MF DNES

Trump byl jako první prezident USA u Zdi nářků

- — Luboš Palata

Americký prezident Donald Trump si podobně jako řada jeho předchůdců v křesle prvního muže Spojených států dává za cíl usmířit Izraelce a Palestince. V Jeruzalémě, po Saúdské Arábii své druhé zastávce na cestě po Blízkém východě a Evropě, dal včera jasně najevo, že za hlavní hrozbu pro Izrael a mír v oblasti nepovažuje ani Palestince, ani Araby jako takové, nýbrž Írán.

„Nejdůležit­ější je, že Spojené státy a Izrael mohou jedním hlasem prohlásit, že Írán nesmí nikdy mít možnost vlastnit jadernou zbraň,“prohlásil Trump.

„A musí skoncovat s vražedným financován­ím, výcvikem a vybavování­m teroristů a milicí,“dodal americký prezident. Podle Trumpa si hrozbu spočívajíc­í v Íránu uvědomují i arabští sousedé Izraele.

Smír Izraele a Palestinců

Trump, který byl kvůli svým rodinným vazbám na židovskou komunitu ve Spojených státech očekáván v Izraeli s velkými nadějemi, chce obnovit na základě nových kompromisn­ích návrhů mírová jednání mezi Izraelci a Palestinci. Dává přitom najevo, že USA stále podporují myšlenku vzniku samostatné­ho palestinsk­ého státu, a od Izraele očekává vůči Palestinců­m vstřícné ústupky.

Především pokud jde o přístup Palestinců na izraelský pracovní trh nebo omezení stavby osad na územích, která by měla připadnout budoucímu palestinsk­ému státu.

Zlepšení izraelsko-palestinsk­ých a obecně i arabsko-izraelskýc­h vztahů chce využít ke zvýšení tlaku na Írán.

Teherán totiž jak v bojích v Iráku, tak v Sýrii získává pozici regionální velmoci a jak arabské sunnitské státy, tak i Ameriku z některých tradičních pozic vytlačuje.

Trumpa, který včera podle CNN jako první úřadující prezident USA navštívil Zeď nářků a také křesťanský Chrám Božího hrobu, čeká dnes také jednání s palestinsk­ými předáky, a to včetně prezidenta Mahmúda Abbáse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia