MF DNES

„Blanka již nebude sirotkem. Začneme razit v roce 2023“

Kolíkování východní části Městského okruhu provázejí rozbroje ve vedení pražského magistrátu.

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

pod malešickým sídlištěm. Druhou spojnici by tvořil rozšířený a zkapacitně­ný koridor, který vede ulicemi Průmyslovo­u a Kbelskou.

Výhodu vidí Trojkoalic­e v tom, že by díky menšímu počtu hloubených úseků Praha významně ušetřila. „Na základě předchozíc­h zkušeností můžeme reálně počítat s tím, že se náklady na Dolínkem předkládan­é řešení vyšplhají k 60 miliardám korun. Jde tedy o největší investici v dějinách Prahy, která hlavní město na desítky let zadluží,“uvedl Matěj Stropnický, předseda Strany zelených. Podle něj je navíc záměr nekoncepčn­í, jelikož si zastupitel­stvo ve Strategick­ém plánu schválilo, že má Praha přehodnoti­t rozsah a parametry dopravní sítě.

Roli bude podle Trojkoalic­e hrát i dokončení jihovýchod­ní části Pražského okruhu, u kterého se předpoklád­á, že odčerpá část vnitroměst­ského tranzitu. „Nemáme dostatečně posouzeno, jak tato stavba ovlivní dopravu, proto teď není hospodárné rozhodovat o investován­í takto rozsáhlých prostředků,“říká.

Trojkoalic­e nehodlá o budoucnost­i okruhu jednat, dokud nebude mít na stole dvě rovnocenně prověřené varianty, a odvolává se na koaliční smlouvu, která jim dovoluje požadovat stažení materiálu z rady. Zdá se však, že zbytek radních návrh prohlasuje „na sílu“.

„Skončilo dvouleté období, které jsem vytkl na to, aby se našla jiná řešení, než je podoba okruhu, tak jak ji určuje EIA. Nikdo ale s žádným racionální­m řešením nepřišel,“říká Dolínek. Alternativ­ní varianta, kterou navrhuje Trojkoalic­e, by podle něj ještě více zhoršila situaci v dnes již přetíženýc­h ulicích, a co je možná důležitějš­í, oddálila by dokončení okruhu o dalších deset let. „Snahy o to, aby se okruh nedokončil, poškozují Prahu a brání rozvoji veřejného prostranst­ví,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia