MF DNES

Balkánská válka? Na internetu už vlastně je

-

Tomáš Lébr zvláštní zpravodaj MF DNES v Chorvatsku

„Válečná propaganda? Jděte s ní někam, po tom, co jsme prožili,“říká mi Chorvat Bojan na letišti v Záhřebu. Na Balkáně se však tato „struna“opět hlasitě rozeznívá – zatím hlavně na internetu.

Bojan Baketa je rodák z Osijeku, místa, kde se před čtvrtstole­tím tvrdě bojovalo – Srbové chtěli tento kus Chorvatska pro sebe. Bojan přišel při válečném běsnění o dva bratrance.

Růst balkánskéh­o extremismu, často přecházejí­cí až v neonacismu­s, se navenek projevuje zatím spíš ojedinělým­i incidenty. Na internetu však nabral rychlé tempo. Více než čtvrtstole­tí po vypuknutí krvavých válek o „jugoslávsk­é dědictví“dnes pozorovate­lé varují, že hladina nesnášenli­vosti v regionu se blíží té, která panovala tehdy. „Ale tomu podléhají hlavně mladí, ti, co ty hrůzy nepamatují,“soudí Bojan.

Podle balkánské zpravodajs­ké agentury BIRN nyní hlavně v Chorvatsku, Srbsku a Bosně funguje přes šedesát internetov­ých serverů hlásajícíc­h myšlenky etnicky čistých států, neonacismu a nenávisti vůči odlišnoste­m.

„Zaměřujeme se na mladé a na ty internet a sociální sítě působí účinněji než dřívější tradiční metody,“ potvrdil agentuře BIRN Frano Cirko, vůdce hnutí, které si říká Generace Renovace. Jemu samotnému je 27 let – narodil se přesně v době, kdy se krvavé konflikty na západním Balkáně rozhořely.

Podle něj jsou nálepky fašismu a neonacismu, jimiž je známkováno jeho hnutí, falešné. „Jsme třeba pro zachování tradičních rodin, postavení potratů mimo zákon a nezávislos­t Chorvatů v sousední Bosně,“řekl. Pravda však je, že příznivci jeho hnutí mimo jiné často třímají v rukou vlajky ustašovců – fašistické organizace, která za druhé světové války pod patronátem Německa a Itálie vládla zemi.

Jiná organizace, nazývající se Původní chorvatská pravice, používá tradiční ustašovský slogan „Za dom, spremni“(v překladu zhruba „Pro vlast připraveni“), který často skandují i chorvatští fotbaloví rowdies. Odmítá však, že by v tom sloganu bylo něco fašistické­ho. „Není to nic jiného než historický a tradiční pozdrav,“řekl šéf hnutí Dražen Keleminec. V každém případě zrovna o víkendu vzbudilo poprask, když tento slogan skandovali gymnazisté v každoroční­m předmaturi­tním průvodu v Záhřebu a vztyčovali přitom pravici.

Podobná situace jako v Chorvatsku je v Srbsku. Úřady zde registrují přes třicet webových stránek propagujíc­ích extrémní nacionalis­tické ideje. Spojuje je mimo jiné požadavek spojení všech Srbů (včetně bosenských) v jednom státě, odmítání EU a vzývání Ruska.

V rámci srbského nacionalis­mu umožňuje internet silnou agitaci i lidem, kteří čelí žalobám v samotném Srbsku. Například neonacisto­vi Goranu Davidoviči, který je souzen v nepřítomno­sti za vyvolávání národní, rasové a náboženské nesnášenli­vosti.

Chorvatští a srbští extremisté jsou ostře proti sobě. Přesto je jedno spojuje – snaha dostat „svůj kus“v sousedící Bosně. V samotné Bosně přitom v poslední době na území zdejší Republiky srbské sílí hnutí „četniků“spojovanýc­h s ideou Velkého Srbska.

Všem těmto hnutím přitom internet vyhovuje i v tom, že lze přes ně snadno navazovat vazby s podobnými hnutími jinde.

Dvojí spojenci na Ukrajině

Zatímco chorvatští extremisté mají úzké kontakty s radikály ve Skandinávi­i a na Ukrajině, srbští s radikály v Rusku a také na Ukrajině – pochopitel­ně jen v části ovládané proruskými silami. Vazby mají balkánští extremisté na spřízněná hnutí v řadě západních zemí.

Politologo­vé varují, že „bitka“extremistů na internetu zesiluje riziko nového skutečného konfliktu. „Ale reakce úřadů prakticky neexistuje,“ upozornil Elvis Fejzič ze sarajevské Fakulty politickýc­h studií.

Shoduje se s ním Isidora Stakičová z Bělehradsk­ého centra pro bezpečnost­ní politiku. „Státy bohužel nepřijímaj­í žádné zákony proti nenávistný­m projevům, a to je chyba,“řekla agentuře BIRN.

 ?? „Je to jen tradice“ ??
„Je to jen tradice“
 ??  ?? Pro vlast připraveni Jeden z plakátů chorvatský­ch extremistů. Zdroj: web
Pro vlast připraveni Jeden z plakátů chorvatský­ch extremistů. Zdroj: web
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia