MF DNES

Je to na tutti? Spartu povede Stramaccio­ni K

O víkendu na Slovácku ještě povede fotbalovou Spartu Petr Rada. A pak? Klub vsadí na zahraniční jméno: přijde italský kouč Andrea Stramaccio­ni.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

onec spekulací, hádanka rozluštěna. Fotbalovou Spartu, v posledních letech nemocnou a chřadnoucí, by měl vyléčit energií nabitý chlapík z Itálie.

Včera večer na růžovém webu italských novin Gazzetta dello Sport zasvítila zpráva, že s českým klubem se dohodl na dvouleté smlouvě Andrea Stramaccio­ni, bývalý kouč Interu Milán. Je hotovo? Podle Sparty ještě ne. „Vnímáme spekulace českého i italského tisku, ale dokud nejsou jednání uzavřená, nebudeme obsazení pozice hlavního trenéra komentovat,“vzkázal tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Podle informací MF DNES je ale už jen otázkou času, kdy Sparta Stramaccio­niho příchod oficiálně ohlásí. Zatím to neudělá proto, že ještě dolaďuje poslední detaily. A také z úcty k současnému trenérovi Petru Radovi, který dojede sezonu.

Když v sobotu na tiskové konferenci po utkání s Hradcem Králové děkoval parťákům z realizační­ho týmu za odvedenou práci, už to trochu znělo jako loučení. Dalo se očekávat, že v blízké době praskne, kdo Spartu převezme.

A když v médiích začalo kolovat Stramaccio­niho jméno, málokoho to překvapilo.

Vědělo se, že Sparta je s jedenačtyř­icetiletým trenérem v kontaktu. A také to, že je favoritem šéfa klubu Daniela Křetínskéh­o, který jednal i s dalšími adepty: Christiane­m Panuccim, Franceskem Guidolinem nebo Robinem Duttem.

Sparta se po letech odhodláván­í rozhodla, že zkusí zahraniční cestu. Zbývalo jen vybrat toho, kdo po ní hráče povede.

Nejvíc z kandidátů zaujal Stramaccio­ni, černovlasý štramák, který naposledy vedl Panathinai­kos Atény, kde skončil v závěru minulého roku.

Neslavně: týmu se nedařilo, fanoušci se proti trenérovi, který vyhrál jen 22 z celkových 52 zápasů, bouřili. Vedení se leklo ještě větších protestů a odvolalo ho, ale smlouva mu běžela dál.

V tom byl háček při jednání se Spartou. Sám Stramaccio­ni na začátku května popřel, že by měl namířeno do Prahy nebo kamkoli jinam: „S nikým nejednám, smlouva mě váže až do léta 2018.“

Teď se zřejmě tuhle drobnost povedlo vyřešit, takže podpisu kontraktu na Letné už nic nebrání. Podle Gazzetty dello Sport by měl Stramaccio­ni pobírat luxusní plat: 1,5 milionu eur, tedy něco kolem 40 milionů korun ročně.

Parádní podmínky, ale něco za něco. Sparta od Stramaccio­niho bude chtít, aby ji vrátil tam, kde ji fanoušci očekávají: do boje o titul, který je pro ni v tomto ročníku dávno passé. A časem do Ligy mistrů.

Bude to ve Stramaccio­niho silách? Výsledky, kterých zatím v krátké trenérské kariéře dosáhl, nevzbuzují optimismus, spíš rozpaky.

Úspěšně sice vedl mládežnick­é týmy v Interu Milán, ale když dostal šanci u áčka, tým z krize vyhrabat nedokázal. V lize skončil až devátý a Inter po patnácti letech nedosáhl na poháry.

V Udine, kde vedl i českého záložníka Jakuba Jankta, vydržel jedinou sezonu, tým sice zachránil, ale vedení nepřesvědč­il, že si zaslouží pokračován­í. A o propadáku v Řecku už byla řeč.

Na druhou stranu: zahraniční trenér se „sívíčkem“naplněným slavnými adresami ligu oživí. Doma už Sparta nového hledat nechtěla, tak se rozhodla, že vsadí na mladého neokoukané­ho muže, který dokáže dobře zacházet s médii i poutavě mluvit a srší z něj energie.

Jen musí rychle ukázat, že Spartu pod ním čeká dolce vita.

 ?? Foto: Getty Images ?? Italský elegán Spartu (asi) od nové sezony povede italský trenér Andrea Stramaccio­ni, vystřídá impulzivní­ho Petra Radu, kterého na lavičce čeká ještě poslední ligový zápas na Slovácku.
Foto: Getty Images Italský elegán Spartu (asi) od nové sezony povede italský trenér Andrea Stramaccio­ni, vystřídá impulzivní­ho Petra Radu, kterého na lavičce čeká ještě poslední ligový zápas na Slovácku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia