MF DNES

Párplové vpluli do O2 areny s ledoborcem

-

Po skončení dnešního jednání rady hlavního města by Pražané mohli již s jistotou vědět, kudy povede poslední nedostavěn­á část Městského okruhu. Radní mají totiž posvětit pokračován­í příprav východní části okruhu v délce 10,25 kilometru.

Ta má v Praze 8 navazovat na výjezdy z tunelu Blanka a pokračovat směrem na jih ke Štěrbohols­ké radiále. Podle návrhu, který předkládá náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), bude tato část okruhu v polovině trasy zahloubena pod zem.

Dostavba okruhu v této podobě má Prahu stát asi 40 miliard korun. „To je částka za samotné dílo. Ta se samozřejmě může zvýšit o další investice na povrchu, které si vyžádají městské části. V případě Blanky to bylo třeba kompletně nové Letenské náměstí nebo nový park u Prašného mostu,“říká Dolínek.

Přesnou podobu okruhu prý ale určí až projektant­i v příštích několika letech. Po otevření má nové kapacitní spojení pomoci dopravě v Praze 3, 8, 9 a 14. A to zejména tím, že do sebe stáhne auta z přetíženýc­h ulic. Praha chce podle náměstka získat potřebná povolení a začít se stavbou do roku 2023.

Trasa projektu, na kterou má již město od roku 2012 schválenou studii vlivů na životní prostředí EIA, je rozdělena na tři úseky. První, dlouhý 3,2 kilometru, vede od křižovatky Jedna z nejzásadně­jších rockových kapel všech dob Deep Purple včera vystoupila v O2 areně. Vedle tradičních hitů hrála také skladby z nové desky inFinite. „Kapela prokazuje, že i padesát let od svého vzniku má co říct. Deep Purple prostě na desce inFinite jedou stejně neomylně a sveřepě jako americký ledoborec, jehož fotku si vybrali na přebal,“napsal o albu v MF DNES hudební publicista Václav Hnátek. Deep Purple začínali kariéru na sklonku 60. let minulého století a největší úspěchy sklízeli v 70. letech. Jejich hity Smoke On The Water či Child In Time se řadí ke klasice rockové historie. V poslední sestavě od roku 2002 figurují zpěvák Ian Gillan, klávesista Don Airey, baskytaris­ta Roger Glover, kytarista Steve Morse a bubeník Ian Paice, poslední ze zakládajíc­ích členů. Koncertem „Párplů“v Praze začal výjimečný hudební týden. Ve středu vystoupí na stadionu v Edenu Depeche Mode a v sobotu a v neděli na stejném místě zahrají Rammstein. (ČTK) Pelc-Tyrolka na Balabenku a obsahuje dva tunely. Jeden pod Povltavsko­u ulicí v délce 540 metrů a druhý pod Bílou skálou dlouhý 1 490 metrů. Na ně naváže druhý úsek mezi Balabenkou a Štěrbohols­kou ulicí v délce 5,7 kilometru, v rámci kterého se počítá s tunelem pod Malešicemi v délce 2 950 metrů. Posledním úsekem je Libeňská spojka mezi křižovatka­mi Vychovatel­na a U Kříže v Praze 8 částečně vedená tunelem v délce 865 metrů. Koncept navržený náměstkem Petrem Dolínkem, který počítá se zahloubení­m téměř poloviny východní části Městského okruhu pod zem.

Praha nicméně ustoupila od budování většiny dříve plánovanýc­h vysokokapa­citních radiál, které měly propojit Městský a Pražský okruh. Nově se podle Dolínka počítá pouze s výstavbou Radlické radiály, a pokud to bude třeba, tak v budoucnu ještě Břevnovské radiály.

„Chceme mít na výběr“

Proti plánované trase však na poslední chvíli ostře vystupuje nejmenší koaliční strana – Trojkoalic­e. Duální alternativ­a, kterou prosazuje Trojkoalic­e a která počítá s větším využitím stávajícíc­h komunikací a se zkapacitně­ním Průmyslové a Kbelské ulice Požaduje, aby rada tisk z dnešního jednání stáhla a odložila jeho projednání do doby, než bude řádně prověřena alternativ­ní varianta, takzvaná duální, kterou navrhl Institut plánování a rozvoje.

Ta na rozdíl od „Dolínkova řešení“vede dopravu ve dvou trasách a z větší části využívá stávající komunikace. Od křižovatky Pelc–Tyrolka by auta pokračoval­a Povltavsko­u a Českobrods­kou ulicí, než by zajela do jediného tunelu na trase –

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia