MF DNES

Nemít praxi? Nevadí. ZZ sbírá trofeje

Real Madrid převzal bez zkušeností. I tak dokázal Zinedine Zidane rychle vybojovat čtyři triumfy.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Představte si, že jste fotbalový trenér. Jako hlavní kouč sbíráte zkušenosti druhým rokem. A to ještě jen ve třetí španělské lize a ne zrovna s parádními výsledky.

Je to snad předpoklad pro to, aby si vás vybral Real Madrid jako spasitele? A abyste s ním pak během roku a půl vyhráli čtyři trofeje?

Může být – ale jen pokud se jmenujete Zinedine Zidane.

To díky němu se o víkendu slavilo v Madridu, Real totiž zvládl v Málaze rozhodujíc­í zápas sezony, vyhrál 2:0 a poprvé za posledních pět let urval španělský titul.

„Bylo to dlouhé čekání. Věděli jsme, že vyhrát ligu je obrovsky důležité – zvlášť pro Real, nejlepší klub na světě. Museli jsme sem titul vrátit,“říkal v neděli. A jeho ostře řezanou tvář rozjasnil úsměv.

Oddechl si. Splnil cíl a zároveň snad definitivn­ě přesvědčil všechny, kteří nevěřili, že na skvělou hráčskou kariéru naváže i v saku na lavičce.

Bývalý geniální francouzsk­ý záložník, který v Realu prožil nejlepší léta kariéry, se k áčku posunul od třetiligov­é juniorky na začátku roku 2016. A čtyři soutěže (domácí ligu, Ligu mistrů, mistrovstv­í světa klubů, Superpohár UEFA) stihl vyhrát rychleji než kterýkoli trenér ve stopatnáct­ileté klubové historii.

Velký šéf. Rozený vítěz. Trenérská kometa. Nebo jen chlapík se známým jménem, který se objevil ve správný čas na správném místě?

I tak na jeho práci může někdo nahlížet. Ale když vytáhnete fakta, i největší kritici zmlknou.

Platí, že v průměru Real pod Zidanem získá trofej každých 21 zápasů.

S ním na lavičce vstřelil gól v každém ligovém utkání sezony – to se ještě nikdy nepovedlo, přitom v první polovině minulého století padalo mnohem víc branek než dnes.

V druhé polovině ligy vyhrál všech deset venkovních zápasů, což nikdy žádný tým nedokázal.

Pod holohlavým koučem zvítězil v 75 procentech utkání, nastřílel o 150 gólů víc, než kolik jich dostal.

A to má ještě šanci poprvé od roku 1958 získat v jedné sezoně dvě nejprestiž­nější trofeje: pokud porazí příští sobotu Juventus, bude kromě titulu mít i ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. Ještě nějaké pochybnost­i? Kdepak, teď těžko někdo může popřít, že se Real se Zidanem trefil.

Konečně, chtělo by se říct. Mnohem zkušenější trenéři Benítez, Pellegrini nebo Ramos s hvězdným kádrem nevyhráli nic. V čem je tedy kouzlo muže s pichlavýma očima, kterého hráči po vítězství nad Málagou vyhazovali do vzduchu a pak ho zlili šampaňským?

Třeba v tom, že se ničeho nelekne. Když se rozhodl, že potřebuje sestavu častěji měnit, aby si opory odpočinuly, prostě to udělal a nikdo neremcal. Dokonce ani Ronaldo, který byl zvyklý hrát pořád.

Z Realu dokázal udělat tým, který nestojí na dvou třech hvězdách – když se odmlčel Ronaldo nebo Benzema, vzal to na sebe někdo jiný.

A určitě není náhoda, že tým dokázal lámat zápasy v závěru. Z deseti případů, kdy ještě čtvrt hodiny před koncem byl stav nerozhodný, Real sedmkrát vyhrál.

Zidane nepanikaři­l, chytře střídal, upravil rozestaven­í, to vše bez velkého divadla a emotivních gest.

A ano, jistě mu pomohlo i renomé: Ronaldo určitě spíš poslechne jeho než trenéra, který se mu jako hráč nikdy ani nepřiblíži­l.

Ale pozor. Umím hrát fotbal jako málokdo na světě = budu i skvělý trenér? Tahle rovnice často neplatí.

Vzpomeňte si, jak jako kouč pohořel Diego Maradona. Obránce Gary Neville byl jako televizní expert tak přesvědčiv­ý, že dostal nabídku od Valencie, ale po čtyřech měsících končil s ostudou. Matthäus, Stoičkov, Keane, Gullit, Adams... Ti všichni na hřišti váleli, ale za autovou čarou ztratili jistotu i glanc.

Zidane, to je jiná kategorie.

 ??  ?? Vrátil titul Realu Zinedine Zidane je pro Real Madrid synonymem úspěchu, za rok a půl koučování s ním vyhrál čtyři trofeje. Naposledy ligový titul. Foto: Reuters
Vrátil titul Realu Zinedine Zidane je pro Real Madrid synonymem úspěchu, za rok a půl koučování s ním vyhrál čtyři trofeje. Naposledy ligový titul. Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia