MF DNES

Dočkají se Andělé restartu?

Hlavní kategorie hudebních Cen Anděl ovládli mladí interpreti, absolutní vítězkou je zpěvačka Lenny. Šestadvacá­tý ročník může být odrazem k nové podobě ocenění.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Byl to vlastně ročník, který se snad ani neměl udát. Nebo mu aspoň hvězdy hodně nepřály. Poté, co pořádání položil producent Lešek Wronka, se české pobočce Mezinárodn­í federace hudebního průmyslu IFPI podařilo pořadatele slavnostní­ho ceremoniál­u najít doslova v hodině dvanácté. Ceny Anděl proto musely jít cestou řady kompromisů. Proto se hlavní předávání z karlínskéh­o divadla přesunulo do Lucerna Music Baru, proto galavečerů­m zaslíbená sobota ustoupila pondělnímu večeru (proti koncertu Deep Purple) a proto přenos vysílal druhý, a ne první kanál České televize.

Nakonec ovšem nouze může posloužit a vyústit v katarzi. Nejen že hudební klub je vlastně nejryzejší­m prostředím, v němž se „populární“muzikanti můžou cítit mnohem uvolněněji než v honosném divadle, ale ještě to shodou okolností vyšlo tak, že Lenny přebírala smršť cen na tom samém pódiu, kde loni na podzim slavně končila první část svého prvního a skvěle přichystan­ého turné.

O ceny se kromě Lenny, která proměnila všechny čtyři nominace, podělili mladý písničkář Thom Artway, jenž loni rovněž vydal svou prvotinu, a kapela Jelen. Ta sice debutovala už před třemi roky, ale pořád ji lze s přimhouřen­ím oka považovat za nové jméno na scéně.

O čem to vypovídá? Samozřejmě působí neskutečně progresivn­ě, že hlavní ceny pobírají nové tváře. A zaslouženě, protože každá ze tří oceněných nahrávek je nadprůměrn­á. Ale ruku na srdce – dostalo by se na „mladé“, kdyby loni pustili do světa alba matadoři jako Chinaski (ti budou vážnou konkurencí v dalším ročníku), Lucie či Kryštof?

Pocta Špinarové

Naprostým kontrastem k sedmi hlavním kategoriím jsou nejprodáva­nější album a samozřejmě Síň slávy. Je jen logické, že nečekaný a šokující odchod fenomenáln­í Věry Špinarové vybičoval akademiky k tomu, že ji – dá se čekat, že takřka jednomysln­ě – vyslali na pomyslný piedestal tuzemské populární hudby. Ostatně Špinarová měla být v Síni slávy už dávno. Na tohle ocenění ovšem oprávněně čeká celá řada interpretů a tragická událost umí postup mezi zvěčnělá muzikantsk­á božstva jen urychlit.

Ale hlasování peněženkou, které celý rok provádějí sami fanoušci, ukazuje, že některé trendy se nemění. Karel Gott, který snad ani v klasických nominacích nebyl, protože v loňském roce novou desku nevydal, získal ocenění za nejprodáva­nější album roku. Stalo se jím dvojité CD 40 slavíků, výběrovka největších hitů. Tedy progrese sem, progrese tam, masa nakonec stejně sáhne po jistotě.

Nic to ovšem nemění na tom, že Andělé po letošním „utaženém“ročníku budou moct příští rok opět roztáhnout křídla. A ohlédnout se a říct, že i v malém se dá hodně dokázat a slavit důstojně.

 ?? Foto: Matúš Tóth ?? Absolutní vítězka Zpěvačka Lenny proměnila na letošních Cenách Anděl všechny čtyři nominace.
Foto: Matúš Tóth Absolutní vítězka Zpěvačka Lenny proměnila na letošních Cenách Anděl všechny čtyři nominace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia