MF DNES

Bouře kvůli Zimolovi. Vyhnije to, zní z ČSSD

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vedení ČSSD má potíž. Rozhodnutí z minulého pátku vyškrtnout z jihočeské kandidátky exhejtmana Jiřího Zimolu vyvolalo ostrou reakci v Jihočeském kraji.

Hned pětice dalších výrazných tváří jihočeské ČSSD zvažuje, že letos na podzim vůbec nepůjde do voleb. Straně by se tak v kraji mohla zcela rozpadnout kandidátka, o svém setrvání na ní totiž přemýšlí i muž, který ji má vést – starosta Jindřichov­a Hradce Stanislav Mrvka. „Nemohu to potvrdit, ale ani vyvrátit, v tuto chvíli by nebylo vhodné vytvářet přes média tlak a někoho tímto způsobem vydírat,“řekl MF DNES Mrvka, který s dalšími nespokojen­ými spolustran­íky doufá, že vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou situaci probere co nejdříve.

Z jižních Čech totiž do Prahy odeslali zápis z nedělního vzrušeného jednání jihočeské ČSSD – toho se účastnilo i pět lidí figurující­ch na kandidátce do voleb. A všichni dali najevo: Když nebude na kandidátce Zimola, nebudeme tam ani my.

Jenže, Lidový dům včera v podvečer vzkázal, že se požadavkem Jihočechů na svolání takzvaného rozhodčího řízení zabývat nebude. Kromě vysvětlení, že to není formálně možné, Sobotka ještě na jih Čech vzkázal, ať to respektují a radši se věnují přípravě na volby.

„Nejspíš to vyhnije. Vedení se těm kritikům bude snažit potichu vysvětlit, že nemá cenu kvůli jednomu člověku dělat zlou krev,“odhaduje jeden z vlivných členů ČSSD.

A co Valachová? Ptá se Zimola

Sobotka vysvětluje vyškrtnutí Zimoly, který figuroval až na posledním místě jihočeské kandidátky, jednoduše. Nechce, aby muž, na něhož dopadla „kauza chalupa“, oslabil ČSSD ve volbách. Pro připomenut­í: Zimola si nechal stavět chalupu od šéfa jihočeskýc­h nemocnic Martina Bláhy. A právě Bláhovi kraj se Zimolou schvaloval odměny vyšší, než pobírá třeba prezident Miloš Zeman, šest milionů korun ročně.

Zimola po propuknutí kauzy rezignoval na pozici hejtmana. Jihočeská ČSSD za ním však dál stála a věřila, že jí politik, který má za sebou trojici vyhraných krajských voleb v řadě, pomůže i letos v těch sněmovních. Vedení ČSSD však Zimolu z kandidátky vyškrtlo. Podle Zimolových příznivců přitom pravým důvodem nebyla kauza, ale to, že bývalý hejtman v poslední době říkal věci, které se vedení strany nelíbily.

Zimola se podivuje nad tím, že stejně rázně jako u něj vedení ČSSD nezareagov­alo v případě dvojky středočesk­é kandidátky Kateřiny Valachové,

Jihočeská ČSSD píše Sobotkovi kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Zimoly z kandidátky. Do voleb na protest nemusí jít ani lídr Mrvka

která kvůli policejním­u zásahu na svém úřadu oznámila odchod z pozice ministryně školství. „Pokud se zasahuje do kandidátek z důvodu „poškozován­í strany“, je tedy logické, že se bude měřit všem stejným metrem,“napsal včera na Facebooku.

„On by přeskočil i z posledního místa, to je ten důvod u Jirky i u mne. Je mi z dnešních bafuňářů všech stupňů na zvracení. Děláte vše proto, abyste volby prohráli,“rozlítilo Zimolovo vyškrtnutí dalšího nechtěného muže v ČSSD do letošních voleb, poslance Stanislava Humla.

Vedení ČSSD však trvá na tom, že nejde o nic osobního. „Pro mě to jsou věci, které hájitelné nejsou,“komentoval včera Zimolovu stavbu chalupy a odměny pro šéfa jihočeskýc­h nemocnic místopředs­eda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. s přispěním Lukáše Marka

„Všem by se mělo měřit stejným metrem.“Jiří Zimola, bývalý hejtman

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia