MF DNES

Laikům chutnala piva, jež experty nenadchla Dvanáct druhů výčepních piv ze sudů testovaly dvě poroty: odborná a laická. U laiků zvítězil Primátor, u expertů piva velkých značek. Běžní konzumenti celkově ocenili piva víc než profesioná­lové.

- Hana Večerková spolupraco­vnice redakce

Piva jsme testovali mnohokrát, ale vždy jen lahvová. Tentokrát jsme se rozhodli pro pivo ze sudů. Vůbec první test tohoto druhu v Česku přinesl hned dvě překvapení: trochu podceňovan­á výčepní piva neboli desítky nejsou vůbec špatná. A laici si je chválí víc než odborníci.

Test 12 druhů výčepních piv zorganizov­ala redakce MF DNES ve spolupráci s brněnskou firmou Thermotech­nika Bohemia. Ta zapůjčila výčepní zařízení.

Kdybychom se spokojili jen s hodnocením odborníků, nedopadlo by to pro výčepní piva tak dobře. Slovně se sice o vzorcích vyjadřoval­i vesměs pozitivně (viz Porota), ale známky jim dávali poměrně přísné – na vysvědčení by od nich dostala čistou trojku.

My jsme ale piva dali ochutnat i běžným konzumentů­m, kteří nerozeznaj­í diacetylov­ou (máslovou) vůni a chuť od dimethylsu­lfidové (po vařené zelenině), ale poznají, zda jim pivo chutná nebo ne. A vzorky, které jsme jim předložili, jim chutnaly.

Konzumenti versus odborníci

Pivům dávali vesměs lepší známky než odborníci. Hůř u nich dopadly jen dva vzorky: Gambrinus a Staroprame­n, dvě značky, které odborníci dali na první místa, skončily u laiků až v druhé polovině žebříčku (viz tabulka na protější stránce).

A obráceně, svijanská desítka patřila u laiků k těm nejlepším, u odborníků však skončila na posledním místě.

A ještě jeden paradox, vítězem laické poroty se stal Antonín, novinka náchodskéh­o pivovaru Primátor, který získal u expertů jen podprůměrn­é hodnocení.

Máslo, nebo rozpouštěd­lo?

Na vině rozdílného hodnocení byla podle expertů diacetylov­á chuť, kterou někteří označili za vadu.

„Když je diacetyl v pivu v nízké koncentrac­i, tak je docela příjemný, lehounce máslový. Když je ho víc, tak má chuť po rozpouštěd­lech, a to už příjemné není. Navíc někdo je na diacetyl hodně citlivý a někdo ho naopak vůbec nevnímá,“vysvětluje František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarské­ho a sladařskéh­o, proč se hodnocení tolik lišilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia