MF DNES

Čechy ničí obezita, ale i přehnané sportování

Dělat ortopedii podle svých představ si můžete dovolit jenom jako šéf oddělení, říká Jiří Stehlík.

- — Ludmila Mlsová

Když jste v 70. letech nastoupil na ortopedii, byl obor značně populární díky seriálu Nemocnice na kraji města. Od té doby zaznamenal­a ortopedie obrovský pokrok. Jak jste tehdy léčili mladší pacienty, kteří potřeboval­i umělý kloub?

Když někdo tenkrát přišel do nemocnice, bylo mu padesát let a měl artrózu, snažili jsme se operaci s náhradou odkládat co nejdéle. Pokud to šlo, prováděly se osteotomie kostí. Změny postavení končetiny pacientům na řadu let výrazně pomohly. Měnit v začátcích bylo možné jen některé části kloubních náhrad, ale díky pokroku v technice a metalurgii máme dnes novou specializa­ci, která řeší revizní problemati­ku. Problém u revizí je i v tom, že operační výkon při výměnách kloubních náhrad je mnohem náročnější než první operace.

Přinesly náročnější zákroky jiné komplikace? i

Ukázalo se, že někteří pacienti se po náhradách mohou potýkat se zánětlivou komplikací, která se chová zcela jinak, než jsme byli zvyklí. Lidé nemusí mít teploty, často ani změny v laboratorn­ích nálezech. Pacient ale o kloubu „stále ví“, pociťuje nekomfort a v okolí implantátu může probíhat plíživá infekce. V posledních letech zažíváme boom diagnostic­kých metod i změnu celého přístupu k léčbě zánětlivýc­h komplikací umělých kloubních náhrad.

Souvisí to s tím, že operujete čím dál starší lidi?

Určitě, pacienti jdoucí na výměnu jsou i o 20 let starší než v době první operace. Navíc je populace nemocnější, než bývala. Není výjimkou, že připravit k primární operaci 55 až 60leté pacienty je značný problém. Lidé se dožívají vyššího věku, operujeme i devadesáti­leté pacienty, pokud jim některý orgán neselhává. Miniinvazi­vně jsme operovali kyčel kolegovy devadesáti­leté babičky a měsíc po zákroku chodila bez berlí. Jsou prostě lidé, kteří to zvládnou, u jiných to nejde. Ale pokrok v ortopedii je obrovský. Díky moderním metodám a implantátů­m se neuvěřitel­ně zkrátila ošetřovací doba.

Proč jste vyměnil přední pražskou ortopedick­ou kliniku za jižní Čechy?

V určité době jsem se rozhodl, že bych rád dělal ortopedii podle svých představ, a to si můžete dovolit jenom jako šéf oddělení. V roce 1997 jsem byl na půlroční stáži v Institutu aloplastik v Kentucky v USA, kde byly i další specializa­ce, jako chirurgie ruky, nohy, artroskopi­e a náhrady kloubů plus revizní operace. To jsem chtěl zavést i v budějovick­é nemocnici. A byla to šťastná volba. Kolegové byli vzdělaní i manuálně zkušení, takže bylo možné jednotlivé specializa­ce mezi ně rozdělit. Dnes jsou mimořádní v rámci republiky. Na vinohradsk­é klinice jsem zažil v polovině 80. let minulého století i začátky operování páteří. Tehdy se doba pobytu měřila na týdny, dnes jsou to dny.

Můžete se pochlubit i nějakými špičkovými přístroji?

Pro nás přístrojov­é vybavení není tak zásadní jako implantáty nebo nástroje. Ale když se ptáte, asi jako jediní v republice máme speciální přístroj na odstraňová­ní cementu při výměně umělého kloubu. Díky jeho použití výrazně šetříme kost a je to velmi šetrný zákrok pro pacienty, kterým je v době revizní operace v naprosté většině sedmdesát a více let.

Existuje nějaký kloub, na kterém jste artroskopi­cky nezasahova­li?

Z velkých kloubů určitě ne. Ale pak jsou malé klouby, u kterých by artroskopi­cká technika byla problemati­cká. Na zápěstí se ještě artroskopi­e dělá, ale na drobných kloubech ruky by to nemělo smysl.

Máte v miniinvazi­vních metodách nějaký primát?

Jako první v Česku jsme použili miniinvazi­vní přístup ke kyčelnímu kloubu při totální endoprotéz­e. Byla to modifikova­ná metoda profesora Heinze Röttingera z Mnichova. Jeli jsme se ji učit do Paříže.

Jak často metodu používáte?

Použili jsme ji u zhruba 450 pacientů, teď však je období, kdy jsme ji výrazně omezili – Češi bohužel tloustnou. Nyní se ale připravuje­me na miniinvazi­vní operace z jiného přístupu. Dosud jsme zákrok dělali ze strany, teď to bude zepředu. Tento přístup se zdá jako jeden z mála možných u extrémně obézních lidí, protože vpředu není tuková vrstva tak silná.

Unesou vůbec vaše operační stoly extrémně obézní pacienty?

Naše operační stoly jsou konstruová­ny na 120 kilogramů. Ne snad co do pevnosti, to snesou daleko více, ale jde o možnosti zvedání a polohování. Pokud je pacient těžší, přestává stůl fungovat, protože elektromot­or má své limity. primář ortopedick­ého oddělení Nemocnice České Budějovice

Absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze začínal na Kladně, poté pracoval na ortopedick­é klinice FN Královské Vinohrady, kde byl zástupcem přednosty kliniky. Do Budějovic přišel před patnácti lety na primářský post ortopedie. Je specialist­ou na revizní operace totálních náhrad kolene

Kolik pacientů projde vašimi ambulancem­i za rok?

Jejich počet se stále zvyšuje. Když jsem před šestnácti lety nastoupil do budějovick­é nemocnice, bylo jich 16 tisíc. Vloni to bylo už 28 tisíc ambulantní­ch ošetření. Na tomto nárůstu se výrazně negativně podepsala změna systému, především ve fungování poliklinik. V současné době je všechna oddělení nemocnice suplují.

Kolik pacientů z ambulancí u vás míří na operační sály?

Z mé ambulance pro náhrady kloubů je to kolem 70 procent pacientů. Z ostatních ambulancí, kde lze postupovat v léčbě konzervati­vně, jich je výrazně méně. V celkovém počtu 2 100 operací ročně je zhruba 800 artroskopi­í a mezi nimi dominuje přece jen o něco choulostiv­ější kolenní kloub.

Jak dlouho pacient čeká na plánovanou operaci?

Pacienty po vyšetření zapisujeme do pořadníku a z něho objednávám­e na několik měsíců dopředu, teď již na září a říjen. Jako většina nemocnic jsme u náhrad velkých kloubů limitováni pojišťovna­mi a čekací doby se podle typu pojišťovny a počtu nemocných pohybují mezi šesti měsíci až dvěma roky.

Jako většina nemocnic jsme u náhrad velkých kloubů limitováni pojišťovna­mi a čekací doby se pohybují mezi šesti měsíci až dvěma roky.

Čím lidé nejvíc ničí svůj pohybový aparát?

Především jde o nadváhu, která se podepíše na stavu páteře a samozřejmě veškerých nosných kloubů. Druhým problémem jsou časté extrémní aktivity a sporty. I když nedojde k úrazu, drobná mikrotraum­ata z přetěžován­í, nevhodného cvičení a posilování časem přinesou řadu obtíží a postižení. Lidé, kteří si myslí, že čím víc budou sportovat, tím budou zdravější, se hrozně mýlí.

Co byste doporučil jako prevenci kromě udržení rozumné váhy?

Jednoznačn­ě vhodný je pravidelný, ne příliš silový pohyb, který nezatěžuje klouby v krajních polohách ani švihovými pohyby. V zimě jsou ideálním sportem běžky, když není sníh, je unikátní kolo nebo běhání. Zvláště ve speciální obuvi, která nutí přenášet nášlap na špičku nohy a vrací tak techniku běhu do dávné historie. a kyčle. „Fungujeme jako školicí centrum pro revizní operace kyčelního kloubu pro střední a východní Evropu a současně jako středoevro­pské školicí centrum pro artroskopi­cké rekonstruk­ční operativy,“říká Stehlík. Primář je ženatý, má dvě děti. Ve volném čase se udržuje v kondici jízdou na kole a kolečkovýc­h bruslích, v zimě na běžkách. Jeho další velkou zálibou je umění a historie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia