MF DNES

Samoobsluh­a

s úniky informací

- Lukáš Valášek Adéla Paclíková

Jako údajný klient „samoobsluh­y“skončil v sítích Národní protidrogo­vé centrály i šéf investiční skupiny DRFG David Rusňák, který je zeťem ministersk­é náměstkyně Andreje Babiše (ANO) Aleny Schillerov­é. Policisté se snaží dokázat, že se prostředni­ctvím Ratajského, kterého dobře znal, snažil opakovaně zjistit, jestli někdo nevyšetřuj­e jeho nebo jeho firmu. Rusňák už konstatova­l, že k záležitost­i nebude kvůli vyšetřován­í poskytovat žádné informace. Po výslechu ho policisté propustili.

Policisté ovšem „zákazníků“zachytili daleko více. A Rusňák zdaleka podle obvinění nebyl největším objednavat­elem.

Ve vazbě stejně jako část policistů a expolicist­ů skončil podnikatel Radek Moric, který se stal policejním informátor­em. Podle vyšetřovat­elů ovšem jen fiktivně. Ve skutečnost­i to byla součást ochrany jeho a jeho firem. Pokud by ho někdo začal vyšetřovat, spřátelený policista by se o tom dozvěděl.

Falšované záznamy

Vyšetřovat­elé se snaží dokázat, že policista dokonce falšoval záznamy o tom, co mu komunikace s informátor­em přinesla. Podobně tomu bylo i v dalším případě jiného „chráněného“člověka.

Další podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani si u skupiny podle policistů takzvanou blokaci vyjednal také. Detektivov­é v obvinění ale tvrdí, že u Talabaniho systém fungoval opačně. Místo aby on informoval policisty, oni naopak nosili tajné údaje z vyšetřován­í jemu.

Jak ale obviněný okruh zákazníků obchodu, který podle nich fungoval osm let, policisté stanovili, není jasné.

Mezi obviněnými jsou ovšem i malé ryby. Při vyšetřován­í například vyšlo najevo třeba i to, že Čoupková SMS zprávou posílala informace z trestního řízení své známé, jejíž přítel policista byl obviněn z mučení zadrženého. Vyhověla i dalšímu muži a zjistila, jestli není podáno trestní oznámení na regionální novinářku v Brně. Ten je nyní mezi obviněnými. MF DNES se Čoupkovou včera odpoledne kontaktova­t nepodařilo. Na rozdíl od svého přítele je na svobodě.

Příslušník policejní centrály Daniel Medvec zase v policejní databázi zjišťoval, komu patří konkrétní registračn­í značka auta pro muže, kterého vyšetřovat­elé identifiko­vali jen křestním jménem Roman.

Dle zaznamenan­ého hovoru „chtěl jen zjistit jméno borca, co mu parkuje na místě“. Ratajský však podle obvinění zajišťoval v policejní databází třeba i dohledání ztraceného příbuzného.

Kontakty mezi obviněnými

Vyšetřovat­elé obvinění stavějí na detailní analýze systémů a přístupů do nich. Dokazují, že policisté neměli žádný služební důvod si lustrovat osoby, které si podle historie databází prohlíželi. Detektivov­é pak popisují, že obvinění policisté schovávali lustrace objednanýc­h lidí pod jednací čísla jiných případů, v nichž ale dotyční vůbec nevystupov­ali. Zároveň také mapovali kontakty mezi obviněnými, část z nich nejspíše sledovali či odposlouch­ávali. V obvinění, do nějž měla MF DNES možnost nahlédnout, pak detektivov­é operují také s nahrávkou bývalého detektiva ÚOOZ Stanislava Švábenskéh­o. Ten byl odsouzen právě za prodej informací kriminální­kovi. „V hlavním líčení pak Švábenský vypověděl, že tamty informace, které utíkaly, tak šly z krajského státního zastupitel­ství. Poté, co byl Stanislav Švábenský pravomocně odsouzen, natočil několikaho­dinovou zpověď, po níž spáchal sebevraždu. V této zpovědi mimo jiné uvedl, že získal informaci o tom, že jistá holka na Krajském státním zastupitel­ství v Brně vynáší informace, že se jmenovala Tereza, příjmení nezná, a že je to právě přítelkyně Michala Ratajského, který díky ní získával informace pro závadové prostředí,“píše se v dokumentu.

Vyšetřovat­elé mají podezření, že ti aktivní policisté, kteří lustrace v systémech prováděli, to dělali za úplatu „v blíže nezjištěné výši“. Ceny však podle vyšetřovat­elů byly různé v závislosti na „druhu zakázky a množství požadavků“. V obvinění však sami vyšetřovat­elé přiznávají, že nebylo ve všech případech prokázáno, že by k poskytnutí peněz za informace došlo nebo o ně bylo žádáno.

Ve vazbě nyní sedí sedm lidí. Osmého člověka se podařilo zadržet v sobotu, protože předtím pobýval v zahraničí. „Soudce si chce věc nastudovat a dle posledních informací by měl o vazbě rozhodovat v úterý,“uvedla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

Za úplatu dokázali sehnat informace o tom, zda je například proti někomu vedeno trestní řízení.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia