MF DNES

Co dostalo Zimolu z voleb: pomsta, či zdravý rozum?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Jednota sociální demokracie, kterou během vládní krize způsobil jednak odpor k setrvání Andreje Babiše ve vládě, ale ještě mnohem více zbabraný atak prezidenta Zemana na premiéra Sobotku, neměla dlouhého trvání. V pátek špičky ČSSD vyškrtly z jihočeské kandidátky bývalého hejtmana Jiřího Zimolu – a hned je část strany opět na barikádě.

Regiony nemají rády, když vedení vrtá do jimi obtížně vyhádaných kandidátek. A notabene když jim – byť z posledního místa listiny – vyškrtne miláčka kraje, historicky nejúspěšně­jšího hejtmana. Vládní krizí posílený předseda Sobotka musel tušit, že zaříznutím Zimoly přikládá pod kotel třaskavinu. Na celou věc ovšem existuje dvojí pohled, přičemž je velmi pravděpodo­bné, že se na výsledku podepsaly společně.

Ano, předsedovi určitě netrhalo srdce, že zrovna Zimola z kandidátky zmizí. Poté co řadu stranickýc­h rivalů vyštípal a jiní propadli ve volbách, byl dlouholetý hejtman jeho asi posledním hlasitým kritikem v partaji. Dosud nebyl kdovíjak nebezpečný, držel se zpátky, ale po případné prohře ČSSD ve volbách se očekával jeho nástup. Vyškrtnutí z kandidátky znamená, že Zimola v několika příštích letech bude řadovým krajským zastupitel­em a do Sněmovny bude smět jen na balkon pro hosty. Pro zvažovanéh­o stranickéh­o lídra pozice zcela nemyslitel­ná.

Druhý pohled ovšem říká, že by byla sebevrahem strana, která by si nechala, byť jen na chvostu kandidátky, politika, pro kterého si kdykoli do dne voleb může přijít policie. A i kdyby nepřišla, bývalý hejtman se stejně tak snadno nezbaví zápachu z případu milionovýc­h odměn pro šéfa jihočeskýc­h nemocnic a jeho firmou stavěných domů pro Zimolu a jeho náměstka. Jaký lepší klacek by si konkurence mohla přát?

Vedení strany si svůj postup zřejmě obhájí, ať už byl mix obou důvodů k zásahu do kandidátky jakýkoliv. Jihočeská ČSSD je ve varu, hrozí kdečím, ale ono to nakonec tak horké nebude. Jisté je ale to, že pro partaj, která podle některých průzkumů preferencí spadla už na 12 procent, tedy třetinu někdejší podpory, neměla kauza Zimola dobré řešení. ČSSD poškodí zaříznutí populárníh­o politika, ale smrtícím rizikem by také bylo nechat ho na kandidátce. Těžko vybírat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia