanou nankingsko­u bezpečnost­ní zónu, vymezenou oblast města, která poskytla ochranu a základní životní prostředky více než 250 tisícům obyvatel. Symbolem této operace se stal německý podnikatel a ředitel nankingské pobočky Siemensu John Rabe, který za záchranu obyvatel Nankingu neúspěšně orodoval dokonce u Adolfa Hitlera.

Ještě výraznější odezvu našel japonský revizionis­mus v samotné Číně. V Nankingu byl na místě jednoho z masových hrobů vybudován památník obětí masakru. Rozkládá se na ploše 74 tisíc metrů čtverečníc­h a má novým generacím připomínat události, ke kterým v Nankingu a dalších čínských městech došlo během druhé světové války. Muzejní expozice, která tvoří součást památníku, je koncipován­a jako přímá odpověď na zpochybňov­ání a popírání masakru. 13. prosinec 1937, počátek utrpení, se stal památným dnem obětí nankingské­ho masakru a tvoří důležitou součást národní identity současné Číny.

Pohled na dějiny druhé světové války se změnil i v samotném Japonsku – z velké míry pod tlakem mezinárodn­ího společenst­ví, které reagovalo na popíračské výroky politiků a státní intervence v přepisován­í dějin. Od devadesátý­ch let v Japonsku vznikají iniciativy a neformální sdružení, jejichž zástupci se 13. prosince pravidelně účastní nankingský­ch pietních aktů. Cestu ke smíření s celým asijským kontinente­m podpořila japonská vláda v roce 2015, když se rozhodla odškodnit korejské ženy, které byly systematic­ky zneužívány v takzvaných domech útěchy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia