MF DNES

Proč nečekali na Dumoulina

Střevní potíže lídra Gira se staly tématem č. 1

-

Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru

yhlašujeme příměří, usnesli se největší favorité cyklistick­ého Gira při včerejší pouti mezi Tiranem a Canazei. K této strategii je nabádala jak těla vyčerpaná vzepětím v úterní královské etapě, tak myšlenky na další, čtvrteční martyrium v Dolomitech.

Tom Dumoulin po 219 závodních kilometrec­h dorazil na tiskovou konferenci pro lídra závodu, ze které se o den dříve ze zdravotníc­h důvodů omluvil. A tentokrát se i usmíval.

„Skutečnost, že mi po všech problémech na Stelviu zůstal růžový dres, je pro mě morální vzpruhou,“říkal. Od reportérů se vzápětí dozvěděl, že jeho žaludek se nyní stal nejznámějš­ím v celém Nizozemsku, protože jej tam od rána pitvají v televizníc­h a rozhlasový­ch debatách lékařské kapacity i výživoví poradci.

„To neřeším. Stačí, že se soustředím na to, co teď na Giru jím,“odvětil. Ve středu ráno si ještě nebyl příliš jistý, zda se jeho střevní potíže nebudou opakovat, zato za cílem hlásil: „Cítím se mnohem líp.“

Co jeho úterní trable způsobilo, nedokáže stále přesně říci. „Možná nejedl během etapy správně. Nebo v nízkých teplotách prochladl,“přemýšlel Vincenzo Nibali.

Dumoulin tápal: „Mohlo jít o kombinaci více věcí, například vysoké nadmořské výšky a skutečnost­i, že jsem snědl víc gelů než obvykle a než je v takové výšce vhodné.“Události následujíc­í po jeho vynucené toaletní zastávce během druhého výšlapu na Stelvio byly i včera tématem mnoha diskuzí.

Měla na lídra Gira skupina favoritů čekat, nebo ne?

Nečekal jsem, že zpomalí

Koen de Kort, cyklista stáje Trek, uspořádal na Twitteru anketu, ve které se 65 procent účastníků vyslovilo: ANO, MĚLI ČEKAT.

V jiné anketě serveru World Cycling Stats totéž tvrdilo dokonce 82 procent fanoušků.

Ovšem názory jezdců a týmových šéfů byly v drtivé většině opačné.

„Na mě nikdy nikdo z jiného týmu za celou moji kariéru z takových důvodů nečekal, ani po pádu ne,“reagoval Vincenzo Nibali. Dokonce i sám Dumoulin připustil: „Šlo o situaci, kdy jsme všichni jeli naplno. Neočekával jsem, že zpomalí. Stíhali přece také Kruijswijk­a, který byl v úniku před nimi. Nemohli mu dát tři minuty k dobru jen proto, aby na mě počkali.“

Nairo Quintana údajně bezprostře­dně po Dumoulinov­ě „zmizení v zeleni“svým pomocníkům nařídil, aby chvíli nenavyšova­li tempo. Ovšem zároveň jim neřekl, aby polevili v tom současném.

Dmitrij Konyšev, šéf stáje Kaťuša, po etapě sdělil: „Ilnur Zakarin chtěl v této fázi zaútočit, ale já ho do vysílačky zastavil, ať s útokem počká, než zjistíme, co se vlastně stalo.“

Když se dozvěděli, že nešlo o nezaviněný pád nebo defekt, ztratili všichni jakékoliv zábrany a Zakarin, Quintana, Nibali i Ital Pozzovivo ještě vystupňova­li tempo. Při letošním Giru se téma čekání řešilo už po 9. etapě na Blockhaus. Tehdy stáj Movistar pokračoval­a v útoku i poté, kdy nešetrně odstavený motocykl zavinil pád řady favoritů před cílovým stoupáním.

Dumoulin naopak organizova­l zpomalení tempa, když Quintana vlastní vinou upadl při sjezdu v nedělní lombardské etapě. Kolumbijec se poté vrátil do skupiny favoritů. Ale experti soudí, že by to dokázal s pomocí svých domestiků i bez Nizozemcov­a přispění.

Přitom nohy jsem měl skvělé...

V tradicích pelotonu je zakotvena úcta k majiteli trikotu lídra závodu. Nepsaná pravidla v minulosti velela, že pokud vedoucí muž zastaví u silnice k toaletní pauze, peloton mu neujíždí. Většinou však k takovým zastávkám nedocházel­o ve finálních fázích etap.

Kde je hranice fair-play a kdy je naopak nutné říci: Nenadálé události jsou součástí závodu?

Každopádně moderní cyklistika a moderní sport vůbec od ukázek respektu soupeřů k velkým osobnostem nenávratně ustupují.

Zkus vyhrát za každou cenu, je teď zásadou. Nebo také: Využij každé slabosti svého protivníka.

„Nejvíc mě štve, že etapu na Stelvio mi neprohrály nohy, ale takováhle věc,“vykládá Dumoulin. „Mé nohy se cítily skvěle. Kdyby šlo jen o ně, věřím, že bych vyjel na vrchol s Nibalim a Quintanou.“

Dnes triumvirát největších favoritů sílu svých nohou i odolnost žaludků v Dolomitech prověří znovu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vyčerpaný lídr Úterní etapa stála Toma Dumoulina spoustu sil, a to nejen proto, že byla královská. Potkaly ho střevní problémy. Tom Dumoulin
Foto: Profimedia.cz Vyčerpaný lídr Úterní etapa stála Toma Dumoulina spoustu sil, a to nejen proto, že byla královská. Potkaly ho střevní problémy. Tom Dumoulin
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia