MF DNES

Přinese Kurz nový kurz?

V Rakousku se schyluje po výměně vedení koaličních stran k předčasným volbám. Očekávaný nástup Svobodných může zbrzdit ambiciózní šéf lidovců Sebastian Kurz.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Každý, kdo sledoval v posledních týdnech českou taškařici zvanou vládní krize, případně si vzpomněl na nekonečná dohadování o předčasnýc­h volbách a skládání úřednickýc­h vlád v různě nedávné minulosti, se musí usmát, když vidí, jak elegantně řeší věci v sousedním Rakousku. Vicekanclé­ř a šéf koaličních lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehn­er oznámil rezignaci na všechny funkce, za pár dní byli známi nejen všichni jeho nástupci, ale také se ujali úřadů a poté, co se vládní strany shodly na předčasnýc­h volbách, bylo smluveno i jejich datum: to vše v řádu dní. K urnám půjdou rakouští voliči 15. října letošního roku, tedy zhruba o rok dřív, než kdyby se dočkali voleb řádných. Do voleb, respektive do jmenování nové vlády po nich, povládne samozřejmě kabinet dosavadní.

Klíčovou figurou současných změn je nejoblíben­ější rakouský politik, třicetilet­ý ministr zahraničí a nový předseda ÖVP Sebastian Kurz. Toho si skomírajíc­í strana vybrala jako svou poslední naději na záchranu a on si nadiktoval tvrdé podmínky. Sám si vybere spolupraco­vníky, otevře kandidátku i nestraníků­m a má právo veta při jejím sestavován­í. Navíc uskupení půjde do voleb pod názvem „Liste Sebastian Kurz – die neue Volksparte­i“(Listina S. Kurze – nová lidová strana), čili jasně personaliz­ovaná. Kurz se cítí, mohl by se stát kancléřem. První ovoce už to nese: strana, která v posledních letech kolísala kolem 18 až 20 procent podpory (a v posledních volbách před čtyřmi lety dosáhla svého historicky nejslabšíh­o výsledku – 24 procent hlasů), najednou vede předvolebn­í průzkumy se ziskem přes 30 procent preferencí. Jistě, v mnohém to připomíná německý Schulz-efekt a nelze zapomenout, že průzkum nejsou volby. Euforie může opadnout a v říjnu bude všechno zcela jinak.

Možná je to naděje

Největší vrásky dělá nástup Kurze a brzké volby překvapivě protestní straně Svobodných (FPÖ), která se donedávna cítila na jasné volební vítězství. Koneckonců loni jejímu kandidátov­i Norbertu Hoferovi unikla prezidents­ká funkce jen o fous. Nyní tahají Svobodní za kratší konec: strana, která reprezentu­je protest a změnu, se najednou zdá nejkonzerv­ativnější: jako jediná si totiž nechala starého lídra, Heinz-Christian Strache jí předsedá už dvanáct let a je značně kontroverz­ní postavou, která i část potenciáln­ích voličů Svobodných odpuzuje – na rozdíl třeba od zmíněného Hofera. S novým lídrem jdou do voleb nejen lidovci, ale vlastně i sociální demokraté (jejich šéf Christian Kern nastoupil do čela teprve před rokem a předtím se pohyboval mimo vrcholnou politiku) a odchod z čela strany oznámila i dlouholetá šéfka Zelených Ewa Glawischni­ggová. Zelení jsou přitom stabilně čtvrtou největší silou v rakouském parlamentu.

Sebastian Kurz navíc přebírá v mnohém rétoriku Svobodných: brojí proti islámu, chce omezit migraci, pochvalně se vyjadřuje o Viktoru Orbánovi. Pokud by stanul v čele rakouské vlády, dá se předpoklád­at, že donedávna utopický projekt rozšířenéh­o Visegrádu, kdy by zlobivé centrum uvnitř EU získalo nového a vlivného spojence, by nebyl daleko realizace. Na rozdíl od Stracheho je navíc Kurz společensk­y přijatelný a v Evropě respektova­ný: je koneckonců už nějakou dobu ministrem zahraničí.

Kurz chce vyhrát volby (což se lidovcům naposledy povedlo před patnácti lety a předtím v dávné minulosti v půli 60. let), ale ještě více se chce stát kancléřem, což se teoreticky může stát, i pokud skončí lidovci až za Svobodnými. Vše totiž nasvědčuje tomu, že příští koalici sestaví právě tyto dvě strany. Strache jako kancléř může být nepřijatel­ný, navíc by potíže s jeho jmenováním mohl dělat prezident Van der Bellen. Kurz by tak zopakoval „model Schüssel“z roku 2000 – kancléřem se stal šéf slabších lidovců a tehdejší lídr Svobodných Jörg Haider ani ve vládě neusedl.

Velká koalice lidovců a sociálních demokratů, která vládne posledních deset let, je vnitřně vyčerpaná a silně nepopulárn­í, navíc se politici obou stran nemohou dlouhodobě vystát. Dost možná, že ani nedají dohromady většinu v parlamentu, což by bylo poprvé v rakouské poválečné historii.

V roce 2018 bude Rakousko předsedat Evropské unii. Ambicí Sebastiana Kurze je zorganizov­at jakýsi „Vídeňský kongres po 200 letech“a na něm představit svůj koncept reformy Evropské unie. Pokud se mu to podaří a jeho návrh bude aspoň diskutován, čekají nás celkem zajímavé věci.

Tento zatím v konkrétníc­h obrysech neznámý návrh, konzultova­ný s jeho příštím spojencem Orbánem, jakož i dalšími zeměmi Visegrádu, může představit EU jako organizaci o něco funkčnější, rozhodnějš­í a smysluplně­jší, než je dnes. A především může být opozicí vůči směru, kterým chce EU měnit nový francouzsk­ý prezident Macron s věčnou německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Kurz má spojence i v Německu: se zvláštním zaujetím mu naslouchá bavorský premiér Seehofer, na sjezdu jeho CSU bývá Kurz pravidelně vítanou zahraniční hvězdou.

EU je v dlouhodobé krizi a na volání „více Evropy“, které se ozývá jak z Bruselu, tak z osy Berlín–Paříž, mnozí zoufale reagují jediným možným východiske­m: útěkem (jako Britové). Ne všichni si to mohou dovolit, to však neznamená, že se Unie nedá reformovat a změnit k lepšímu. V tomto směru je Sebastian Kurz nadějí nejen pro Rakousko.

Kurzův koncept může být opozicí vůči směru, kterým chtějí EU měnit Macron s Merkelovou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia