MF DNES

Ze zahraničí jako v Česku

Od 15. června zmizí v rámci EU roamingové poplatky. Pozor je třeba dávat na mobilní data.

- Lukáš Hron redaktor iDNES.cz

Již necelý měsíc zbývá do zlomového okamžiku ve využívání mobilních služeb na území států Evropské unie. Všichni operátoři v EU se totiž budou muset začít řídit principem „v roamingu jako doma“. Roaming tím v podstatě končí, ale není to tak jednoduché.

Roamingová regulace, tedy zrušení roamingový­ch příplatků, se zaměřuje nejen na státy EU, vztahuje se i na vybrané státy Evropského hospodářsk­ého prostoru (EHP).

Na dovolené ve Španělsku nebo Řecku se již letos v létě bude volat jako v tuzemsku. Ale pozor, v Turecku nebo v Tunisku se s novými pravidly nic nemění a ceny roamingový­ch služeb zůstávají velmi vysoké.

V principu fungují nová pravidla tak, že v zahraničí v rámci EHP mohou zákazníci čerpat stejné služby, jaké jim přísluší čerpat doma. Ale s tou výjimkou, že to musí být služby určené pro využití mimo vlastní síť. Tedy pozor, pokud tarif obsahuje neomezené volání do vlastní sítě, v zahraničí tuto službu čerpat nelze a bude se platit minutová sazba pro volání do ostatních sítí v tuzemsku. Naopak, u všech tuzemských neomezenýc­h tarifů lze v zahraničí volat a esemeskova­t stejně neomezeně jako doma.

Ovšem pozor, nová pravidla přinášejí paradoxní situace. Pokud zákazník volá v zahraničí, je jedno, do kterého státu volá – platí režim jako doma. Například s českou kartou je hovor z Německa do Španělska považován za domácí hovor.

Jenže hovor s českou kartou z Česka do Španělska je už voláním do zahraničí s vlastní (obvykle poměrně vysokou) sazbou. Tomu, kdo bydlí u hranic, se v těchto případech vyplatí pro mezinárodn­í hovory přejet přes „čáru“a volat ze sítě zahraniční­ho operátora.

U předplacen­ých karet je situace obdobná. Zákazníci s nimi budou v zahraničí platit stejné částky, jako by doma volali do jiné sítě. Pokud bude mít zákazník aktivovaný nějaký balíček s volnými minutami nebo SMS pro volání do ostatních sítí, může ho v zahraničí využívat stejně jako doma. Nic navíc platit nebude. Některé předplacen­é služby nabízejí za paušál neomezené služby po celý den a do všech tuzemských sítí. Po 15. 6. se budou stejně chovat i v zahraničí.

Operátoři se brání

Na první pohled vše vypadá jednoduše, ale pár háčků zde je. Operátoři se budou moci bránit zneužití služeb v roamingu. Pokud zákazník bude během čtyř měsíců využívat služby převážně v zahraničí, mohou přistoupit k jejich omezení a aktivaci příplatků.

Platí, že součet domácí ceny a příplatku nesmí překročit tyto sumy: 0,19 eura (5 Kč) za minutu hovoru, 0,06 eura (1,59 Kč) za SMS a 0,20 eura (5,30 Kč) za 1 MB dat. Všechny ceny (vč. uvedených maximálníc­h výší příplatků) jsou bez DPH.

Největší nejasnosti panují u mobilních dat, zde je totiž situace nejkomplik­ovanější. Operátoři budou moci spotřebu dat v roamingu limitovat. Výpočet je docela komplikova­ný, jako příklad může posloužit obvyklý tuzemský neomezený tarif s 1,5 GB dat.

Podle regulace může zákazník vyčerpat v zahraničí všechna data obsažená v tarifu a za dalších 4,5 GB dat bude platit stejně, jako by si je přikupoval v tuzemsku. Za další datové balíčky už ale může operátor účtovat poměrně vysoký příplatek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia