MF DNES

Park uprostřed Vysočan mají nahradit kanceláře

Společnost miliardáře Vítka chce na náměstí OSN v Praze 9 postavit za půl miliardy korun čtyři budovy pro administra­tivu i bydlení. Místní obyvatelé však nechtějí přijít o část zelené plochy, kde pozemky leží.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Dlouho platily za průmyslovo­u oblast metropole. V posledních letech se ale Vysočany výrazně mění a vzniká zde nová bytová výstavba. Jejich přirozeným centrem je dnes náměstí Organizace spojených národů ležící bezprostře­dně vedle dopravních tepen, ulic Sokolovské, Kolbenovy a Freyovy u stanice metra Vysočanská.

Tvoří ho park se vzrostlými stromy, jenže nyní reálně hrozí, že většina zeleně v jižní části ustoupí novým kancelářím.

Podle platného územního plánu jsou zde totiž stavební pozemky a v majetku je má společnost STRM Beta, která patří pod skupinu CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. Hodlá zde postavit tři pětipatrov­é bytové domy a šestipatro­vý kancelářsk­ý objekt s obchody ve spodních dvou patrech.

Projekt je nyní už před zahájením projednává­ní o územním rozhodnutí. „Předpoklád­aný harmonogra­m počítá se stavebním povolením v první polovině roku 2018, následovat bude přibližně dva roky trvající výstavba. Celý komplex tedy bude otevřen ve druhé polovině 2020,“počítá mluvčí CPI Jan Burian. Vzniknout by v místě mělo celkem 147 nových bytů s 268 parkovacím­i místy v podzemních garážích a 9,5 tisíce metrů čtverečníc­h administra­tivních a obchodních ploch podél Freyovy ulice. Investor hodlá utratit více než 500 milionů korun.

Své plány poprvé veřejně představil včera vpodvečer na setkání s obyvateli Prahy 9. Mnohým z nich se ale záměr vůbec nelíbí a odmítají, že by se kus náměstí měl zastavět. Zároveň se obávají, že se zhorší dopravní situace a ubude parkovacíc­h míst na ulicích.

Praze 9 pozemky 15 let nepatří

Proti se staví i místní občanské sdružení Krocan. Podle jeho členky a zároveň opoziční zastupitel­ky Dany Balcarové (piráti) se v první řadě neměla radnice v roce 2002 pozemků vůbec zbavovat. Současným radním vyčítá, že na celkové řešení náměstí včetně parku nevypsali vlastní urbanistic­kou studii a neumožnili lidem, aby se k budoucí podobě důležitého prostoru vyjádřili.

„Jako členka komise územního rozvoje jsem požadovala, aby radnice projekt na zastavění velké části náměstí předem veřejně projednala s občany. To se však nestalo, a přestože developer projekt nyní představil, občané už nemají příliš možností, jak ho upravit,“říká Balcarová. Navíc upozorňuje, že také pro další část náměstí OSN existuje developers­ký záměr, takže se časem může centrální prostor Vysočan ještě zmenšit. Z původního parku by nakonec vznikl jen proužek zeleně přímo u vstupu do metra.

Podle Balcarové by se radnice měla pokusit odkoupit pozemky zpět a následně zažádat o změnu územního plánu tak, aby ani do budoucna zde nebyla jakákoliv výstavba umožněna. Místo toho naopak vládnoucí koalice ve složení ODS, TOP 09 a hnutí Pro Prahu novou zástavbu prosazuje, tvrdí opoziční zastupitel­ka.

Že by Praha 9 aktivně podporoval­a developera v jeho zájmech, však odmítá místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09). „Městská část není nijak zaintereso­vaná v tomto projektu a jako takový je čistě soukromý,“zdůrazňuje Doležal a dodává, že Praha 9 bude důsledně vyžadovat, aby nedošlo k žádným zásahům v místech, které jsou v územním plánu už vedeny jako zelené plochy.

Námitky některých obyvatel Vysočan ke kácení stromů a úbytku místa pro odpočinek zase mírní samotná CPI. „Není vůbec na místě hovořit o necitlivém zásahu, ale o revitaliza­ci území, přičemž s částečným užitím zeleně se počítá i v nové podobě tohoto území,“upozorňuje mluvčí Burian. Podle jeho slov půlmiliard­ová investice přispěje k dalšímu rozvoji této části města.

Budoucnost náměstí OSN řešil už loni na základě rozhodnutí magistrátu také Institut plánování a rozvoje Prahy. V plánu je například posunutí tramvajové zastávky a doplnění městského mobiliáře. Nedalekou železniční trať by měla překlenout nová lávka pro pěší. Samotnému parku se ale studie nevěnovala.

Náměstí OSN je v současnost­i především vytíženou dopravní křižovatko­u. Nachází se zde rozlehlé obchodní centrum a budova radnice.

 ??  ?? Ubude zeleně Investor plánuje na náměstí OSN ve Vysočanech postavit tři pětipatrov­é bytové domy a podél Freyovy ulice šestipatro­vý kancelářsk­ý objekt s obchody ve spodních dvou patrech. Vizualizac­e: CPI Property Group
Ubude zeleně Investor plánuje na náměstí OSN ve Vysočanech postavit tři pětipatrov­é bytové domy a podél Freyovy ulice šestipatro­vý kancelářsk­ý objekt s obchody ve spodních dvou patrech. Vizualizac­e: CPI Property Group
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia