MF DNES

Pět fíglů, jak obelstít zákon

Lidé vymýšlejí, jak obejít zákaz kouření. Třeba si otevřít hospodu v dočasné stavbě.

-

Jakub Pokorný Radka Hrdinová

Pak je tu další situace a další „fígl“: Představte si hospodu skládající se z labyrintu místností. Číšník v ní kontrole městských strážníků tvrdí, že si kouřícího hosta v salonku nevšiml, protože už tam 20 minut nebyl. I tady bude záležet podle Arnoštové na konkrétním přestupkov­ém řízení a na přísnosti úředníka, který bude přestupek posuzovat.

Ivan Rada z advokátní kanceláře Rada & partner v této souvislost­i říká, že podnikatel musí vynaložit „veškeré úsilí“, aby porušení zákona zabránil. „Obsluha by měla kontrolova­t prostor v rozumných intervalec­h. Na druhou stranu, sledovat třeba, jestli si host nezapálil tajně na toaletě, to už by asi překračova­lo rozumnou míru,“míní Rada.

Dočasná hospoda

A pátý trik? Pokud je vaše hospoda jen „dočasná stavba“, tak v ní zákaz kouření neplatí.

To vlastně není ani trik, ale pravda. Jenže udělat z hospody Na růžku nebo jiné přes noc „dočasnou stavbu“nejde tak jednoduše jako udělat z ní „klub“. Musela by stát jen omezenou dobu. „Legálně se může kouřit v dočasných stavbách, i pokud jsou zastřešené. Tímhle způsobem se dá dosáhnout, aby se v hospodě kouřilo. Záleží na tom, že stavební úřad omezí dobu jejího trvání,“vysvětluje právník Kindl.

Strážníci budou dodržování zákona kontrolova­t od prvního dne. „Centrum města budeme mít pokryté hlídkami jako obvykle. Budou se více zaměřovat na dodržování zákona na zastávkách nebo autobusový­ch terminálec­h,“řekla pár hodin před zavedením zákazu Daniela Bušková z liberecké městské policie.

Na přestupky proti zákazu kouření uvnitř restaurací se v Liberci hned zaměřovat nebudou. „Budeme reagovat na oznámení občanů a restauraté­rů,“dodala Bušková.

Jak poznat opilce

Restauraté­ři v poslední době rádi vtipkují ještě o jednom ustanovení zákona, byť se přímo netýká kouření. Ptají se, jak mají poznat opilce, který by po konzumaci mohl být agresivní a kterého by podle nové úpravy měli vykázat ven.

S tím byla Lenka Teska Arnoštová hotová rychle. „Hospodský, který nepozná namol opilého hosta, není správný hospodský,“řekla náměstkyně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia