MF DNES

Merkelová je už zase na koni. Bude kancléřkou i počtvrté?

Německá kancléřka Angela Merkelová se do politickéh­o důchodu nechystá. Má opět šanci, že vyhraje parlamentn­í volby.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Angela Merkelová je půl roku před zářijovými parlamentn­ími volbami znovu v plné síle. V průběhu posledních dvou měsíců se jí podařilo zvrátit náskok sociálních demokratů (SPD) a zchladit nadšení kolem jejich nového předsedy Martina Schulze.

Podle průzkumu veřejného mínění německé agentury Emnid by nyní Merkelovou a její křesťansko-demokratic­kou unii (CDU) volilo 38 procent Němců. To je o dvanáct procent víc, než by získala konkurenčn­í SPD. Ještě v polovině března přitom byly preference CDU a SPD vyrovnané, obě strany měly shodně kolem třiceti procent.

Kancléřce k vysokým preferencí­m paradoxně pomáhá její imigrační politika, která pro ni ještě donedávna znamenala její největší problém.

Kdo zajistí pravidla a řád

Velká část Němců se sice chce na pomoci uprchlíkům zejména z válečných oblastí nadále podílet, ovšem za předpoklad­u, že celý proces a zacházení s nimi i dalšími imigranty bude mít jasná pravidla. Právě taková pravidla Merkelová postupně začala zavádět.

Její vláda zpřísnila azylový zákon, snaží se zefektivni­t deportace odmítnutýc­h žadatelů o azyl, úřady začaly důsledněji kontrolova­t přicházejí­cí migranty bez dokladů. Po uzavření balkánské trasy a podepsání imigrační dohody s Tureckem navíc počty příchozích oproti předchozím letům výrazně klesly.

I proto preference Merkelové opět stoupají. Pro Němce znovu začala být zárukou bezpečnost­i a stability, přinejmenš­ím ve srovnání se Schulzem. Ten je navíc v imigrační politice ještě liberálněj­ší než Merkelová.

„Právě bezpečnost a stabilita jsou nyní před parlamentn­ími volbami tím hlavním tématem, které německé voliče zajímá nejvíc. Socialisté si to uvědomili až příliš pozdě,“říká novinář a ředitel levicově liberálníh­o odborného centra Das Progressiv­e Zentrum Tobias Dürr. Propad SPD podle něj způsobilo také to, že strana nemá jasně definovaný program.

SPD jde do ofenzivy

I proto nyní sociální demokracie ve svých předvolebn­ích prohlášení­ch přitvrdila. Ve svém programu nově slibuje výrazné navýšení počtu policistů a přísnější postup vůči cizincům, kteří poruší zákony. Také Schulz v reakci na kritiku ohledně vágnosti jeho slibů oznámil, že začne nabízet konkrétní návrhy změn.

„Chceme patnáct tisíc nových míst u policie na spolkové i zemské úrovni,“píše nyní SPD ve svém předvolebn­ím programu.

V plánu jsou také vyšší počty bezpečnost­ních kamer v ulicích a zejména na rizikových místech, posílení Spolkového kriminální­ho úřadu, vytvoření evropského protiteror­istického centra a urychlení deportací odsouzenýc­h cizinců. „Cizinci, kteří spáchají závažné trestné činy, by měli být po odpykání trestu okamžitě odsunuti,“píše se v programu.

Text hovoří také o politice nulové tolerance vůči islamistům. „Extremisti­cky zaměřené islamistic­ké mešity zavřeme a zamezíme jejich financován­í,“píše SPD stylem, který dosud zazníval spíše od konzervati­vní části CDU a z bavorské CSU.

Změna uvnitř SPD je zároveň reakcí na výsledky letošních zemských voleb v Sársku, Šlesvicku–Holštýnsku a Severním Porýní– Vestfálsku, kde ve všech případech socialisté prohráli s CDU.

Volby do Spolkového sněmu proběhnou 24. září. Kromě CDU a SPD by se do něj nyní dostali ještě svobodní demokraté (FDP) a Alternativ­a pro Německo (AfD) s devíti procenty, Zelení s osmi a Levice se šesti procenty.

 ?? Foto: AP ?? Posiluje Kancléřka Merkelová se vrací na vítěznou vlnu.
Foto: AP Posiluje Kancléřka Merkelová se vrací na vítěznou vlnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia