MF DNES

Za vlast i dějiny. Větší bitvy v hokeji nejsou

Tohle se neomrzí nikdy. Je tu další klasika, Kanada vs. Rusko.

-

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Kanada zničila Rusko na posledních dvou olympiádác­h ve Vancouveru a Soči i loni v semifinále Světového poháru.

Jakmile se NHL zastaví a na led vkráčejí ti nejlepší z nejlepších, Rusové nezvykle úpí. Do série políčků spadá i porážka z finále pražského mistrovstv­í světa, kde Kanada vedená Sidneym Crosbym vyučila tlupu Alexandra Ovečkina 6:1.

Válku studenou nahradily „hvězdné války“, jak se přezdívá měřením, v nichž úřadují Crosby s Ovečkinem. V sobotu si na jejich generálské pozice v Kolíně nad Rýnem stoupnou jiní. Za Kanadu MacKinnon, Giroux, Skinner a další opory klubů NHL, za Rusko fantastick­y rozjeté útočné duo Kučerov, Panarin, brankář Vasilevski­j a další esa. Bude to střet jako hrom. „Předčasné finále,“řekl pro deník ● ● Sport Express první šéf KHL Alexander Medveděv. „Tenhle zápas nám ukáže všechno, co je na moderním hokeji tak krásné.“

Je logické, že už se na led v takové míře nepřenáší ideologick­á rivalita, mnozí ze soupeřů spolu nastupují v klubech NHL. Což neznamená, že by duchové minulosti aspoň na chvíli neopustili své hroby.

„Že náš kouč Znarok ještě proti Kanadě nikdy neuspěl? My je taky do Série století neporazili!“vytasil dějinné příklady třeba legendární gólman Vladislav Treťjak.

I zástupci mladší generace o těchto kláních slyšeli, ale čím nižší věk, tím menší žár. „Z Kanady se nám kolena rozhodně nerozklepo­u,“uvedl útočník Vladislav Naměstniko­v, ročník 1992. „Vlastně nám ani nezáleží na tom, s kým hrajeme. Podstatné je nechat na ledě všechny síly a rvát se jeden za druhého.“

Těžko to v Německu bude stejné jako při Sérii století a Hendersono­vě střelecké magii. Jako na Kanadském poháru 1981, kdy Treťjak a spol. znemožnili hrdou zemi finálovou výhrou 8:1 v Montrealu. Jako při asi nejšpinavě­jší chvíli celých dějin hokeje, kdy se mladí Kanaďani a Sověti servali na juniorském šampionátu v Piešťanech 1987. Ale zápas by to měl být skvělý. „Je jedno, že se třeba nepotkávám­e tak často jako v minulosti. Je to pořád Kanada proti Rusku; velikosti těchto utkání rozumí každý. Stejně velká jsou pak i očekávání fanoušků,“líčil loni Crosby.

S ním Kanada uspěla. A bez něj?

 ?? Foto: Getty ?? Tehdy nešlo jen o hokej Za časů studené války byla měření Kanaďanů se Sověty ještě daleko vypjatější, na snímku ze Série století se o puk přetlačují Paul Henderson a Vladimir Petrov. Doba se v mnohém změnila, ale hokejová rivalita mezi zeměmi zůstala....
Foto: Getty Tehdy nešlo jen o hokej Za časů studené války byla měření Kanaďanů se Sověty ještě daleko vypjatější, na snímku ze Série století se o puk přetlačují Paul Henderson a Vladimir Petrov. Doba se v mnohém změnila, ale hokejová rivalita mezi zeměmi zůstala....
 ??  ?? Poslední velký střet Na Světovém poháru loni v Torontu nepustil Henrik Lundqvist (na snímku) ani gól a Švédsko zdolalo Finy 2:0.
Poslední velký střet Na Světovém poháru loni v Torontu nepustil Henrik Lundqvist (na snímku) ani gól a Švédsko zdolalo Finy 2:0.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia