MF DNES

Pět kuřáckých fíglů

Začal platit zákaz kouření v hospodách. Lidé už vymýšlejí, jak ho obejít

- Jakub Pokorný, Radka Hrdinová reportéři MF DNES

Úderem dvanácté hodiny v noci na dnešek v Česku začal platit úplný zákaz kouření v hospodách. Symbolicky na Světový den bez tabáku.

A na poslední chvíli začali lidé vymýšlet různé nápady, jak ho obejít. Přece jen je to velký zásah do české hospodské kultury.

Pět triků, jak zkusit obejít protikuřác­ký zákon, by se dalo pracovně nazvat: Nevidím kuřáka, přechodné období, soukromý klub, dočasná stavba a ten pátý – nápoj není pokrm.

Špatná zpráva je, že podle autorů zákona by většina z nich neměla zabírat, i když definitivn­ě asi o protikuřác­kém zákoně rozhodne soud.

Klub U Kuřáka

Asi nejpopulár­nější ze všech triků je přemalován­í štítu hospody na „soukromý kuřácký klub“.

Autoři nápadu otřepaného už z rozjezdu EET zřejmě kalkulují s předpoklad­em, že když zřídí klub, bude to právně stejné, jako kdyby se hosté sešli u někoho doma v bytě a tam kouřili.

Jenže ministerst­vo zdravotnic­tví a právníci jasně dávají najevo, že nezávisí na jméně, ale na tom, jak vypadá podnikání uvnitř.

„Myslím, že u stravovací provozovny vůbec nezáleží na tom, jestli je to veřejně přístupné místo, nebo není. Může to být rezervován­o pro uzavřenou společnost, může být po zavírací době, ale stejně zákon platit bude,“míní právník Tomáš Kindl, který se protikuřác­kým zákonem zabývá.

Už před pár dny také přišel poslanec za ODS Marek Benda s výkladem, že zákaz neplatí tam, kde se nevaří, protože „nápoj není pokrm“. Tuhle výmluvu však asi teď žádný kontrolor neuzná. „Jde o celoplošný zákaz, který platí pro všechna restauračn­í zařízení, i když se v nich jídlo nepodává,“říká Daniela Bušková z Městské policie v Liberci. Všichni liberečtí strážníci dostali důkladné školení a na Bendův argument personálu restaurace podle Buškové nepřistoup­í. V budoucnost­i ale asi bude záležet na výkladu soudu.

Nadějnější jsou další dva způsoby, jak se zákonu bránit. Jednak se hospodští upínají k tříměsíční době hájení, protože zákon pro ně skutečně vymezuje přechodné období 90 dní. Host může dostat pokutu 5 000 korun už dnes, ale někteří hospodští kalkulují s tím, že oni ještě ne. Je to skutečně tak?

„Zaprvé, to nejde vykládat paušálně. To přestupkov­é řízení vede konkrétní úřad,“míní náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenka Teska Arnoštová. Připouští ale, že restauraté­r se může hájit, že měl 90 dní lhůtu, aby zaškolil personál, a pak by mohl pokutě ujít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia