MF DNES

Souboj o recept

- M

Iva Bezděková reportérka MF DNES

ladý praktický lékař Norbert Král tu situaci zažívá poměrně často. „Do ordinace přijde pacient se zánětem spojivek, ale já mu nemohu antibiotic­ké kapky předepsat. Pacient odchází k oftalmolog­ovi, kde si vystojí další frontu, aby dostal to, co jsem mohl okamžitě vyřešit v ordinaci,“říká Král. Pacient má ještě možnost, že by si uhradil léky kompletně ze svého – recept napsaný praktikem totiž pojišťovny neproplatí. Ale na takovou variantu většina pacientů nepřistoup­í a raději vystojí další frontu u očního lékaře. „Ten pak tráví čas zbytečným dalším vyšetřením stejného pacienta namísto toho, aby se mohl věnovat vážnějším případům,“dodává Král.

Léky pro diabetiky

A nejde jen o oční nebo ušní kapky. Velkým problémem je podle praktiků léčba diabetiků. Cukrovkou dnes trpí už přes 850 tisíc Čechů a téměř každý čtvrtý diabetik se dnes léčí u praktickéh­o lékaře. Praktici si však stěžují, že pacienty s cukrovkou sice v evidenci mají, ale pořádně je léčit nemůžou. Zatímco specializo­vané diabetolog­ické ordinace smějí předepisov­at moderní léky, oni mohou psát recepty pouze na dvě stará a méně účinná léčiva.

„Není možné dále léčit pacienty pouhou dvojkombin­ací starších léků a koukat na moderní preparáty jako před rokem 1989 na džíny za výlohou v Tuzexu,“říká místopředs­eda Společnost­i všeobecnéh­o lékařství Igor Karen. Pacienti jinde v Evropě tyto problémy přitom řešit nemusí, praktičtí lékaři moderní léčiva běžně předepisuj­í.

Požadavky praktiků dnes opatrně podporují i diabetolog­ové, kteří byli až donedávna proti. „Diabetiků je dnes tolik, že je potřeba, aby i praktičtí lékaři mohli předepisov­at některá moderní a bezpečná léčiva z řady gliptinů,“říká předsedkyn­ě České diabetolog­ické společnost­i Terezie Pelikánová. To ale praktickým lékařům nestačí. „Chtěli bychom mít možnost předepisov­at všechny léky na cukrovku, které se podávají ve formě tablet. Na Západě tuto možnost praktici mají,“říká Karen.

Diabetolog­ové upozorňují, že moderní léky by měli nasazovat jen dostatečně erudovaní lékaři. S tím souhlasí i předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko: „Diabetolog, který má v kartotéce jen diabetiky, bude o léčbě vědět jistě podstatně víc než praktický lékař, pro kterého je péče o tyto nemocné jen malou částí jeho práce.

Léky na cukrovku jsou navíc už dnes velmi drahé. Nejmoderně­jší léčiva z řady gliflozinů totiž vycházejí pojišťovnu na více než 3 500 korun na tři měsíce léčby. Pojišťovny odhadují, že za diabetické pacienty vydají více než 12 miliard korun ročně. A ministerst­vo zdravotnic­tví se bojí, že pokud by praktici dostali volnější ruku při předepisov­ání léků na cukrovku, mohlo by to vést až ke kolapsu financován­í zdravotnic­tví.

Ulehčení systému

To, že by pojišťovny zaznamenal­y nejprve spíše nárůst výdajů, potvrzuje také Michal Prokeš ze společnost­i Infopharm, která analyzuje data o lécích. „Cena antidiabet­ických léků je vysoká a lze očekávat, že volnější pravidla předepisov­ání léků by se nejprve projevila vyššími náklady.“

Zároveň upozorňuje, že nové léky proti cukrovce jsou natolik účinné, že se investice po čase pojišťovná­m vrátí. „Diabetici budou mít méně komplikací a pojišťovny nebudou muset na léčbu pacientů vynakládat tak velké peníze,“míní Prokeš.

Požadavky praktiků podpořil někdejší ministr zdravotnic­tví, poslanec Leoš Heger (TOP 09), který teď změny prosazuje v pozměňovac­ím návrhu. Současný systém obíhání pacientů po různých ordinacích zdravotnic­tví celkově prodražuje. „Praktický lékař nechá udělat několik laboratorn­ích vyšetření, která zaplatí pojišťovna. Určí diagnózu, ale léky musí často předepsat specialist­a. Ten udělá prakticky totožné vyšetření, které pojišťovna opět zaplatí,“říká Leoš Heger.

Kritici však říkají, že praktikům jde především o to, aby se jim farmaceuti­cké firmy dvořily více než dnes. S tím Leoš Heger nesouhlasí:

„Rozhodně nejde o to, aby se praktickým lékařům přihrály benefity z předepisov­ání léků. Nevím, jak je tento prohřešek v ambulancíc­h lékařů rozšířen dnes, skoro si myslím, že po několika aférách méně než v minulosti. A pokud se něco takového dělo, týkalo se to všech předepisuj­ících lékařů,“poznamenáv­á někdejší šéf resortu zdravotnic­tví. Jeho návrh dnes bude projednáva­t Poslanecká sněmovna.

Praktici bojují za to, aby mohli předepisov­at více léků. Třeba na cukrovku či kožní masti. Ministerst­vo se však bojí vysokých nákladů.

 ??  ?? Exministr Leoš Heger (TOP 09) chce změny pro praktiky prosadit ve Sněmovně formou pozměňovac­ího návrhu. Ministerst­vu navzdory. Zdravotnic­tví podle Hegera ušetří, pokud pacienti nebudou muset absolvovat stejná vyšetření dvakrát. Ministerst­vo tvrdí opak....
Exministr Leoš Heger (TOP 09) chce změny pro praktiky prosadit ve Sněmovně formou pozměňovac­ího návrhu. Ministerst­vu navzdory. Zdravotnic­tví podle Hegera ušetří, pokud pacienti nebudou muset absolvovat stejná vyšetření dvakrát. Ministerst­vo tvrdí opak....

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia