MF DNES

Jak se z vítězství stane závislost? Buffon ví

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

M„Nemyslete si, že mě fotbal nebolí. Bolí, ale na hřišti se cítím nejšťastně­jší.“

ěl víc než půlhodinu, aby si z rukou sundal zpocené rukavice. Než se připravilo pódium pro vítěze. Než si trenér Allegri z vlasů vyčistil nastříkano­u šlehačku. Než hostesky donesly zlaté medaile. Než si všichni jeho spoluhráči z Juventusu postupně došli pro gratulaci.

Když se na scéně konečně objevil Gianluigi Buffon, měl rukavice pořád na sobě. Dva starší synové za ním běželi, toho nejmenšího si vzal do náručí. Táta „Gigi“to zase dokázal! Buffonovy lepkavé rukavice čaply zlatavou trofej pro vítěze italské Gianluigi Buffon, brankář ligy a k nebi v tu chvíli vyletěly tisíce bílých konfet. „Tvrdím už několik let, že Gigi si zaslouží Zlatý míč. Snad se dočká,“prohlásil kouč Massimilia­no Allegri.

Upřímně, asi se ani letos nedočká, protože střelci mají ve slavné anketě navrch, přesto je obdivuhodn­é, jak se Buffon drží.

Juventus triumfoval pošesté za sebou, což je italský rekord. Sám Buffon má titulů osm, což před ním zvládli jen ofenzivní záložník Giovanni Ferrari (před válkou) a defenzivní záložník Giuseppe Furino (po válce). A to se ještě Buffonovi nesmějí počítat dva tituly, o které Juventus přišel jako trest za korupci.

„Žádné vítězství není jednoduché, ale čím víc vyhráváte, o to větší je to pro vás závislost. A taky obrovská oběť, protože jen vy víte, kolik toho musíte každý den obětovat, abyste se mohli zlepšovat,“vyprávěla 39letá legenda.

Žádný hráč v historii nenastoupi­l tolikrát v Serii A jako Buffon. Současné číslo 619 bude rozšiřovat ještě rok, klidně dva, možná tři. Záleží, jak se bude cítit. Když sledujete jeho soustředěn­ost a suverenitu při zápasech a ryzí klučičí radost po výhrách, přejete mu, ať chytá co nejdéle. „Nemyslete si, že mě fotbal nebolí. Bolí – a čím dál víc. Ale pořád platí, že na hřišti se cítím nejšťastně­jší,“tvrdí.

Jako v neděli, kdy vychytal vítězství 3:0 nad Crotone, kterým Juventus orazítkova­l další titul.

Co teď, Gigi? Přece hurá na finále Ligy mistrů. Je to poslední klubová trofej, která Buffonovi chybí. „Vidíte, i v mém věku se dá snít,“usmál se. Jeden z posledních snů si může po dvou finálových porážkách splnit 3. června. Vychytá Real Madrid?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia