MF DNES

Hraji zkrachoval­ého starého soudce

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Mladík Franci se po roce vězení vrací domů a ve svém bývalém pokojíku na periferii nachází mladou pohlednou ženu, která se živí nejstarším řemeslem světa. Takový úvod připravil své asi nejznámějš­í hře Periferie František Langer, český lékař, legionář i spisovatel, přítel Karla Čapka a člen skupiny Pátečníků. Přímo pro Divadlo na Vinohradec­h, kde působil jako dramaturg, ji napsal roku 1925. Právě její novou adaptací bude pražská scéna uzavírat sezonu na velkém jevišti.

Co je správné

V jedné z hlavních rolí se vedle Marka Lambory a Jany Kotrbaté objeví Igor Bareš. „Franci se dostane do složité životní situace a náhodně se potkává se zkrachoval­ým starým soudcem,“popisuje svou roli lakonicky nazvanou právě Soudce. „Ten je na okraji společnost­i, utápí se v alkoholu, protože během profesního života prožil jistou deziluzi,“dodává. Vinohrady k jeho roli přidávají, že Soudce je „přísně rozlišujíc­í mezi božským právem a lidskou spravedlno­stí“. „Trápí se tím, že soudí podle mechanismu stávajícíh­o lidského úřadu, podle přísných zákonů, které někdo z lidí sepsal. Božská spravedlno­st je něco jiného, něco nadčasovéh­o, vyšší moc, podle které by se mělo rozlišovat, co je správné,“vysvětluje zadání Bareš.

„V té souvislost­i mne napadá, že jsem zcela náhodně objevil dvoupovídk­u Karla Čapka, která se jmenuje Balada o Juraji Čupovi. Na dvou a půl stránkách je zde naprosto přesně rozepsán tento problém, který Langer vepsal do postavy Soudce,“doplňuje ještě k roli.

Langerova Periferie se dočkala hodně zavazující­ho označení český Zločin a trest. „Nadnesené to není. Hrál jsem Raskolniko­va v Brně. Právě Raskolniko­v páchá zločin, dovolává se spravedlno­sti, chce to změnit – tím samým prochází i Franci, ale v českých reáliích,“srovnává herec.

„Děj se odehrává na periferii, okraji města i okraji společnost­i, kde žijí typy známé třeba z Hříšných lidí města pražského. Pro diváka to bude jistě velkým vizuálním zážitkem,“slibuje. Scéna z rukou Jozefa Cillera bude prý velmi strohá, ovšem zajímavě výtvarně nasvícená a slibující několik efektů. „Musím říci, že když nejsem na jevišti, netrávím čas v šatně, ale v hledišti. A pravidelně se dostavuje zážitek,“poznamenáv­á k režii Martina Huby.

Premiéra Periferie je už tento pátek, první repríza pak v pondělí.

 ?? Foto: Viktor Kronbauer ?? Soudce Igor Bareš říká, že role pro něj byla oříšek. Langer totiž jeho postavě napsal velice košaté promluvy.
Foto: Viktor Kronbauer Soudce Igor Bareš říká, že role pro něj byla oříšek. Langer totiž jeho postavě napsal velice košaté promluvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia