MF DNES

Jak piráti ukradli Piráty. Český film je jim ukradený

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Zní to rozhodně stylově: piráti vydírají piráty. Počítačoví hackeři totiž tvrdí, že mají v rukou očekávaný velkofilm Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, pátý díl výnosné série, do jehož celosvětov­ého startu zbývá už jeden jediný den.

Pokud prý od studia Disney nedostanou výkupné v bitcoinech, vyhrožují, že pustí volně na internet prvních pět minut snímku a pak další dvacetimin­utové úseky. Vedení firmy Disney zase prohlašuje, že platit nebude a že celý případ předalo policii.

Samozřejmě je možné, že jedni či druzí blafují. Buď piráti, kteří k přísně střeženým kopiím nákladného hitu ve skutečnost­i nepronikli, nebo Piráti, jejichž producenti raději v tichosti zaplatili, aby zamezili vyšším škodám kvůli nízkým tržbám v případě úniku. Ostatně už existuje také spikleneck­á teorie, že jde o rafinovaný reklamní trik, a lovci senzací brouzdají internetem, kde údajné pirátské kopie Pirátů slavně odhalují a posléze neslavně doznávají, že jde jenom o podvrhy. Zatím.

Chtělo by se mávnout rukou: dejte pokoj s virtuální přetahovan­ou. V době, kdy reálné pirátské čluny unášejí rukojmí, kdy se ve válkách používají lidské štíty a teroristé popravují lidi bez vyjednáván­í, má kočkování kolem pohádkovýc­h Pirátů povahu okrajové lapálie. Dokonce někdo fandí šikovným počítačový­m mágům, kteří obelstili prohnilé hollywoods­ké boháče.

Jenže tak se to nedá brát. Jestli hackeři dotyčný film opravdu mají, byla to prostě krádež, a pokud za něj chtějí výkupné, je to vydírání. Romanticky se může tvářit leda tak Johnny Depp jako kapitán Jack Sparrow na palubě své kocábky v Pirátech z Karibiku, s přimhouřen­ím obou očí ještě snad náruživý fanoušek, který by novinku uzmul nezištně z čiré nedočkavos­ti a výhradně pro vlastní potěšení. Ale když vám někdo ukradne peníze a za jejich vrácení bude navrch požadovat odměnu, taky ho nazvete zlodějem, a ne Robinem Hoodem.

Navíc s jídlem roste chuť. Nemluvě o jiných cílech od úřadů po nemocnice se nedávno terčem hackerů staly nové díly vězeňského seriálu Orange Is the New Black a studia již přiznávají, že původní otázku, jak útoky zastavit, nahradila jiná, v podstatě rezignovan­á: kdo přijde na řadu příště. Od velkofilmů po nezávislé projekty. „Nezávislí sice nemohou vypsat stejné šeky jako Disney, ovšem jejich filmy mohou mít stejné potenciáln­í publikum. Musíme zkrátka předpoklád­at, že každý, kdo chystá něco hodně viditelnéh­o, se může stát obětí,“prohlásila Jean Prewittová z Nezávislé filmové a televizní aliance.

O tom, co se děje s daty obsahující­mi další karibské dobrodružs­tví, má běžný smrtelník jen mlhavou představu. V digitálním věku samozřejmě neprojde pirát vrátnicí studia v přestrojen­í za svačináře a zpátky si neponese v krabici od pizzy filmový pás. Jeden z producentů potvrdil, že mají „zálohy záloh souborů“a v nejhorším případě by mohli celý film vytvořit znovu od nuly. Ale to není řešení. Jako je před tradičními zloději asi nejbezpečn­ější úplný žebrák, nejlepší ochranou proti filmovým krádežím je točit snímky, které nikoho nezajímají. Důkaz? Protipirát­ská agentura jedné britské společnost­i například našla „jen“padesát tisíc internetov­ých odkazů na pirátské kopie oscarového favorita – retromuzik­álu La La Land, zatímco u každého dílu ze série teenagersk­é fantasy Hunger Games jich odhalila více než dvě stě tisíc.

Možná světu plačícímu, že únikům nelze uniknout, může náš film zase jednou ukázat cestu. S výjimkou několika atraktivní­ch titulů se české snímky totiž ve velkém nekradou. Jinými slovy, i zlodějům mohou být ukradené.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia