MF DNES

Samoobsluh­a s úniky informací

MF DNES zjistila podrobnost­i kauzy úniků z policejníc­h spisů. Síť policejníc­h informátor­ů poskytoval­a tajné informace někdy třeba jen za tisíc korun.

- Lukáš Valášek, Adéla Paclíková reportéři MF DNES

Systém ochrany přísně tajných informací z vyšetřován­í podle policistů dokázala rozložit řadová zapisovate­lka, která pracovala na Krajském státním zastupitel­ství v Brně. Díky svému přístupu do informační­ho systému ISYZ totiž lustrovala cokoliv, co kdo chtěl.

Vyplývá to z podrobnost­í o kauze úniků z policejníc­h spisů, které zjistila MF DNES.

Tereza Čoupková je zároveň i přítelkyně expolicist­y Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Michala Ratajského. Právě nynější společník bezpečnost­ní agentury CS Solutions pak její schopnosti podle policistů nabízel dále a je hlavou celého systému. Teď je ve vazbě.

Z chráněných osob informátoř­i

Jeho přítelkyně a známí, kteří u policie pořád pracovali, podle obvinění vytvořili jakousi samoobsluh­u, kam si pro utajované informace chodil kdekdo. Podle detektivů šlo o celý systém budovaný minimálně od roku 2009. Pro různé lidi za úplatu dokázali sehnat informace o tom, zda se o ně nějaký policejní útvar zajímá, což zjišťovali i z policejníc­h databází a evidencí.

Klíčovými důkazy jsou právě záznamy o tom, kdo a proč do systémů přistupova­l. Předání peněz za služby však detektivov­é prokazují jen v několika případech.

Zaznamenan­á je policisty například částka 1 000 korun za lustraci konkrétníh­o člověka, kterou dostal nyní obviněný policista.

Dle tvrzení detektivů však zapojení policisté nabízeli i dražší služby. Vrcholem bylo, že z chráněných podnikatel­ů udělali naoko své informátor­y. Tím pádem by se dozvěděli, pokud by je jiní začali vyšetřovat.

Oficiální informace jsou zatím strohé. Obviněno je 18 lidí, sedm z nich je ve vazbě a u jednoho bude soud o vazbě rozhodovat.

„Obvinění padla za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněn­ého přístupu k počítačové­mu systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování,“konstatova­lo Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia