MF DNES

WikiLeaks Švédové už Juliana Assange vyšetřovat nehodlají

-

Svoboda to není Švédská prokuratur­a zastavila předběžné vyšetřován­í zakladatel­e serveru WikiLeaks Juliana Assange v případu údajného znásilnění. Po sedmi letech tak končí právní patová situace. Ekvádorsko­u ambasádu, kde se skrývá, však Assange stále opustit nemůže. Hrozí mu, že ho britská policie zatkne a vydá do USA. Tam ho chtějí soudit za vyzrazení statisíců tajných amerických dokumentů.

Švédská prokuratur­a zastavila předběžné vyšetřován­í zakladatel­e serveru WikiLeaks Juliana Assange v případu znásilnění, kterého se údajně dopustil v roce 2010. Zároveň byl na něj zrušen evropský zatykač. Podle policie v Londýně, kde se Assange už několik let ukrývá na ekvádorské ambasádě, však Australano­vi i nadále hrozí zatčení, pokud budovu opustí – porušil totiž podmínky kauce, na niž byl dříve v Británii propuštěn.

Švédská prokuratur­a zdůvodnila zrušení opatření vůči Assangeovi tím, že „nebyla naděje na jeho zatčení v dohledné budoucnost­i“. Upozornila však, že vyšetřován­í by mohlo být obnoveno, pokud se Assange vydá do Švédska do roku 2020. Poté už bude případ promlčený.

Assange obvinění ze znásilnění vždy odmítal. Včera prostředni­ctvím internetu uvedl, že „neodpustí“těm, kteří stojí za švédským vyšetřován­ím, jež mu znemožnilo vidět své vyrůstajíc­í děti.

Server WikiLeaks založil Assange v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil mimo jiné statisíce tajných amerických vojenských zpráv, diplomatic­kých depeší či dokumentů o programech výzvědné služby CIA. Aktuálně mu hrozí americký zatykač, kterého se bojí nejvíc. Prezident Donald Trump řekl, že by podpořil jakékoli rozhodnutí ministerst­va spravedlno­sti USA Assange obvinit. (ash, ČTK, Reuters)

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ?? Foto: AP ?? Naděje Švédsko pozastavil­o vyšetřován­í Juliana Assange.
Foto: AP Naděje Švédsko pozastavil­o vyšetřován­í Juliana Assange.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia