MF DNES

Proč Měsíc nebyl rudý, nýbrž americký

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Kniha Karla Pacnera Tajný závod o Měsíc vysvětluje, proč byli Rusové ve vesmíru poraženi a Američany to ani nepřišlo draho, neboť za lety na Měsíc zaplatili za deset let asi tolik, kolik tenkrát za jediný rok utratili za kosmetiku.

Bond z Moravy

Závod o Měsíc mezi Sověty a Američany byl tenkrát tak drsný, že do něj Moskva nasadila i Dalibora Valouška z Moravy, svého Bonda v USA. Žil tam jako Rudolf Herrmann, byl agentem KGB, a aby zastavil program Apollo krátce před startem první posádky na Měsíc, koupil si podle instrukcí z Moskvy psací stroj, napsal zásadní dopis, pak stroj rozřezal na kousky a vyhodil. Protože bydlel ve Washington­u, mazaně odjel, nejdřív autem, pak autobusem, poslat dopis až do Atlanty. V dopise, který podepsal jako „Vlastenec“, stálo, že před příštím startem kosmické lodi s posádkou hrozí sabotáž.

S Američany to samozřejmě ani nehnulo a vyletěli k Měsíci. Ale tahle směšná epizodka je dobrou metaforou, proč tajný závod o Měsíc, jak o něm píše Karel Pacner ve stejnojmen­né knize, měli Sověti prohraný už dopředu.

Velký odborník Pacner, který téma sleduje celý život, ukazuje nečekané souvislost­i. Třeba proč měla Moskva na počátku náskok. Amerika měla komunistic­kého protivníka obkroužené­ho sítí letišť pro bombardéry s jadernými pumami, tak ji nic nenutilo vyrábět rakety. Naopak Sověti to měli do Ameriky daleko, a tak konstruova­li rakety.

Anebo to, že sovětský kosmický program nebyl tak postrkován státem, jak by se zdálo. Maršálové do něj byli nejdřív celí žhaví, ale když zjistili, že vojenská raketa by z Měsíce letěla na cíl na Zemi celé dny, úplně vychladli.

Zoufalý dopis

Tajný závod o Měsíc je zajímavá, na začátku dokonce dramatická kniha. A srozumitel­ná, protože Pacner píše svým úsporným jazykem bez zbytečných piruet, navíc v ní propojil dva hlavní zájmy, kosmonauti­ku a špionáž. A tak se dozvíte nečekanou věc, že když Apollo 11 v červenci 1969 startovalo z mysu Canaveral do vesmíru, Američané věřili, že ho Sověti chtějí sestřelit. Až po hranici vesmíru ho chránili jako bodyguardi papežův papamobil.

Byli rovněž připraveni na to, kdyby se astronauti nemohli z Měsíce vrátit. Richard Nixon měl dokonce napsaný smuteční projev, v němž chtěl oznámit, že Neil Armstrong a Edwin Aldrin tam pomalu zemřou. „Tito dva hrdinní muži vědí, že není žádná naděje na jejich záchranu,“měl říct Nixon větu, která dodnes mrazí, i když víme, jak to dopadlo.

A taky víme, proč to tak dopadlo. Prestižní souboj dvou systémů vyhrál ten lepší, svobodnějš­í, a tudíž efektivněj­ší. Důvod tušíte, SSSR prohrál proto, že o všem rozhodoval­i soudruzi místo odborníků, systém byl nepružný a dovoloval si kardinální chyby, jako byl Stalinův zákaz „pavědy“kybernetik­y.

A tak vlastně nepřekvapí, že i když sovětský kosmický program vypadal díky prvním úspěchům a širokému úsměvu Gagarina tak impozantně, kosmonauti včetně Gagarina a Titova už na podzim 1965 psali Brežněvovi: „Nemáme lodi, nemáme na čem létat.“Dopis generálním­u tajemníkov­i, to už byl výraz vrcholného zoufalství.

Tajný závod o Měsíc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia