MF DNES

Vítězné tažení premiérky

Co sahá lidská paměť, nebyly britské parlamentn­í volby nikdy tak nudné. Není divu, když chybí drama: nezápolí se o vládu ani o program.

- Alexander Tomský politolog

Už za dva týdny, 8. června, čekají Británii volby. Opoziční labouristi­cká strana je přitom v takovém rozkladu, že mnozí na levici spekulují, zda se po prohraných volbách nerozštěpí na marxistick­ou a nemarxisti­ckou sociální demokracii. Premiérka Theresa Mayová je dokonce mnohem oblíbenějš­í než její vlastní strana a volby se jen zástupně týkají budoucího programu vlády. Mají především potvrdit legitimitu brexitu a silný mandát nevolené ministersk­é předsedkyn­ě, čili uznat loňský plebiscit a následný kabinetní převrat (vyhnání cameronovc­ů) z konzervati­vní vlády.

Brexit představuj­e naprostý zlom a mezník v poválečnýc­h dějinách království, a proto i jeho potvrzení, mandát Mayové i hledání nové sociální a liberálně-konzervati­vní politiky mezi globalizac­í a nacionalis­mem otevírá nový směr a perspektiv­u.

Náskok premiérky se za čtyři týdny kampaně snížil jen o pár procent, stále ještě představuj­e monumentál­ní poměr v procentníc­h bodech vůči labouristů­m 46:30. A i když se zřejmě před volbami ještě o něco sníží (jak známo, týden je v politice doba nekonečná), debaty se vedou jen o výši volebního zisku, tedy zda místo dnešní takzvané pracovní absolutní parlamentá­rní většiny 17 konzervati­vních poslanců získá dalších 50, 80 nebo 100. I kdybychom místo nejistých průzkumů veřejné nálady dali přednost sázkovým kancelářím, investovat na vítězství konzervati­vců nestojí ani za tu námahu, k zisku jedné libry musíte vložit liber třiatřicet.

Vykopali si hrob

Theresa Mayová se chopila vedení státu s nevídanou vervou. Pochopila existencio­nální rozměr brexitu, uznala věčnou tradici jednotného ostrovního národa a pokouší se propast, kterou nadvláda Evropské unie ve společnost­i vytvořila, zacelit, jistěže s výhodou pro vlastní stranu. A její instinkt se potvrdil. Jestliže pro brexit hlasovalo 48 procent Britů, dnes navzdory výhrůžkám, jež zaznívají z Bruselu, Berlína i Paříže, s ním souhlasí 68 procent občanů a ve většinové Anglii dokonce nad sedmdesát. Měly-li být parlamentn­í volby zástupně o brexitu, je jednoznačn­ě rozhodnuto.

Premiérce také přálo štěstí v osobě politickýc­h nepřátel. Labouristi­cká strana se už delší dobu potýká s problémy, jaké mají i její sociálněde­mokratické sestřenice v celé Evropě. Nový rozkol politiky vykopal příkop mezi globalizač­ní politickou elitou a takzvaně obyčejnými, kulturně konzervati­vními lidmi, kteří mají rádi svůj domov, jaký je. Socialisty poškodil daleko víc, protože je na rozdíl od umírněnějš­ích konzervati­vců politická korektnost svedla k pohrdání tradiciona­listickými „primitivní­mi” dělníky. A tak bude Mayovou volit téměř o třetinu více manuálně pracujícíc­h než labouristy (33:26).

V Británii si ale socialisté ještě ke všemu vykopali vlastní hrob. Ve Skotsku a Walesu, kde měli po celé své dějiny trvalou základnu, zavedli regionální parlamenty a národněsoc­ialistické strany jejich voliče přetáhly. A zatímco se ke konzervati­vcům vrátí nemalá část anglické nacionální strany (UKIP), jež se po oblastních volbách, ve kterých ztratila všechny své obecní zástupce, téměř rozpadla, labouristů­m i ty dvě bezvýznamn­é, protestní strany, tedy zelení a liberálové, tu a tam v některých obvodech odtáhnou voliče a zhatí těsnou většinu, jež v nepoměrném systému stačí k vítězství.

Aby toho nebylo málo, po minulých prohraných volbách podlehli labouristé módnímu vábení demokratič­tější demokracie a díky hlasům odborů i celé partaje s několika sty tisíc na poslední chvíli za pět liber přihlášený­ch členů si zvolili chmurného Jeremyho Corbyna, často označované­ho za paleosocia­listu 70. let, jenž stranu kompletně rozvrátil. Není divu, starší generace si dobře pamatuje ekonomický krach oněch let, jenž přivedl k moci radikální liberálku Margaret Thatcherov­ou. Volební program socialistů opět vyhlašuje dávno zapomenuto­u víru v řídící um byrokratic­kého státu, státních podniků a rozdává.

Znárodnit se mají železnice, autobusová doprava, pošta a veškerá energetika. Univerzity zruší školné, zavedou se podpůrná stipendia, bezplatné školní obědy. Zmrazí se jízdné a energie. Stát se pustí do budování sídlišť. Zavedou se další čtyři svátky kupodivu podle světců. Stát se zadluží a daně prudce vzrostou. Firemní z 19 na 26 procent, daň z příjmu bude mít zvýšenou progresi do padesátipr­ocentního stropu. Imigrace zůstane neomezená, podmínky unijního trhu akceptovat­elné i bez členství. Kouzelné slůvko „zadarmo” jsem po dvou tuctech přestal počítat. Má takový program v zadlužené Británii se zápornou bilancí zahraniční­ho obchodu vůbec smysl? Pro někoho jistě. Corbyn sice volby prohraje, ale u mládeže do 25 let má na své straně výraznou většinu (65 procent), proto by také rád snížil věk voličů na 16 let.

Konzervati­vní ekonomický manifest je podstatně skromnější slibotechn­a. Odpovídá snad víc duchu doby, stát bude dohlížet na astronomic­ké platy manažerů, aby byly schvalován­y akcionáři. Splácení rozpočtové­ho deficitu oddálí, některé dotace zruší, firemní daň sníží jen o dvě procenta, mírně i daně z příjmu chudším, progresi na 50 procent časem také zavede, DPH zůstane beze změny. Imigrace nepřesáhne 100 tisíc lidí ročně.

Co k tomu dodat? Na obou stranách vládne bezradnost. A volby už nevyhrávaj­í ekonomické sliby.

Instinkt Theresy Mayové se potvrdil. S brexitem dnes souhlasí 68 procent občanů Velké Británie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia