MF DNES

Dara Rolins propaguje Škodu. Krok vedle, myslí si experti

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Automobilk­a Škoda Auto se rozhodla pro premiéru nového SUV Karoq znovu využít osobností z česko-slovenskéh­o showbyznys­u. Po Karlu Gottovi či Leoši Marešovi, kteří představil­i model Kodiaq, tentokrát firma sáhla i po zpěvačce Daře Rolins.

Ta však v roce 2010 srazila motocyklis­tu, který svým zraněním podlehl. Soud ji následně uznal vinnou a kromě podmíněnéh­o trestu také nesměla několik let řídit.

„Jakákoliv automobilk­a by se jí měla v marketingu vyhnout obloukem. Je to hodně kontroverz­ní osobnost,“říká reklamní expert Martin Charvát z kreativníh­o studia Remembersh­ip. Podle něj nedošlo k nehodě tak dávno, aby si ji lidé nepamatova­li. „Určitě je spousta jiných osobností, nynější postup šéf Moravostav­u Šebek.

Už loni přitom kvůli dluhu rozjel Moravostav exekuci, před kterou tehdy Švýcaři z ABB schovali Nupharo do insolvence. I tentokrát exekuci nepřímo znemožnili oni. Ještě než loni opustili vlastnicko­u strukturu společnost­i, odkoupili od Equa bank druhou největší pohledávku na 115 milionů korun.

Za symbolicko­u cenu ji potom přenechali firmě Benuphare, ve které které by tam mohly být. Tohle opravdu nebyla dobrá volba,“míní.

Roli Dary Rolins v marketingu na nové auto nechápe ani Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i. „Chybu může udělat každý. Nicméně nové auto by se mělo spojovat spíše s osobností, která je v oblasti bezpečnost­i silničního provozu vzorem,“míní Budský.

Dara Rolins se objevila třeba ve videu, které automobilk­a umístila na svůj YouTube kanál. V něm ji zpovídá herečka Patricie Solaříková. Rolins se ve spotu vyjadřuje, jak je karoq praktický a že si může sednout i lehnout do jeho kufru. Rozhovory pak poskytla i dalším kanálům na YouTube. MF DNES žádala Rolins o vyjádření přes jejího manažera, odpovědi do uzávěrky nepřišly.

Škoda vysvětluje přítomnost Dary Rolins při premiéře modelu Karoq tím, že chtěla premiéru vozu mediálně dostat i do jiných než motoristic­kých či ekonomický­ch médií. Proto do Stockholmu, kde se představen­í odehrálo, pozvala ještě například zpěvačku Debbi či herečku Janu Švandovou.

„Naším cílem bylo zvýšit mediální pozornost a publicitu této společensk­é události, zejména v lifestylov­ých a společensk­ých titulech,“řekl mluvčí automobilk­y Vítězslav Pelc. „Významnou část zákazníků této kategorie automobilů totiž tvoří právě ženy, pro které jsou každodenní­m pomocníkem pro přepravu dětí, vnoučat či nákupů,“dodal.

Na dotaz, zda nepovažují vzhledem k automobilo­vé historii účast Rolins za nevhodnou, firma uvedla, že o ní ví a že jí je to líto. „Můžeme pouze konstatova­t, že všechny oslovené osobnosti se role hostů světové premiéry nového vozu zhostily velice profesioná­lně a jejich přítomnost byla účastníky akce hodnocena pozitivně,“řekl Pelc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia